Τελευταία Νέα

«Ναι» της Κομισιόν στις ιταλικές χρηματοδοτήσεις έργων ΑΠΕ

«Ναι» της Κομισιόν στις ιταλικές χρηματοδοτήσεις έργων ΑΠΕ
Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει την κατασκευή νέων σταθμών που λειτουργούν με καινοτόμες και μη ώριμες τεχνολογίες, δηλαδή γεωθερμική ενέργεια, υπεράκτια αιολική ενέργεια (πλωτή ή σταθερή), θερμοδυναμική ηλιακή, πλωτή ηλιακή, παλιρροιακή, κυματική και άλλη θαλάσσια ενέργεια καθώς και με βιοαέριο και βιομάζας
Η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως στο ιταλικό σχέδιο για την οικονομική στήριξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4590 MW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το εν λόγω σχέδιο συμβάλλει στους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία , ενώ συμβάλλει στον τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στην ταχεία προώθηση της πράσινης μετάβασης.

Το σχέδιο

Η Ιταλία κοινοποίησε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να εισαγάγει ένα σύστημα υποστήριξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το μέτρο, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028, θα χρηματοδοτηθεί μέσω εισφοράς που θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των τελικών καταναλωτών.

Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει την κατασκευή νέων σταθμών που λειτουργούν με καινοτόμες και μη ώριμες τεχνολογίες, δηλαδή γεωθερμική ενέργεια, υπεράκτια αιολική ενέργεια (πλωτή ή σταθερή), θερμοδυναμική ηλιακή, πλωτή ηλιακή, παλιρροιακή, κυματική και άλλη θαλάσσια ενέργεια καθώς και με βιοαέριο και βιομάζας. Οι σταθμοί αναμένεται να προσθέσουν συνολικά 4590 MW ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ιταλικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογα με την τεχνολογία, η προθεσμία για να τεθούν σε λειτουργία επιτυχημένες μονάδες κυμαίνεται από 31 έως 60 μήνες.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή αμφίδρομης σύμβασης για τη διαφορά για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και τροφοδοτείται στο δίκτυο και θα καταβάλλεται για διάρκεια ίση με την ωφέλιμη ζωή των σταθμών. Τα έργα θα επιλεγούν μέσω μιας διαφανούς και χωρίς διακρίσεις διαδικασίας υποβολής προσφορών, όπου οι δικαιούχοι θα υποβάλουν προσφορά για το τιμολόγιο κινήτρων (την τιμή εξάσκησης) που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε μεμονωμένου έργου. Η τιμή αναφοράς για την ηλεκτρική ενέργεια θα υπολογιστεί ως η ωριαία τιμή ζώνης, η οποία είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τη στιγμή που η ενέργεια τροφοδοτείται στο δίκτυο και στην περιοχή της αγοράς όπου βρίσκεται η μονάδα.

Όταν η τιμή αναφοράς είναι χαμηλότερη από την τιμή εξάσκησης, οι δικαιούχοι θα δικαιούνται να λάβουν πληρωμές ίσες με τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών. Ωστόσο, όταν η τιμή αναφοράς είναι πάνω από την τιμή εξάσκησης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν τη διαφορά στις ιταλικές αρχές. Το καθεστώς θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη σταθερότητα τιμών για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει ότι οι δικαιούχοι δεν θα αποζημιώνονται υπερβολικά για περιόδους που η τιμή αναφοράς είναι υψηλότερη από την τιμή εξάσκησης.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής

Η Επιτροπή αξιολόγησε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να υποστηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις για το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια (« CEEAG »).

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι:

-Το πρόγραμμα διευκολύνει την ανάπτυξη μιας οικονομικής δραστηριότητας , δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από καινοτόμες ή όχι ακόμη ώριμες τεχνολογίες καθώς και από βιοαέριο και βιομάζα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ , όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Σχέδιο REPowerEU .

-Το μέτρο είναι απαραίτητο και κατάλληλο για την Ιταλία για την επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών κλιματικών στόχων. Επιπλέον, είναι αναλογική , καθώς η ενίσχυση περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο για την ενεργοποίηση επενδύσεων. Επιπλέον, ισχύουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για την ανάθεση της ενίσχυσης και μιας αμφίδρομης σύμβασης για μηχανισμό διαφοράς που περιορίζει την κερδοφορία σε περίπτωση αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η εγγυημένη αμοιβή δεν μπορεί να υπερβαίνει το τιμολόγιο κινήτρων που είχε αρχικά ο αιτών προσφορά.

-Η ενίσχυση έχει ως κίνητρο , καθώς οι δικαιούχοι δεν θα πραγματοποιούσαν τις επενδύσεις σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον ίδιο βαθμό χωρίς τη δημόσια στήριξη.

-Η βοήθεια επιφέρει θετικά αποτελέσματα που αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου στην ΕΕ.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το ιταλικό μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης