Τριετής συμφωνία ΑΠΕ μεταξύ Masdar και Αζερμπαϊτζάν

Τριετής συμφωνία ΑΠΕ μεταξύ Masdar και Αζερμπαϊτζάν

Αφορά 3 έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 1GW - Αποτελεί μέρος του σχεδίου του Αζερμπαϊτζάν να παράγει το 30% της ενεργειακής του ικανότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030

Η Masdar (κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και SOCAR (κρατική εταιρεία πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν) υπέγραψαν Συμφωνία Μετόχων για 3 έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 1GW.

Τα έργα είναι ένα ηλιακό σχέδιο 445 MW στο Bilasuvar, ένα ηλιακό σχέδιο 315 MW στη Neftchala και ένα αιολικό έργο 240 MW στην περιοχή Absheron-Garadagh.

Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της Masdar σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), αφού στις 7/12/2023 υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία Verbund Green Hydrogen για την εξερεύνηση της ανάπτυξης ενός εργοστασίου πράσινου υδρογόνου στην κεντρική Ισπανία.

Στο περιθώριο της Εβδομάδας Ενέργειας του Μπακού, την υπογραφή παρακολούθησαν ο Α.Ε. Mikayil Jabbarov (Υπουργός Οικονομίας για τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν) και ο HE Sultan Al Jaber (Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Πρόεδρος Masdar και Πρόεδρος της COP28).

Τα έργα αποτελούν μέρος του αγωγού 10 GW της Masdar που υποστηρίζει τις φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν να παράγει το 30% της ενεργειακής του ικανότητας από ΑΠΕ έως το 2030.

Οι συμφωνίες περιελάμβαναν Συμφωνίες Αγοράς Ενέργειας, Συμφωνίες Σύνδεσης Μεταφοράς, Τροποποιήσεις Επενδυτικής Συμφωνίας και Συμφωνίες Μίσθωσης Γης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης