Όμιλος Κοπελούζου: Εγκρίθηκε η ΑΕΠΟ για το project των 204,7 MW στις Κυκλάδες - Τι περιλαμβάνει

Όμιλος Κοπελούζου: Εγκρίθηκε η ΑΕΠΟ για το project των 204,7 MW στις Κυκλάδες - Τι περιλαμβάνει
Εγκρίθηκε η τροποποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων  του έργου των 204,7 MW  σε Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, το big project του ομίλου Κοπελούζου στις Κυκλάδες μπαίνει σε ρότα υλοποίησης. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τροποποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου των 204,7 MW στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, το οποίο περιλαμβάνει και διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 kV των αιολικών πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης.

Η τροποποίηση έγινε προκειμένου να προστεθεί στο έργο το «Αιολικό Πάρκο ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.» ισχύος 29,9 MW (συνολικά 13 ανεμογεννήτριες) στη νήσο Νάξο καθώς και των συνοδών αυτού έργων οδοποιίας αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσής του. Το υπόλοιπο project περιλαμβάνει συνολικά 76 ανεμογεννήτριες, οι οποίες «μοιράζονται» σε άλλα επτά πάρκα και αποτελείται από το «Αιολικό Πάρκο Σκούμπι Α.Ε.» ισχύος 23 MW, το «Αιολικό Πάρκο ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε.» ισχύος 16,1 MW, το «Αιολικό Πάρκο ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW, το «Αιολικό Πάρκο ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW, το «Αιολικό Πάρκο ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.’ ισχύος 23,0 MW, το «Αιολικό Πάρκο ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.’ ισχύος 27,6 MW και το «Αιολικό Πάρκο ΦΩΛΙΑ Α.Ε.’ ισχύος 11,5 MW.

Τροποποίηση

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ από την τροποποίηση του έργου δεν αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, σε σχέση με τις επιπτώσεις του έργου όπως είχαν προβλεφθεί από την ισχύουσα ΑΕΠΟ του.
Κι αυτό διότι η προσθήκη του ΑΣΠΗΕ «Αιολικό Πάρκο ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.» των 29,9 MW συμπεριλαμβανόταν στην αρχική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του 2014, αλλά είχε εξαιρεθεί προσωρινά εξαιτίας της αναβολής στην διατύπωση γνώμης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και έτσι εγκρίθηκε κατόπιν της ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2020. Κατά συνέπεια, δεν απαιτούνταν υποβολή νέας ΜΠΕ για την προτεινόμενη τροποποίηση της ΑΕΠΟ.
Έτσι παρά τις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων για τον σχεδιασμό του έργου στις βουνοκορφές των τεσσάρων νησιών, το έργο ωριμάζει και προχωρά καθώς ο Όμιλος Κοπελούζου είναι αποφασισμένος να τηρήσει το επενδυτικό του πλάνο.

Αιολικά πάρκα

Ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών που περιλαμβάνονται και στα οκτώ αιολικά πάρκα που έχουν σχεδιαστεί στα τέσσερα κυκλαδίτικα νησιά είναι 89 και η συνολική παραγόμενη ισχύς τους ανέρχεται στα 204,7 MW. Ο τύπος ανεμογεννήτριας που θα χρησιμοποιηθεί στα αιολικά πάρκα είναι η Enercon E-70 (ισχύος 2,3 MW) με ύψος πυλώνα 64 μέτρα και διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα.
Για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις των αιολικών πάρκων έχει σχεδιαστεί νέα οδοποιία (εσωτερική και πρόσβασης), το συνολικό μήκος της οποίας είναι 44,9 χιλιόμετρα (εσωτερική: 36,7 χιλιόμετρα και πρόσβασης: 8,12 χιλιόμετρα). Οι οδοί θα είναι χωμάτινοι και θα επιστρωθούν με κατάλληλο θραυστό υλικό, ενώ θα ακολουθήσουν τις προδιαγραφές των δασικών δρόμων Γ' κατηγορίας. Προβλέπονται επίσης βελτιώσεις της υφιστάμενης οδοποιίας πρόσβασης, συνολικού μήκους 63,4 χιλιομέτρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης