Περιβάλλον

Google: Αύξηση 48% στους ρύπους της λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης (Guardian)

Google: Αύξηση 48% στους ρύπους της λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης (Guardian)
Με την εταιρεία να βασίζεται όλο και περισσότερο στα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων για να υποστηρίξει τα νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει, οι εκπομπές άνθρακα του τεχνολογικού γίγαντα έχουν αυξηθεί κατά 48% τα τελευταία πέντε χρόνια
Μολονότι ο διακηρυγμένος στόχος που έχει θέσει η Google είναι να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2030,  μια περιβαλλοντική έκθεση που δημοσίευσε η ίδια η εταιρεία την Τρίτη (2/7) ανατρέπει τα δεδομένα - και τις ελπίδες του τεχνολογικού κολοσσού.

Πιο αναλυτικά, όπως δημοσιεύει ο Guardian, oι εκπομπές άνθρακα της Google αυξήθηκαν κατά 48% μέσα σε πέντε χρόνια εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα data centers και των εκπομπών ρύπων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Με την εταιρεία να βασίζεται όλο και περισσότερο στα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων για να υποστηρίξει τα νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει, οι εκπομπές άνθρακα του τεχνολογικού γίγαντα έχουν αυξηθεί κατά 48% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι εκπομπές της Google το 2023 αυξήθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τους 14,3 εκατ. μετρικούς τόνους.

Απαισιοδοξία για τους στόχους

Η Google, η οποία επενδύει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι ο «εξαιρετικά φιλόδοξος» στόχος της να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030 «δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί».

Ανέφερε επίσης, ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την επίτευξη του στόχου της εξαρτάται από «την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης- κάτι που είναι περίπλοκο και δύσκολο να προβλεφθεί».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά από πλευράς του ότι η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2026.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας SemiAnalysis, έως το 2030, τα κέντρα δεδομένων θα αντιπροσωπεύουν το 4,5% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας.

Τα κέντρα δεδομένων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση και τη λειτουργία των μοντέλων στα οποία βασίζονται εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το Gemini της Google και το GPT-4 της OpenAI.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης