Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπάιντεν: Προσπαθεί να μπλοκάρει ισραηλινό χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν - Bloomberg

Μπάιντεν: Προσπαθεί να μπλοκάρει ισραηλινό χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν - Bloomberg
Νέες κυρώσεις στο Ιράν βρίσκονται στο τραπέζι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε αντίποινα για την πρόσφατη πυραυλική επίθεση, καθώς η G7 θέλει να περιορίσει μια σύγκρουση που απειλεί να τραβήξει τις ΗΠΑ ακόμη πιο βαθιά στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ερωτηθείς αν θα υποστήριζε μια δυναμική απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη, ο Μπάιντεν απάντησε: «Η απάντηση είναι όχι», δηλώνοντας μάλιστα ότι επρόκειτο να μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και ότι η G7 κάνει προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ ταυτόχρονα θα επιβληθούν και νέες  κυρώσεις στο Ιράν.

«Σύσσωμη η G7 θεωρεί ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει, αλλά πρέπει να απαντήσει αναλογικά», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Τα σχόλια αυτά είναι η απόδειξη ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ, κάτι στο οποίο συχνά έχουν αποτύχει εδώ και ένα χρόνο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Το Ισραήλ έχει αψηφήσει τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την Τετάρτη μάλιστα προχώρησε σε χερσαία εισβολή εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση στο μέτωπο.

Το σενάριο αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης φαινόταν ακόμη πιο μακρινό, καθώς έφταναν οι πρώτες εκτιμήσεις από το χτύπημα του Ιράν την Τρίτη, όπου εκτοξεύτηκαν περίπου 200 βαλλιστικοί πύραυλοι κατά του Ισραήλ.

Ορισμένοι από αυτούς διαπέρασαν τον περίφημο «θόλο» του Ισραήλ προκαλώντας ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αν και μόνο ένα άτομο αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε.

Στο Λίβανο, το Ισραήλ δήλωσε ότι οκτώ στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ, οι πρώτες απώλειες που ανέφερε κατά τη χερσαία εισβολή.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου - μαζί με άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους - έχει απειλήσει με αντίποινα κατά του Ιράν.

Οι προτάσεις

Ο Yair Lapid, ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να πληρώσει «σημαντικό και βαρύ» τίμημα, ενώ ο Naftali Bennett, ένας από τους αντιπάλους του Νετανιάχου, κάλεσε το Ισραήλ να «καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις κεντρικές ενεργειακές εγκαταστάσεις του».

Οι εκκλήσεις αυτές υπογράμμισαν πώς η δυναμική έχει μετατοπιστεί από τον Απρίλιο, όταν το Ισραήλ απάντησε σε ένα μικρότερο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν με ένα περιορισμένο χτύπημα σε μια αεροπορική βάση που προκάλεσε μικρή ζημιά.

Άλλες επιλογές περιλάμβαναν τη στόχευση των πετρελαϊκών υποδομών ή των στρατιωτικών βάσεων της χώρας. Ενδεχομένως το πιο ακραίο σενάριο θα ήταν μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.

«Το επόμενο ζήτημα είναι πώς θα απαντήσει το Ισραήλ», δήλωσε η Wendy Sherman, η οποία διετέλεσε η Νο 2 αξιωματούχος του State Department μέχρι το 2023. «

Το αργό τύπου brent αυξήθηκε για δεύτερη ημέρα την Τετάρτη λόγω των περιφερειακών κινδύνων, αν και εξακολουθεί να είναι μειωμένο τον τελευταίο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι traders δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό στο Ιράν ή σε άλλα μέρη του Κόλπου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης