Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: ΗΠΑ και Βρετανία εξετάζουν την άρση χρήσης αμερικανικής τεχνολογίας για τους πυραύλους της Ουκρανίας

Bloomberg: ΗΠΑ και Βρετανία εξετάζουν την άρση χρήσης αμερικανικής τεχνολογίας για τους πυραύλους της Ουκρανίας
Ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης ότι αυτό θα εκληφθεί σαν κήρυξη πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βloomberg, η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν στην Ουκρανία να κάνει χρήση βρετανικών πυραύλων υποστηριζομένων από αμερικανικά δεδομένα προσανατολισμού, για να χτυπήσουν στόχους ευρύτερου βεληνεκούς εντός της ρωσικής περιμέτρου.

Το θέμα είναι μέρος των συζητήσεων που γίνεται τις τελευταίες ημέρες με την παρουσία Μπλίνκεν σε Λονδίνο και Κίεβο.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έδωσαν σήμα στους Ουκρανούς ότι είναι ανοιχτοί για να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους να χτυπήσουν βαθιά το ρωσικό έδαφος και ο Μπάιντεν αναμένεται αν εξετάσει αυτή τη δυνατότητα  με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ που επισκέπτεται σήμερα τον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για τους πυραύλους storm shadows για τους οποίους έχουν γίνει ήδη αναφορές και έχουν τη δυνατότητα βολής σε βάθος 250 χλμ.

Τα συστήματα αυτά ελέγχονται κατευθύνονται από το Πεντάγωνο.

Στην κατεύθυνση αυτή πιέζει και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για την χρήση δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Μπάιντεν εντός του μήνα στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες των μεγάλων χωρών.

Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν τη χρήση των δικών τους δεδομένων κατεύθυνσης για τους βομβαρδισμούς κατά της Ρωσίας και η διοίκηση Μπάιντεν έχει επισημάνει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο κίνδυνος για κλιμάκωση προς μια παγκόσμια σύρραξη ανεβαίνει εκθετικά, καθώς χθες Πέμπτη (12/9) ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης ότι αυτό θα εκληφθεί σαν κήρυξη πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει αντίστοιχα, όπως ανέφερε ο Πούτιν, στις αντίστοιχες αποφάσεις για να απαντήσει.

Σύμφωνα με το bankingnews.gr, ο πόλεμος όπως εξελίσσεται δείχνει ότι η Ρωσία ανακτά χαμένα εδάφη στο Κουρσκ.

Daily Telegraph: Η Ουκρανία εξαντλεί τους πυραύλους Storm Shadow

Η Ουκρανία έχει σχετικά χαμηλό αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow στα οπλοστάσια της, επειδή η κυβέρνηση του Κιέβου τους χρησιμοποίησε ενεργά στις προηγούμενες εναέριες επιθέσεις της στην Κριμαία, έγραψε η Daily Telegraph επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.

Οι αναφορές σχετικά με το εάν η Ουκρανία έχει άδεια να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο για επιθέσεις βαθιά στη Ρωσία ήταν αμφιλεγόμενες τους τελευταίους μήνες.

Στις 10 Ιουλίου, το Bloomberg ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνώρισε το δικαίωμα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί το Storm Shadow για χτυπήματα εντός της Ρωσίας.

Αργότερα, αξιωματούχοι άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανασκεύασαν αυτές τις δηλώσεις.

Η Daily Telegraph έγραψε ότι η στρατιωτική διοίκηση της χώρας θεώρησε αυτές τις δηλώσεις ακατάλληλες.

Ο Guardian ανέφερε, επικαλούμενος πηγές, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε το πράσινο φως στη χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας.

Ωστόσο, η Βρετανία δεν θα προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις για το θέμα, σύμφωνα με τον Guardian.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ζητήσει την άδεια των ΗΠΑ για να εγκρίνει τέτοιου είδους πυραυλικές επιθέσεις, επειδή οι πύραυλοι κατασκευάζονται με εξαρτήματα κατασκευής των ΗΠΑ.

Το θέμα θα τεθεί στην συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και του προέδρου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον στις 13 Σεπτεμβρίου.

Μια ενδεικτική πληροφορία ο Ρωσικός στρατός σε δύο ημέρες κέρδισε 8,5 χιλιόμετρα σε πλάτος και 2,6 χιλιόμετρα σε βάθος στην κατεύθυνση Ποκρόφσκ, ο Ουκρανικός στρατός έχει καταρρεύσει.

Η κλεψύδρα γύρισε ανάποδα η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε… το τέλος της Ουκρανίας πλησιάζει η μεγάλη νίκη της Ρωσίας είναι πιο κοντά από ποτέ…

Το ΝΑΤΟ δεν θα τολμήσει δεν έχει την στρατιωτική ισχύ να επιτεθεί στην Ρωσία όταν γνωρίζει την Ρωσική απάντηση…

Η Ρωσία γλεντάει όχι μόνο το σάπιο καθεστώς της Ουκρανίας αλλά και τα σαπισμένα καθεστώτα της Δύσης…

Σκληρό μήνυμα Πούτιν: ΝΑΤΟ εάν τολμάς χτύπησε την Ρωσία – Οι Νατοϊκοί εξετάζουν άμεση εμπλοκή, η Ουκρανία κατέρρευσε

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητούν όχι μόνο το ενδεχόμενο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσουν δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και την άμεση συμμετοχή στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν.

«Μόνο το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ μπορεί να εισέλθει σε αποστολές πτήσης σε αυτά τα συστήματα πυραύλων.

Αυτό είναι δυνατό μόνο χρησιμοποιώντας δεδομένα πληροφοριών από δορυφόρους, τα οποία η Ουκρανία δεν διαθέτει άρα εμπλέκονται άμεσα σε σύγκρουση ή όχι», τόνισε ο Πούτιν.

Τώρα, σύμφωνα με τον Πούτιν, υπάρχει μια υποκατάσταση των εννοιών: κανείς δεν συζητά την άρση της απαγόρευσης στο Ουκρανικό καθεστώς να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.

«Τους προκαλεί ήδη - με τη βοήθεια μη επανδρωμένων εναέριων και άλλων μέσων.

Αλλά όταν πρόκειται για τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας δυτικής παραγωγής, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία» τόνισε ο Πούτιν.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η άμεση συμμετοχή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα αλλάξει σημαντικά την ουσία του πολεμικού παιχνιδιού και θα σημαίνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ -Ηνωμένες Πολιτείες, ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Μόσχα θα λάβει αποφάσεις με βάση τις απειλές που εμφανίζονται μπροστά της, κατέληξε ο Πούτιν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι το ζήτημα να επιτραπεί στο καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος βρισκόταν ακόμη υπό επεξεργασία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχει διάσπαση στην αμερικανική διοίκηση στο θέμα αυτό.

Το Reuters, με τη σειρά του, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM στο καθεστώς του Κιέβου - θα μπορούσαν να εμφανιστούν στην Ουκρανία σε λίγους μήνες.

Η Ρωσία θα απαντήσει εάν η Δύση συμμετάσχει άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση

Η άμεση συμμετοχή των δυτικών χωρών στην ουκρανική σύγκρουση αλλάζει την ουσία του πολεμικού παιχνιδιού η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αποφάσεις με βάση τις απειλές που δημιουργούνται τόνισε ο Πούτιν.

«Η άμεση συμμετοχή των δυτικών χωρών στη σύγκρουση στην Ουκρανία αλλάζει ήδη σημαντικά την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης.

Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ - οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι ευρωπαϊκές χώρες - βρίσκονται σε πόλεμο με την Ρωσία», είπε ο πρόεδρος Πούτιν.

«Και αν είναι έτσι, τότε, έχοντας κατά νου την αλλαγή στην ίδια την ουσία αυτής της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα προκύψουν», προειδοποίησε.

Guardian, Times: Η Βρετανία επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει Storm Shadow για χτυπήματα σε Ρωσικό έδαφος  - CNN: Οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει

Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για να χτυπήσει στρατιωτικά αντικείμενα στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian ανέφερε στις 11 Σεπτεμβρίου ότι πηγές εντός της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη λάβει απόφαση να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει αντικείμενα στη Ρωσία, αλλά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ανακοινώσει την αλλαγή πολιτικής έως και μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν στις 13 Σεπτεμβρίου με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer.

Η βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow και SCALP που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία για να χτυπήσει στρατιωτικά αντικείμενα στη Ρωσία, αλλά πιθανότατα δεν θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πυραύλους ATACMS που παρείχαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν στρατιωτικά αντικείμενα στη Ρωσία.

Το CNN στις 11 Σεπτεμβρίου τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αλλάξει την πολιτική της να απαγορεύει στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πυραύλους ATACMS που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσουν εντός της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι συζητούν τακτικά το θέμα.

Ο Μπάιντεν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «επεξεργαζόταν αυτό το σχέδιο» όταν ρωτήθηκε σχετικά με πιθανά σχέδια για άρση των περιορισμών των ΗΠΑ στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι υπέβαλαν λεπτομερές αίτημα για άρση των δυτικών περιορισμών στα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν και τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στην άρση των περιορισμών επέτρεψαν στη Ρωσία να μεταφέρει κάποια στρατιωτικά αντικείμενα «βαθύτερα» στη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης