Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall : Πτώση 0,9% για τον S&P, άνοδος 2,2% για τον Energy sector

Wall : Πτώση 0,9% για τον S&P, άνοδος 2,2% για τον Energy sector

172 μονάδες υποχώρησε ο Dow

 

Υποχώρηση στη Wall Street την Τρίτη, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές.

Ο Dow Jones υποχώρησε 172 μονάδες, ή 0,41% στις 42.157 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,93% στις 5.708 μονάδες
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 2,25% στις 691,66 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 1,53% στις 17.910 μονάδες.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων ότι το Ιράν εκτόξευε πυραύλους στη χώρα. Ένα άλμα στον δείκτη μεταβλητότητας CBOE (VIX) , γνωστό και ως δείκτης φόβου της Wall Street, πάνω από το 20 υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία των traders.

«Ο φόβος της μετάδοσης είναι πάντα αποσταθεροποιητικός», δήλωσε ο Keith Buchanan, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments. «Πέρα από, φυσικά, τον ύψιστο αντίκτυπο στις ζωές, οι αγορές δέχονται άμεσο πλήγμα όταν υπάρχουν δυνάμεις που σχεδόν υπόσχονται κάποιο επίπεδο αποσταθεροποίησης».

Περίπου 3 στις 5 μετοχές του S&P 500 διαπραγματεύονταν χαμηλότερα στη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας τα μεγάλα προβλήματα για την αγορά. Ωστόσο, τα ενεργειακά ονόματα διέφεραν σημαντικά μετά την έκθεση για τη Μέση Ανατολή, με τον κλάδο S&P 500 να αναρριχείται πάνω από 2%.

Tesla, Nvidia και η Apple σημείωσαν πτώση άνω του 3%. Αλλά η Meta ενισχύθηκε και κινήθηκε κοντά στα υψηλά όλων των εποχών.

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης δέχτηκαν επίσης πλήγμα, με τον Russell 2000 να χάνει περισσότερο από 1%.
Οι traders παρακολουθούσαν επίσης την απεργία της International Longshoremen’s Association στις ανατολικές ακτές και τις ακτές του Κόλπου. Η διακοπή θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την Τρίτη, καθώς οι traders εκτίμησαν εάν μια πυραυλική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
«Υπήρξε πολύς εφησυχασμός για αυτόν τον πόλεμο», είπε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets. Οι traders έχουν απορρίψει σε μεγάλο βαθμό την απειλή διακοπής του εφοδιασμού με πετρέλαιο από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, είπε.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση, είπε h Croft. Το Ιράν παράγει πετρέλαιο σε υψηλό πέντε ετών πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τόνισε. «Πρέπει να σκεφτούμε ένα σενάριο όπου οι ιρανικές προμήθειες πετρελαίου κινδυνεύουν», είπε η Croft.

Οι τιμές κλεισίματος της ενέργειας της Τρίτης:

West Texas Intermediate
Συμβόλαιο Νοεμβρίου: 69,83 δολάρια το βαρέλι, αύξηση 2,44%. Έως σήμερα, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 2%.

Brent
Συμβόλαιο Δεκεμβρίου: 73,56 δολάρια το βαρέλι, αύξηση 2,59%. Έως σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει πέσει περισσότερο από 4%.

Βενζίνη RBOB

Συμβόλαιο Νοεμβρίου: 1,9666 $ ανά γαλόνι, αύξηση 1,63%. Έως σήμερα, η βενζίνη έχει τραβήξει πάνω από 6%.

Φυσικό αέριο

Συμβόλαιο Νοεμβρίου: 2,896 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια, πτώση 0,92%. Έως σήμερα, το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί πάνω από 15%.

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ εντόπισαν περίπου 180 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ. Οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν, αν και έχουν εντοπιστεί πολλά χτυπήματα, δήλωσε στο NBC News ένας ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας.

Ο Ισραηλινός Στρατός αξιολογεί την κατάσταση και δεν έχει καταγράψει προς το παρόν τυχόν απώλειες, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης