Χρηματιστήριο & Αγορές

Πώς η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ έκανε ζημιά στο ελληνικό χρηματιστήριο - Η πιθανή τιμή της αύξησης

Πώς η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ έκανε ζημιά στο ελληνικό χρηματιστήριο - Η πιθανή τιμή της αύξησης
Η πρακτική της αύξησης δημιουργεί δεδομένα αβεβαιότητας σε μεγάλους επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου
Σχετικά Άρθρα
Aν και μεγάλα funds και μάλιστα νέα, έχουν δεσμευθεί να εισέλθουν ατην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, στους ήδη υπάρχοντες μετόχους επικρατεί ένας συνδυασμός δυσαρέσεκειας και ερωτημάτων που συνοψίζονται στα εξης:

- Ο αιφνιδιασμός αυτός, που όπως φαίνεται έχει αναστατώσει το χρηματιστήριο, με πτώσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του συνόλου των ισχυρών ομίλων, την ώρα που οι διεθνείς αγορές ισορροπούν στα υψηλά τους, δεν έχει να κάνει μόνο με τον χρόνο ανακοίνωσης της αύξησης. Αυτή θα μπορούσε να είχε ανακοινωθεί παράλληλα με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να ισορροπούσε την εικόνα της αγοράς, απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα επενδυτικών κεφαλαίων, που τώρα βλέπουν την μετοχή τους να εγκατακρημνίζεται.

- Παράλληλα για τρίτη φορά μετά την περίπτωση των τραπεζών οι μέτοχοι μεγάλης εισηγμένης επχείρησης δεν έχουν λόγο, καθώς το πλειοψηφόν δημόσιο θα περάσει την απόφαση στην Γενική Συνέλευση, να γίνει η αύξηση κεφαλαίου, χωρίς να έχουν δικαίωμα προαίρεσης οι βασικοί μέτοχοι. Είναι βέβαιο ότι σε ένα ισχυρό αμερικανικό ή ευρωπαϊκό fund δεν θα αρέσει αυτή η διαχείριση σε επίπεδο κορυφαίας  εταιρίας, που συνάδει με την κυβερνητική πολιτική.

Δημιουργείται έτσι κακή εικόνα για την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου και ξένοι επενδυτές φέρονται αποφασισμένοι να μην συνεχίσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά. Η ΔΕΗ είναι ήδη μια δομημένη καλά κεφαλαιακή εταιρία και σε καμία περίπτωση η εικόνα της δεν συνάδει με αυτήν της Τραπέζης Πειραιώς προ της αύξησης.

 - Επίσης τμήμα των ξένων επενδυτών δεν έχει καταλάβει, γιατί πραγματοποιείται η αύξηση όταν μετά το deal με την Macquarie οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας έχουν βελτιωθεί στο βαθμό που ήδη η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει μια σχέση Καθαρού Χρέους / EBITDA στο 2 σε μακροπρόθεσμη βάση και χρειάζεται η σχέση Καθαρού Χρέους/ EBITDA να φτάσει στο 1 / 0,9 όσο δηλαδή θα διαμορφωθεί μετά από την αύξηση με βάση το αναμενόμενο EBITDA των 900 εκατ για το 2021. Η μεθδολογία αλλά και οι πληροφορίες δείχνουν ότι έχει υιοθετηθεί το πλάνο Άλεξ Πατέλη, του οικονομικού συμβούλου που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός.

Η εικόνα της αγοράς σήμερα 24/9 με ισχυρά bids στην περιοχή των 8 ευρώ δείχνει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει στα τρέχοντα επίπεδα με πληροφορίες μάλιστα να κάνουν λόγο για τιμή 8,20 ευρώ και ανώτερο επίπεδο τα 8,5. Αυτά θα προσδιοριστούν σε book building με πιθανότητα η αύξηση να ανέβει μέχρι και 1 δισ ευρώ.

Παράλληλα η επιδείνωση του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, έχει συνέπειες για όλες τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες υποχωρούν με συνέπεια να γίνεται ζημιά στα επενδυτικά πλάνα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να μειώνονται οι αποδόσεις διεθνών κεφαλαίων που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης