Τελευταία Νέα

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ωριμάζει «πράσινα» έργα για εκπλήρωση στόχου 5 GW το 2026

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ωριμάζει «πράσινα» έργα για εκπλήρωση στόχου 5 GW το 2026
Σε τέσσερα χρόνια, το συνολικό μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 39%

Τον δρόμο για τον πράσινο μετασχηματισμό έχει πάρει η ΔΕΗ με τη θυγατρική της ΔΕΗΑΝ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) να έχει ήδη αδειοδοτημένο περισσότερο από το 80% του χαρτοφυλακίου των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή τα 4 GW από τα 5 GW για τα οποία η επιχείρηση έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωσή τους το 2026.

Από το pipeline  έργων των 5 GW, τα 2,2 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης με το δίκτυο και περίπου 1,8 GW έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους και αναμένουν τους όρους σύνδεσης με το δίκτυο. Ειδικότερα, από αυτά τα 4 GW των ώριμων έργων, περίπου τα 3,9 GW είναι φωτοβολταϊκά, τα 72,5 MW αιολικά πάρκα και τα 20 MW μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ το χαρτοφυλάκιο συμπληρώνεται με 25 MW έργα βιομάζας.

Από αυτό το ώριμο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης, ξεχωρίζουν έργα όπως εκείνο των 251 MW φωτοβολταικών στην Πτολεμαΐδα, των 299 MW στο Αμύνταιο, των 88 MW στη Φλώρινα και των 95 MW στη Μεγαλόπολη. Επίσης, σε ώριμο στάδιο βρίσκονται άλλα 400 MW σε διάφορες περιοχές της χώρας, 200 MW αιολικών σταθμών και 200 MW μονάδων αποθήκευσης. Μάλιστα, η εταιρεία ήδη προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 94 MW, τα οποία θα τοποθετηθούν στις εκτάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Εντός του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί ακόμη ένας διαγωνισμός για φωτοβολταϊκούς σταθμούς 500 MW.


 036.JPG




Παρουσία με 239 + 355 MW

Σήμερα η ΔΕΗΑΝ λειτουργεί έργα ΑΠΕ ισχύος 239 MW, ενώ αυτήν την περίοδο βρίσκονται υπό κατασκευή ή ολοκληρώνονται έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 355 MW.

Από αυτά, έως τα τέλη του έτους θα είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία τα 290 MW.

Πρόκειται για τα φωτοβολταϊκά «Ηλιακό Βέλος 1» ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα και «Αρκαδικός Ήλιος Ι-ΙΙ» ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη, ένα Μικρό Υδροηλεκτρικό στο Σμόκοβο Καρδίτσας ισχύος 3,2 MW και δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δυτική Μακεδονία των 15 MW το καθένα.

Έτσι, η επιχείρηση στα τέλη του 2022 θα λειτουργεί ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο περίπου μισού γιγαβάτ.

Στόχος, της ΔΕΗ είναι το τέλος εποχής του λιγνίτη να τη βρει με καθαρές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, δηλαδή με αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υδροηλεκτρικά και μονάδες αποθήκευσης.

Έως το 2026,  το συνολικό μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 39% (ή στο 22% δίχως τα υδροηλεκτρικά).

Στα πλεονεκτήματα της επιχείρησης, όσον αφορά το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου της «πράσινης» ενέργειας περιλαμβάνονται η βαθιά τεχνογνωσία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι μεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις γης, η εγγυημένη σύνδεση με το δίκτυο για τα 2,2 GW   καθώς και η δυνατότητα για σύναψη διμερών  πράσινων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας  (PPAs) εντός του ομίλου της ΔΕΗ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ αναζητά ευκαιρίες στα Βαλκάνια για εξαγορές μονάδων ΑΠΕ  καθώς  η συγκεκριμένη αγορά στην Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί και να πλησιάσει εκείνη των δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Μεγαλύτερες προοπτικές επέκτασης διαφαίνονται για τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου η ανάπτυξη ανά έτος των ΑΠΕ έως το 2030 προσδιορίζεται περίπου στο 15% (3 GW αύξηση της πράσινης ισχύος) και 8% (6 GW) αντίστοιχα. 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης