Politics & Business

Νετανιάχου: Τι λέει για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Σ. Αραβίας και Ν.Ευρώπης - βίντεο

Νετανιάχου: Τι λέει για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Σ. Αραβίας και Ν.Ευρώπης - βίντεο
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πρόσφατα κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του «βρίσκεται ένα βήμα πριν υπογράψει μια ιστορική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία», η οποία προβλέπει ότι θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο της Μέσης Ανατολής.

Ο Νετανιάχου τόνισε στην ομιλία του ότι οι συμφωνίες εξομάλυνσης του 2020 μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ», αποτέλεσαν σταθμό στην όλη διαδικασία προσέγγισης του αραβικού κόσμου με τον εβραϊκό.

Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει συχνά το βήμα του ΟΗΕ για να προειδοποιήσει το Ιράν, περιέγραψε την Τεχεράνη ως τη «μύγα μες στο γάλα» που θα προσπαθήσει να καταστρέψει μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Οι δηλώσεις αυτές έουν ιδιαίτερη βαρύτητα και για την Ελλάδα, καθώς τον Φεβρουάριο φέτος υπογράφηκε μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της National Grid Saudi Electricity Company συμφωνία για τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα αναλάβει να τρέξει τις περιβαλλοντικές και τεχνικο-οικονομικές μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.

Εάν επομένως η αποκατάσταση των σχέσεων Τελ Αβίβ και Ριάντ που αποτελεί το θετικό σενάριο σύμφωνα με τον Νετανιάχου γίνει πραγματικότητα, τότε η διασύνδεση Saudi Greek Interconnection θα ακολουθήσει τη διαδρομή Σ. Αραβία – Ιορδανία – Ισραήλ – Ελλάδα, με πιθανή ενδιάμεση στάση την Κύπρο.

Εάν από την άλλη (το αρνητικό σενάριο), το Ιράν δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα στην περιοχή, τότε ο σεδιασμός για την συγκεκριμένη ηλεκτρική διασύνδεση δεν θα προχωρήσει και η Ευρώπη θα χάσει σημαντικά από τα δυνητικά οφέλη.

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία Νετανιάχου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης