Τελευταία Νέα
Politics & Business

Χάρης Δούκας: Το μήνυμα της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη

Χάρης Δούκας: Το μήνυμα της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη
«Κάποιοι μιλούν για μεταπολιτική, κάποιοι κινούνται στη ζώνη της παραπολιτικής προσποιούμενοι ότι παράγουν πολιτική και κάποιοι βουλιάζουν στους στίχους του Κώστα Τριπολίτη «έβγαλε βρώμα η Ιστορία ότι ξοφλήσαμε», αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

Γράφει ο Χάρης Δούκας

Σ΄ αυτό το ομιχλώδες τοπίο, η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη επανέρχεται με σύγχρονους όρους. Είναι καιρός να μιλήσουμε καθαρά για τον πυρήνα των προβλημάτων της κοινωνίας μας και όχι για το περιτύλιγμα. Σήμερα το θέμα δεν είναι απλά η κυβερνητική αλλαγή, είναι η αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας.

Συγκεκριμένα λοιπόν, τα δημόσια αγαθά δεν είναι προς καρτελοποίηση. Το θέμα της στέγης δεν μπορεί να καθορίζεται από τα συμφέροντα των μεγάλων παικτών της αγοράς ακινήτων, η υγεία δεν μπορεί να παραδίδεται στους μεγαλοκλινικάρχες και η μεταρρύθμιση στην παιδεία δεν μπορεί να επικεντρώνεται στα ιδιωτικά κολέγια που εμπορεύονται πτυχία.

Εξάλλου η αντίληψη ότι η τεχνολογική εξέλιξη καταργεί τις πολιτικές και ιδεολογικές διακρίσεις, ότι όλα θα επιλυθούν με μικρές, ανώδυνες μεταρρυθμίσεις χωρίς να τεθεί το πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα, δεν μπορεί να αποτελέσει όχημα αλλαγών για τη βελτίωσης της ζωής.

Για αυτό και οι εκλογές της 6ης Οκτώβρη έχουν ένα διλημματικό χαρακτήρα: Ή θα θέσουμε με πολιτικούς όρους το «κοινωνικό ζήτημα» με ένα δίκαιο και βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο ή θα συνεχιστεί ο φαύλος
κύκλος της «οικονομίας» των νεόπτωχων, των κρίσεων και της υποβάθμισης. Ή θα καθηλωθούμε στα όρια μιας κλειστής αντίληψης οργανωτικού ελέγχου χωρίς όραμα ή θα στηριχτούμε σε ένα ανοικτό κόμμα, συμμετοχικό, ικανό να αναμετρηθεί με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις απαιτήσεις των καιρών.

Ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του ήταν δρόμος τομών και ανατροπών απέναντι σε εδραιωμένα συμφέροντα, αλλά και δρόμος συμμετοχής και δημοκρατίας.

Ήταν και παραμένει ο δρόμος των πολλών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης