Δίκοπο μαχαίρι ήταν για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά και μετάβαση η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δώδεκα μήνες μετά την εισβολή, η απάντηση των εθνικών κυβερνήσεων μέσω των «πράσινων» πολιτικών τους, μπορεί να λογιστεί ως μια από τις ελάχιστες παρηγοριές αυτής της ιστορίας. Επίσης, στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και οι Big Oil, που πλέον έχουν ένα νέο μεγάλο κίνητρο και εφαλτήριο στην πορεία τους.
Το Rechargenews κάνει ένα μίνι απολογισμό του πολέμου στην Ουκρανία και μεταφράζει τις εξελίξεις σε ενεργειακά επίπεδα. Ένα χρόνο από την έναρξη της σύγκρουσης και την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο Vladimir Putin, υπάρχουν δύο όψεις για αυτό το απαίσιο, όπως το χαρακτηρίζει, νόμισμα.
Επιταχύνεται η πράσινη ανάπτυξη και οι μισές μονάδες άνθρακα οδηγούνται σε σκραπ μέχρι το 2030.
H πρώτη όψη
Εν μια «νυκτί» οι κρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ο δικός τους άνεμος και ήλιος είναι ένα πιο ασφαλές στοίχημα από το φυσικό αέριο του Putin.
Αυτό οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια της πολιτικής στην Ευρώπη, με τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ να αναπτύσσουν εντός λίγων εβδομάδων ένα πλέγμα λύσεων με οχήματα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο που υπόσχονται την "πράσινη ανεξαρτησία".
Επιπλέον, κάποιοι μπορεί να ελπίζουν ότι μια παρόμοια φρενίτιδα θα μπορούσε να εμφανιστεί στις συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Αν οι λεπτομέρειες της πολιτικής μπορούν να ξεκαθαριστούν και σε σχέση με ζητήματα όπως το IRA των ΗΠΑ, τότε η Ρωσία μπορεί να έχει πυροδοτήσει την πράσινη μετάβαση για τον εκθρονισμό των ορυκτών καυσίμων εκτός του παγκοσμίου ενεργειακού συστήματος.
Η δεύτερη όψη
Η άλλη όψη του νομίσματος του Πούτιν χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να εμφανιστεί, αλλά μόλις ένα χρόνο μετά την εισβολή, έχει καταστεί ξεκάθαρο στις καταστάσεις αποτελεσμάτων κερδών των γιγάντων ορυκτών καυσίμων της Ευρώπης - Big Oil, ότι από το να χαρακτηρίζεται ως παγκόσμιο πρόβλημα, απολαμβάνει την ευκαιρία να θεωρηθεί, ως μέρος της λύσης στην κρίση ενεργειακής ασφάλειας.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Δύσης απέκτησαν ένα κίνητρο μετά από αρκετά χρόνια. Αυτό γιατί η κερδοφορία των Big Oil ήταν μεγάλη και άγγιξε ιστορικά υψηλά. Απολαμβάνει μάλιστα την ευκαιρία να θεωρηθεί από ορισμένες πλευρές ως μέρος της λύσης στην κρίση ενεργειακής ασφάλειας.
Με τα έσοδα να εισρέουν και τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να υποχωρούν στις δεσμεύσεις τους να τερματίσουν την εξερεύνηση στα ύδατά τους, τις επενδύσεις σε πετρέλαιο ή άλλες έρευνες που βασίζονται σε ορυκτά, όπως το fracking φυσικού αερίου, δεν νοούνται πλέον ως οι εσφαλμένες επιλογές, που θα μπορούσαν να είχαν κάνει πριν από την εισβολή
Όσο τρομερός κι αν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κόσμος εξακολουθεί να δίνει μια ευρύτερη μάχη ενάντια στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, οι συνέπειες της οποίας φαίνονται ήδη με τη μορφή πλημμύρας και πυρκαγιάς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επίτευξη της συναίνεσης για συλλογική δράση που απαιτείται για την πράσινη μετάβαση στον κόσμο ήταν ήδη αρκετά δύσκολη. Εάν η επιθετικότητα του Πούτιν κάνει αυτή την αποστολή πιο δύσκολη, η ιστορία θα καταλήξει στη σκληρή ετυμηγορία της, αλλά θα είναι ήδη πολύ αργά.
www.worldenergynews.gr