Τελευταία Νέα

N.Ζαχαριάδης (Elpedison): Η κρίση θα διαρκέσει μέχρι το 2030 - Λύση οι ευέλικτες μονάδες

N.Ζαχαριάδης (Elpedison): Η κρίση θα διαρκέσει μέχρι το 2030 - Λύση οι ευέλικτες μονάδες
H επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος είναι πολύ σωστή, αλλά από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα
Δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι οι αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μετά από είκοσι χρόνια μετασχηματισμού, λειτουργούν υποδειγματικά και δίνουν τα απαραίτητα σήματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ELPEDISON Νίκος Ζαχαριάδης με συνέντευξη του στο World Energy News σημειώνει ότι οι τιμές ανέβηκαν όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζήτησε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην αγορά του υγροποιημένου αερίου (LNG), που βρισκόταν ήδη στα όριά της, λόγω αυξημένης ζήτησης από τις αγορές της Ασίας. λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου.

Εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2030 εάν δεν γίνουν παρεμβάσεις είτε στον σχεδιασμό της ενεργειακής μετάβασης, είτε στην προμήθεια φυσικού αερίου και στις δυνατότητες πραγματοποίησης επενδύσεων σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η ενεργειακή κρίση οφείλεται στο ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίασε το πέρασμα σε μια νέα εποχή χωρίς να μελετήσει επαρκώς τη μεταβατική περίοδο». Μάλιστα αποδίδοντας την κατάσταση σε λανθασμένη ανάλυση δηλώνει χαρακτηριστικά: «Οι συνετοί άνθρωποι αναγνωρίζουν το λάθος, γυρίζουν πίσω και αναθεωρούν. Δεν παραβλέπουν την πραγματικότητα».

Θεωρεί ότι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος είναι πολύ σωστή, αλλά από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα. Υπογραμμίζει ότι το ενεργειακό σύστημα θα πρέπει να στηριχτεί σε ευέλικτες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο και δηλώνει ότι η ELPEDISON θα είναι παρούσα στις επενδύσεις των απαραίτητων υποδομών.


6666666.JPG


 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Ν. Ζαχαριάδη



Ερώτηση: Βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης τιμών στην ενέργεια τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην εγχώρια αγορά. Ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν και για πόσο χρονικό διάστημα εκτιμάτε ότι θα διαρκέσει;

Απάντηση: Αιτία της κρίσης είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίασε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου η ενέργεια θα παράγεται κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), χωρίς να μελετήσει επαρκώς τη μεταβατική περίοδο. Αποδείχθηκε ότι οι ανάγκες φυσικού αερίου στη διάρκεια αυτής της περιόδου υπερβαίνουν το άθροισμα της Ευρωπαϊκής παραγωγής και των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων εισαγωγής από τη Ρωσία καθώς και από άλλες τρίτες χώρες.
Για να καλυφθεί η ζήτηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζήτησε μεγάλες ποσότητες στην αγορά του υγροποιημένου αερίου (LNG), που ήδη βρισκόταν στα όριά της, λόγω αυξημένης ζήτησης από τις αγορές της Ασίας. Συγχρόνως, εδώ και χρόνια, η ΕΕ αποθαρρύνει επενδύσεις στην παραγωγή αερίου. Ως συνέπεια, η παγκόσμια ζήτηση LNG υπερέβη την παγκόσμια παραγωγή. Η διάρκεια της κρίσης θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της ΕΕ να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της, είτε στον τομέα του μετασχηματισμού, είτε στον τομέα της προμήθειας. Αν δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, η κρίση αναμένεται να διαρκέσει κατ’ ελάχιστον μέχρι το 2030, όπου εκτιμάται ότι, με τις προγραμματισμένες επενδύσεις στο φυσικό αέριο, η παραγωγή θα υπερβεί τη ζήτηση.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επαρκής; Τι πρέπει να γίνει;

Απάντηση: Πριν λάβει κανείς οποιαδήποτε απόφαση, είναι απαραίτητο να αναλύσει τις συνέπειες, προσέχοντας ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες. Θεωρώ ότι αυτή η ανάλυση έγινε. Μου είναι όμως πιο εύκολο να παραδεχθώ ότι παρήγαγε λανθασμένα αποτελέσματα από το να αποδεχθώ ότι, παρόλο που είχε προβλέψει την κατάσταση που δημιουργήθηκε, λήφθηκαν οι αποφάσεις που λήφθηκαν.
Θεωρώντας λοιπόν ότι η ανάλυση ήταν λανθασμένη, οι συνετοί άνθρωποι αναγνωρίζουν το λάθος, γυρίζουν πίσω και αναθεωρούν. Δεν παραβλέπουν την πραγματικότητα.


Ερώτηση:
Πιστεύετε ότι χρειάζονται διαρθρωτικά μέτρα στον τρόπο λειτουργίας των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και εάν ναι, ποια πρέπει να είναι αυτά;

Απάντηση: Όχι. Οι αγορές μετά από είκοσι χρόνια μετασχηματισμού λειτουργούν υποδειγματικά και δίνουν τα απαραίτητα σήματα. Οι τιμές ανέβηκαν επειδή δημιουργήθηκε έλλειψη φυσικού αερίου και όχι επειδή δεν λειτούργησαν σωστά οι αγορές.


Ερώτηση
: Διαπιστώνετε τον κίνδυνο οι καταναλωτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αυτό να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου;

Απάντηση:
Αν αφήσουμε τους καταναλωτές μόνους τους, δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα δημιουργηθεί συστημικός κίνδυνος. Η Κυβέρνηση, πολύ σωστά, προχωρά σε μέτρα επιδότησης των λογαριασμών. Η επιδότηση όμως από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός της ενεργειακής μετάβασης και τα μέτρα επιδότησης να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο, μέχρι να αποδώσει ο νέος σχεδιασμός και να επέλθει η αποκλιμάκωση των τιμών.



090909_1.JPG



Ερώτηση:
Η κρίση τιμών αναδεικνύει την ανάγκη επενδύσεων τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στον ηλεκτρισμό. Τι σχεδιάζει η ELPEDISON σε επίπεδο υποδομών;

Απάντηση:
Η ELPEDISON θεωρεί ότι η μεταβατική περίοδος μέχρι την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και, σε αυτήν την περίοδο, αν θέλουμε να παρέχουμε φτηνή ενέργεια στους πολίτες και στις οικονομικές δραστηριότητες, θα πρέπει το ενεργειακό σύστημα να στηριχτεί σε ευέλικτες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο. Συγχρόνως, θα πρέπει να εξελίξουμε τις εγκαταστάσεις τροφοδοσίας της χώρας, ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία της.
Η ELPEDISON σκοπεύει να είναι παρούσα στις επενδύσεις των απαραίτητων υποδομών και να παραμείνει εγγυητής της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

*Ο Νίκος Ζαχαριάδης είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ELPEDISON

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης