Σε πλήρη εμπορική λειτουργία βρίσκεται από τον Απρίλιο το Mega φωτοβολταικό πάρκο των ΕΛ.ΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον σε μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε στελέχη ενεργειακών εταιριών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων που το επισκέπτονται.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έργο ΑΠΕ που λειτουργεί στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα έργο πνοής για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του, το οποίο παράλληλα σηματοδοτεί την ταχεία μετάβαση του Ομίλου ΕΛΠΕ σε νέες πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του πάρκου φτάνει στα 204,3 MW και υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, καλύπτοντας τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών.
Η συνολική επένδυση ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ, με σημαντικό όφελος για την εθνική οικονομία, αλλά και την περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς δημιούργησε πάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Νίκος Παπαθανάσης Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Το «Όραμα 2025»
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τα εγκαίνια του πάρκου της Κοζάνης, το έργο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα την απόφαση και τη δέσμευσή του Ομίλου να ανταποκριθεί με τρόπο ουσιαστικό, σε μια νέα εποχή προκλήσεων. «Στοχεύουμε», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης, «σε έναν πιο ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, που θα πρωτοστατεί στις εξελίξεις, ενισχύοντας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επισπεύδουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό και στηρίζουμε τη μετάβαση σε προηγμένες και μηδενικών εκπομπών μορφές ενέργειας, αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζουμε και την πετυχημένη βασική μας δραστηριότητα.
Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με άξονα το στρατηγικό σχέδιο “Όραμα 2025” υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, επιδιώκοντας τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030, ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Η κατασκευή του πάρκου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) και διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System), ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία.
Κύριος εργολάβος του έργου ήταν η εταιρεία JUWI, ενώ την παρακολούθηση της κατασκευής είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ θυγατρική του Ομίλου ΕΛΠΕ, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική στροφή του Ομίλου αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στη νέα αυτή αγορά.
Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Οι νέες επενδύσεις
Μετά την έναρξη λειτουργίας του πάρκου της Κοζάνης τα ΕΛ.ΠΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους στον τομέα των ΑΠΕ, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε τρία νέα “πράσινα” σχέδια. Πρόκειται για επενδύσεις που υπερβαίνουν 400 εκατ. ευρώ και αφορούν νέα φωτοβολταϊκά πάρκα σε Σέρβια, Τρίκαλα και Φλώρινα.
Συγκεκριμένα, στη φάση των αδειοδοτήσεων βρίσκονται ένα πάρκο στα Σέρβια, ισχύος 144 MW, για το οποίο αναμένεται πολύ σύντομα να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ένα άλλο πάρκο στη Φλώρινα (320 MW) και το τρίτο στα Τρίκαλα (208 MW).
Υπενθυμίζεται ότι στόχος των ΕΛ.ΠΕ είναι η ανάπτυξη έργων 1 GW έως το 2026 και 2 GW έως το 2030. Παράλληλα, ο Όμιλος αναζητά έργα ΑΠΕ σε χώρες όπου έχει ήδη παρουσία όπως η Κύπρος και τα Βαλκάνια, καθώς και εταίρο για την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ταυτόχρονα, τα ΕΛ.ΠΕ «τρέχουν» έργα αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 125 MW στην Κοζάνη, αλλά και στις βιομηχανικές τους εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα.
www.worldenergynews.gr