Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

WSJ: Το μεγάλο στοίχημα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Τί περιμένει το Βερολίνο και δεν διευκολύνει τον Τσίπρα

tags :
WSJ: Το μεγάλο στοίχημα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Τί περιμένει το Βερολίνο και δεν διευκολύνει τον Τσίπρα
Η αξιοπιστία του ΔΝΤ είναι κρίσιμη προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές και τις χώρες-μέλη που πρέπει να δανειστούν από το Ταμείο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινδυνεύει να υπονομεύσει την αξιοπιστία του αναζωογονώντας τη διαδικασία δανεισμού για ένα ακόμη ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αναφέρει σε δημοσίυμά της η Wall Street Journal.
Όμως, μακροπρόθεσμα, το πολιτικό στοίχημα θα μπορούσε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του ΔΝΤ συνεχίζει το δημοσίευμα.
Με την απόφαση της διευθύντριας του ΔΝΤ Christine Lagarde, να συμμετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης «επί της αρχής» έδωσε στο Eurogroup το πράσινο φως να εκταμιεύσει τη δόση προς την Ελλάδα, την οποία η Αθήνα χρειαζόταν καθώς μέσα στον Ιούλιο πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν αξίας 7 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου είναι ένα συμβιβασμός.
Η Γερμανία είναι σε θέση να πει στους ψηφοφόρους της ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα παρόλου που δεν θα συνεισφέρει νέα χρηματοδότηση σύντομα.
Το ΔΝΤ είναι σε θέση να παραμείνει σταθερό, επιμένοντας στις δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας πριν από την εκταμίευση νέων χρημάτων διάσωσης.
Και η Ελλάδα αποφεύγει ένα ακόμα κρίσιμο καλοκαίρι όπως αυτό του 2015.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι η επίτευξη της συμφωνίας απομακρύνει το ατού που είχε το ΔΝΤ έναντι των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας, την αποπληρωμή των ομολόγων που έχει η Αθήνα τον Ιούλιο.
Το ΔΝΤ, γνωρίζοντας ότι η Γερμανία, χρειάζεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ πάρλαλληλα ήθελε να αποφύγει περαιτέρω πολιτικές και χρηματοπιστωτικές αναταραχές, χρησιμοποίησε την προθεσμία του Ιουλίου προκιεμένου να πιέσει το Βερολίνο να δώσει την έγκρισή του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό παρόμοιων μέτρων διάσωσης από τη δεκαετία του '80, η έγκριση "επί της αρχής" θα είχε προθεσμία 30 ημερών, κατά τις οποίες θα διενεργούνταν οι συνομιλίες των πιστωτών για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας που ήταν υπό διάσωση.
Μετά την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών από το ΔΝΤ το 1984, μόνο στην περίπτωση διάσωσης της Αργεντινής το 1987 το Ταμείο αποφάσισε να μην καθορίσει προθεσμία.
Η απόφαση αυτή, δήλωσε ο επίσημος ιστορικός του ταμείου, συνέβαλε στην αποτυχία της διάσωσης.
"Θεωρώ ότι μοιάζει περισσότερο με μια υπόθεση που υποσκάπτει τις πιέσεις των τραπεζών να μετατρέψουν τις καθιερωμένες μας, με σοβαρό κίνδυνο να υποβαθμίσουν την αξιοπιστία του Ταμείου", είχε δηλώσει τότε ο Αυστραλός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ C. Richard Rye.
Η αξιοπιστία του ΔΝΤ είναι κρίσιμη προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές και τις χώρες-μέλη που πρέπει να δανειστούν από το Ταμείο.
Οικονομολόγοι λένε ότι το ΔΝΤ απώλεσε την αξιοπιστία στο πρώτο ελληνικό σχέδιο διάσωσης το 2010.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές της δεκαετίας του 1980 δεν ισχύουν πλέον, υποστηρίζει το Ταμείο.
"Ο βασικός σκοπός εδώ δεν ήταν να κερδίσει το Ταμείο", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ.
"Ο στόχος ήταν να δοθεί χρόνος στου Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας να αποφασίσουν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εν τω μεταξύ να επιτρέψουμε  στην Ελλάδα να αποφύγει μια πιθανή στάση πληρωμών του χρέους της τον Ιούλιο".
Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα λυθεί σύντομα.
"Αυτά είναι θέματα που χρειάζονται χρόνο για να επιλυθούν", δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ.
"Θα χρειαστούν μερικοί ακόμα μήνες".
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ αναφέρει ότι μια προθεσμία μπορεί να μην είναι πραγματικά χρήσιμη για την επίτευξη συμφωνίας.
Στη δεκαετία του 1980, το Ταμείο χρησιμοποίησε την συμεμτοχή "επί της αρχής" για να αναγκάσει τους πιστωτές να σταματήσουν να χρονοτριβούν και να συμφωνήσουν γρήγορα.
Τώρα, λέει ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών του Peterson, το ΔΝΤ μπορεί πραγματικά να θέλει οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας να χρονοτριβήσουν λίγο περισσότερο.
Ο Kirkegaard θεωρεί ότι οι Γερμανοί παραμένουν ενάντια στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσπαθώντας να ωθήσουν τον αριστερό πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει το δημοσίευμα υποχωρούν δημοσκοπικά, αφού η κυβέρνησή τουψήφισε ακόμα ένα πακέτο μέτρων λιτότητας, αλλά δεν έχει καταφέρει να ανορθώσει την οικονομία της χώρας.
Το Βερολίνο πιθανόν να περιμένει έως ότου ο Αλέξης Τσίπρας ηττηθεί και εκλεγεί νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα με ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς, προηγείται στις δημοκσοπήσεις από τομ ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοί οι επιχειρηματικοί δεσμοί (ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες) πιθανότατα να προχωρήσουν σε επενδύσεις εάν βρεθεί στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία λέει ο κ. Kirkegaard, υποκινώντας την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.
"Δεν υπάρχει τίποτα που να κερδίζει η Γερμανία δίνοντας ελάφρυνση του χρέους του Τσίπρα", είπε ο αξιωματούχος του Ινστιτούτου Peterson.
Το Βερολίνο "θα προτιμούσε να δώσει μια ελάφρυνση χρέους σε μια άλλη ελληνική κυβέρνηση".
Εάν συμβεί αυτό, τότε το ΔΝΤ μπορεί να έχει τελικά προωθήσει την πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη, σχεδόν μια δεκαετία μετά την πρώτη αποτυχημένη ελληνική διάσωσή της.
Υπάρχει απώλεια αξιοπιστίας του ΔΝΤ,  το οποίο επιτρέπει στη Γερμανία να αναβάλει ξανά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Kirkegaard.
"Αλλά σε σύγκριση με την απώλεια αξιοπιστίας που θα είχε το Ταμείο εάν αποχωρούσε από το πρόγραμμα διάσωσης μια χώρες-μέλους του και τι μήνυμα θα έστελνε αυτή η κίνηση σε πολλές αναδυόμενες χώρες είναι προτιμότερη".
Η προσκόλληση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και η επιτυχής διεκπεραιωσή του μέσω της περίπλοκης πολιτικής της Ευρώπης θα μπορούσε να καθησυχάσει τις αναδυόμενες αγορές ότι το Ταμείο μπορεί να επιμείνει και να φέρει σε πέρας πολύ δύσκολες αποστολές σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο η κίνηση του ΔΝΤ είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
Εάν η Γερμανία δεν δώσει την έγκρισή της στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αποτύχει για τρίτη φορά, η αξιοπιστία του ΔΝΤΓ θα μπορούσε να πέσει στα Τάρταρα.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης