Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το σχέδιο του ESM το 2018 – Ήπια ελάφρυνση χρέους, 4ο μνημόνιο, 25 δισ. κεφάλαιο, έξοδο στις αγορές με 3,5%

tags :
Το σχέδιο του ESM το 2018 – Ήπια ελάφρυνση χρέους, 4ο μνημόνιο, 25 δισ. κεφάλαιο, έξοδο στις αγορές με 3,5%
O ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης πάντως ήδη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδια… για το 2018.
Μετά την αποτυχία να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος το 2017 και μετά την αποτυχία να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2017…όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στο μεγάλο δίλημμα του 2018 για την Ελλάδα.
Το δίλημμα είναι το Καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα θα κερδίσει την αναδιάρθρωση του χρέους και θα βγει στις αγορές με πιστοποιητικό εγγύησης την διευθέτηση του χρέους ή θα πάρει μια υποτυπώδη διευθέτηση του χρέους το 2018 και μαζί και ένα 4ο πρόγραμμα στήριξης που θα διαθέτει τα κεφάλαια του 3ου μνημονίου που δεν αξιοποιήθηκαν περίπου 25-36 δισεκ. διασφαλίζοντας επιτόκια στο 3,5%;
O ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης πάντως ήδη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδια… για το 2018.

Το μεγάλο δίλημμα για την Ελλάδα το 2018

Εάν θέλουμε να δούμε την επόμενη ημέρα της Ελλάδος θα εγκαταλείψουμε τις αναφορές για το 2017 και θα στραφούμε κατευθείαν στο Καλοκαίρι του 2018.
Το καλοκαίρι του 2018 που τελειώνει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα – το τρίτο μνημόνιο – θα τεθεί ένα μεγάλο δίλημμα στην Ελλάδα.
1)Θα υπάρξει μια γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές δυναμικά με ρεαλιστικά επιτόκια ή
2)Θα δοθεί στην Ελλάδα μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους σε συνδυασμό με ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο θα φέρει κεφάλαια περίπου 25 δισεκ. ή 36 δισεκ. από το τρίτο μνημόνιο.
Τα κεφάλαια αυτά δεν θα έχουν την λογική της δόσης αλλά θα λειτουργούν ως capital buffer ως κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας ώστε η Ελλάδα να μπορεί να βγαίνει στις αγορές με επιτόκια ρεαλιστικά π.χ. 3,5%;

Τι θα συμβεί το 2018;

Με βάση κορυφαία θεσμική πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει τα εξής «για την Ελλάδα δύο είναι τα βασικά ζητήματα πότε θα βγει στις αγορές και κυρίως με τι επιτόκιο.
Η Ελλάδα δανείζεται μεσοσταθμικά με επιτόκια 1,5% από τους δανειστές ωστόσο ομόλογα τα οποία διαπραγματεύονται όπως π.χ. το πρώην 5ετές – νυν 2ετές – λήξης 2019 είχε εκδοθεί στο 4,95% και ήδη διαπραγματεύεται στο 4,5%.
Η Ελλάδα όταν θα βγει στις αγορές δεν πρέπει να στηριχθεί μόνο στην κάλυψη της έκδοσης που ούτως ή άλλως δεν θα αφορά νέο χρέος αλλά επανεκδόσεις ομολόγων αλλά στο επιτόκιο.
Το επιτόκιο θα είναι αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία μιας έκδοσης.
Θεωρητικά η Ελλάδα τώρα θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερο επιτόκιο από το πρώην  5ετές ομόλογο λήξης 2019.
Πρακτικά όμως η Ελλάδα για να μπορέσει να πετύχει όχι μια εφάπαξ αλλά μια σταθερή έξοδο στις αγορές θα πρέπει να διασφαλίσει εκείνο τον μηχανισμό που θα μπορούσε να εγγυηθεί ένα καλό επιτόκιο.
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει διάθεση από την Γερμανία και τους ευρωπαίους για ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους.
Οι συνεχείς μεταθέσεις δείχνουν είτε ότι δεν θέλουν να στηρίξουν μια ελάφρυνση χρέους, είτε αναζητούν την πιο ήπια λύση δηλαδή μια κάτω του μετρίου διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να διασφαλίσει ομαλή, υγιή και σταθερή έξοδο στις αγορές με χαμηλά επιτόκια.
Τότε είναι πολύ πιθανό να συμβεί το εξής.
Η ήπια ή κάτω του μετρίου διευθέτηση του ελληνικού χρέους να συνδυαστεί με ένα 4ο μνημόνιο ένα 4ο πρόγραμμα το οποίο θα διαθέτει και κεφάλαια 38 δισεκ. αρχικά ως capital buffer.
Με τον συνδυασμό αυτό η Ελλάδα θα μπορεί να βγαίνει σταθερά στις αγορές με επιτόκια στο 3,5%.
Το 4ο μνημόνιο δεν θα έχει την λογική μεταρρυθμίσεις και ακολούθως εκταμίευση δόσης αλλά το capital buffer θα λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης των εκδόσεων.
Επικουρικά και ο ESM θα μπορούσε να αγοράζει μέρος των πρωτογενών εκδόσεων ομολόγων της Ελλάδος για να στηρίξει τα επιτόκια.
Πως θα διαθέτει το 4ο μνημόνιο capital buffer;
Από το 3ο μνημόνιο θα χρησιμοποιηθούν 50 δισεκ. και θα περισσέψουν 36 δισεκ. σε σύνολο 86 δισεκ.
Εάν το 2018 ο ESM αποπληρώσει τα εναπομείναντα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα υπολογίζονται το 2018 ότι θα έχουν μειωθεί στα 11 δισεκ. από 12,7 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου θα απομείνουν περίπου 25 δισεκ.
Με τα 25 δισεκ. ως μηχανισμό εγγύησης των νέων εκδόσεων – που δεν θα αφορούν όμως την δημιουργία νέου χρέους – η Ελλάδα θα μπορεί να βγαίνει στις αγορές σταθερά, με συνέπεια και με ρεαλιστικά επιτόκια.
Εάν ληφθεί υπόψη οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ελλάδα και σε Πορτογαλία σε όλη την καμπύλη αποδόσεων και εκδόσεων – όχι μόνο στην 10ετία – εξάγεται το συμπέρασμα ότι με επιτόκιο 3,5% η Ελλάδα δεν θα επιβαρύνει την βιωσιμότητα του χρέους.
Να σημειωθεί ότι στρατηγικά η Ελλάδα πρέπει να αντικαταστήσει τα δάνεια προς τον ESM με ομόλογα από τις αγορές.
Όταν όμως από τους δανειστές η Ελλάδα δανείζεται μεσοσταθμικά 1,5% δεν έχει κανένα νόημα να πάει να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια 4,5% γιατί θα επιδεινώσει δραματικά την βιωσιμότητα του χρέους.
Το επιτόκιο λοιπόν είναι μείζονος σημασίας για την βιωσιμότητα του χρέους»

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης