Αναλύσεις

Ομπάμα στην Καθημερινή: Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους και συνέχεια των μεταρρυθμίσεων

tags :
Ομπάμα στην Καθημερινή: Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους και συνέχεια των μεταρρυθμίσεων
Eυχαριστίες του Αμερικάνου προέδρου στην ελληνική πλευρά για την χρήση της βάσης της Σούδας
Σε συνέντευξή στοην Καθημερινή ο πρόεδρος Ομπάμα τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους που θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το επενδυτικό κλίμα.
Συνδέει μάλιστα το χρέος με τις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι «για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα», ενώ επικροτεί τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουγό Αλέξη Τσίπρα
Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει λόγο για μια στενή συμμαχική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη χρήση της βάσης της Σούδας και τη συνεργασία των δύο χωρών στην πάταξη της τρομοκρατίας.
Στο προσφυγικό επαινεί τους Ελληνες για τη συγκινητική προσφορά τους, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομακτικές οικονομικές δυσκολίες.
Θεωρεί, όμως, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να αντιμετωπιστεί η κρίση με ανθρώπινο και οργανωμένο τρόπο.
Ο Αμερικανός ηγέτης αναφέρεται, τέλος, και στο Κυπριακό, για το οποίο αναφέρει ότι οι προοπτικές επίλυσής του είναι καλύτερες από ποτέ.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η επίλυσή του θα αναβάθμιζε την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και θα δημιουργούσε ευκαιρίες για αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – μία συμμαχία συμφερόντων που θα μπορούσε να είναι μια μηχανή οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της.
Ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει τώρα πλεόνασμα και η ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.
Είναι, όμως, σαφές ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν.
Η επίσκεψή μου θα είναι, ως εκ τούτου, μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, διασφαλίζουν ότι δεν θα ξαναεμφανισθούν οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και βάζουν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων.

www.worldenergynews.gr

Τ

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης