Αναλύσεις

Τι αλλάζει η νίκη Trump στον παγκόσμιο ενεργειακό και επενδυτικό χάρτη

Τι αλλάζει η νίκη Trump στον παγκόσμιο ενεργειακό και επενδυτικό χάρτη
Η μεγάλη επιστροφή του άνθρακα, οι δυσμενείς προοπτικές για την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η άνοδος της ζήτησης φυσικού αερίου  και η ενίσχυση των μεταλλευμάτων που συνδέονται με τα έργα για την δημιουργία υποδομών προκάλεσαν τις πρώτες αναταράξεις στις αγορές.
Ήταν ένα θυελλώδες τριήμερο. Η  νίκη – έκπληξη του Donald Trump συγκλόνισε τις αγορές και όπως όλα δείχνουν θα αλλάξει και τον παγκόσμιο ενεργειακό και εμπορικό χάρτη.
Στην πρώτη και μοναδική έως τώρα ομιλία του, αμέσως μετά την ανάδειξή του στην προεδρία των ΗΠΑ, η αναφορά του στην αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών για την δημιουργία υποδομών και οι προεκλογικές του  δεσμεύσεις για αποχώρηση από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα  ήταν αρκετές για να αλλάξουν τον ρου των αγορών.
Η μεγάλη επιστροφή του άνθρακα, οι δυσμενείς προοπτικές για την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η άνοδος της ζήτησης φυσικού αερίου  και η ενίσχυση των μεταλλευμάτων που συνδέονται με τα έργα για την δημιουργία υποδομών προκάλεσαν τις πρώτες αναταράξεις στις αγορές.
Η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή είναι ψηλά στην ατζέντα του νέου προέδρου των ΗΠΑ και ορισμένες από τις προτάσεις του είναι αντιφατικές, όπως και τη δέσμευσή του για την ενίσχυση του φυσικού αερίου και του άνθρακα, δύο καύσιμα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κερδισμένοι και χαμένοι
Μεγάλος χαμένος των σχεδίων Trump  είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  μετά την δυναμική επαναφορά του άνθρακα στην πρώτη γραμμή.  Η εικόνα των μετοχών την περασμένη  Τετάρτη  είναι χαρακτηριστική.
Οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών άνθρακα , όπως η Anglo American Plc, η BHP Billiton Plc και Rio Tinto Plc αυξήθηκαν μεταξύ 2% και 4%,. Η Peabody Energy Corp., μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες άνθρακα των ΗΠΑ, αναρριχήθηκε έως 67%.
Οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών Gamesa Corp. Tecnologica SA και Nordex SE σημείωσαν πτώση ενώ και οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ βυθίστηκαν στη Νέα Υόρκη, με πρώτες τον SunPower Corp., η First Solar Inc. και Canadian Solar Inc.
Η εικόνα  αυτή  σύμφωνα με τους αναλυτές προλέγει μια ιστορία  υψηλής ανάπτυξης του άνθρακα, ενώ οι  επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια - μαραζώνουν.
Ο Trump δεν χρειάζεται να ακυρώσει το Παρίσι για να εκτροχιασθεί η διαδικασία, μπορεί να παρεμποδίσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζουν αναλυτές.
Ο Yukari Takamura, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Nagoya της Ιαπωνίας που παρακολούθησε τις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή για περισσότερο από μια δεκαετία, δήλωσε  ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συνέβαλε "πάρα πολύ" στη συμφωνία του Παρισιού. «Η έλλειψη μιας τέτοιας ηγεσίας μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο" με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών εξελίξεις, είπε.
Όπωςο  Trump διαμορφώνει την ενεργειακή ατζέντα του, η πρώτη ένδειξη για τις προτεραιότητες του θα μπορούσε να έρθει είναι η επιλογή του για τον γραμματέα ενέργειας. Ο Ομπάμα περιβαλλόταν με εμπειρογνώμονες πολιτικούς και ακαδημαϊκούς όπως ο Steven Chu και Ernest Moniz.Ο Trump μέχρι στιγμής ακολουθεί τις συμβουλές του Harold Hamm, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλου της Continental Resources Inc.,της μεγαλύτερης  εταιρεία παραγωγού σχιστόλιθου της Αμερικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα   με την Ετήσια Έκθεση Άνθρακα (ACR)  που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας της χώρας (ΕΙΑ ) η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε στις ΗΠΑ  κατά 10,3% σε ετήσια βάση   πέφτοντας κάτω από τους 900 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής από το 1986.

Μέταλλα

Αναθέρμανση της αγοράς των μετάλλων που συνδέονται με έργα υποδομών έφερε η νίκη Trump. H πορεία των βασικών μετάλλων υπήρξε εντυπωσιακή τις τελευταίες ημέρες, με τις τιμές του χαλκού και του νικελίου να ανεβαίνουν 20% υψηλότερα κατά τις  τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Ο χαλκός  ο ψευδάργυρος και  το νικέλιο, ενισχύθηκαν  62% και 38% στη διάρκεια του έτους .
Σε ανάλυσή της η Goldman Sachs εκτιμά  ότι τα  μέταλλα και προϊόντα χύμα θα συνεχίσουν να συσπειρώνονται , με τον χαλκό να ανοίγει το δρόμο στο χώρο των  βασικών μετάλλων. 
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs το κίνητρο των επενδύσεων στις υποδομές των  ΗΠΑ ύψους 100 δις. δολαρίων  ανά έτος  που πρότεινε ο Trump κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% της FAI της Κίνας στον τομέα των υποδομών το 2016. Αυτό  θα μπορούσε να ισοδυναμεί με επιτάχυνση εφάπαξ στο  κινεζικό FAI  από  το τρίτο τρίμηνο 2017. 
Για τον  χάλυβα, για παράδειγμα το  μερίδιο χρήσης στην Κίνα είναι 20% -25%, ενώ στις ΗΠΑ θα είναι ισοδύναμη με την προσθήκη  1 0,5 έως 1 0.8 στην ανάπτυξη της κινεζικής κατανάλωσης χάλυβα (ή c 0,1% για την παγκόσμια κατανάλωση χάλυβα).
Μεσοπρόθεσμα,  σύμφωνα με τη Goldman Sachs είναι βέβαιο ότι η στροφή στα  μέταλλα θα συνεχισθεί γεγονός που αναμένεται  να ενισχύσει την ζήτηση σε τρέχουσες τιμές.
Σύμφωνα με ίδιες εκτιμήσεις  θα είναι υποστηρικτική της ζήτησης για υποδομές στις  ΗΠΑ (που επωφελούνται χάλυβας, σιδηρομεταλλεύμα, νικέλιο, ψευδάργύρος και ντίζελ), για την  παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ  (λιγότερη ρύθμιση για περισσότερα διαθέσιμες θέσεις γεωτρήσεων), αν και αυτό θα μπορούσε αρχικά να αντισταθμιστεί από την ανανέωση των  ιρανικών κυρώσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης