Αναλύσεις

Εμπλοκή στο «παρά ένα» του Eurogroup με το προαπαιτούμενο της έκτακτης εισφοράς των Εφοπλιστών

Εμπλοκή στο «παρά ένα» του Eurogroup με το προαπαιτούμενο της έκτακτης εισφοράς των Εφοπλιστών
Αντιδρά η εφοπλιστική κοινότητα με την παράταση του μέτρου που ζητούν οι δανειστές
Προσωρινή «εμπλοκή» με το προαπαιτούμενο της εθελοντικής συνεισφοράς των εφοπλιστών στα φορολογικά έσοδα του κράτους - που λήγει κανονικά το 2018 και οι δανειστές έχουν ζητήσει παράταση του μέτρου - έχει σημειωθεί στο «παρά ένα» του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης 15 Ιουνίου που αποφασίζει για την εκταμίευση της αυξημένης δόσης των 8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έντονη είναι η αντίδραση της εφοπλιστικής κοινότητας με την επέκταση της έκτακτης εισφοράς που έχουν ζητήσει θεσμοί παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εθελοντικό φόρο και όχι για ένα υποχρεωτικό «χαράτσι» όπως συμβαίνει για τα εκατομμύρια των φορολογουμένων, μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων.
Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή 12/6 σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών με την Ένωση των Εφοπλιστών για την οποία σκοπίμως δεν έγινε κάτι γνωστό από τη στιγμή που όλα τα φώτα της δημοσιότητας είχαν στραφεί πάνω στην συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γάλλο ομόλογο του Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να «ξεκλειδώσει» την συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Όπως ήταν φυσικό με το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, η είσοδος του προεδρείου της Ένωσης των Εφοπλιστών στο κτίριο επί της οδού Νίκης πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.
Επειδή, όμως δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί λύση στο μείζον αυτό θέμα θα υπάρξει συνέχεια σήμερα 13/6 και σε κάθε περίπτωση μετά την συνεδρίαση του προεδρείου της Ένωσης.

"Παρέμβαση" Σόϊμπλε

Πάντως το όλο θέμα είχε ανέβει ψηλά τις προηγούμενες μέρες καθώς ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε άδραξε της ευκαιρίας για να επιτεθεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «δεν έχει κάνει τίποτα για να καταργήσει τα προνόμια των εφοπλιστών».
Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2012 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013 - 2016 είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την ποντοπόρο ναυτιλία από τα 14 περίπου εκατ. ευρώ ετησίως στα 140 εκατ. για την περίοδο 2013 - 2016 μέσω μιας διαδικασίας εθελοντικής συνεισφοράς με υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών.
Σε αυτό το πλαίσιο συστάθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας γραφείο υποδοχής εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιρειών στο οποίο γίνονται «δηλώσεις οικειοθελούς προσφοράς» εκ μέρους των εφοπλιστών.
Για την ιστορία και μόνο να θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν καταθέσει ερώτηση στην Βουλή για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συνεισφοράς των εφοπλιστών στα δημόσια έσοδα στηλιτεύοντας την τότε κυβέρνηση.
Οι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση ήταν οι: Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Αγνή Καλογερή, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Συρμαλένιος και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ρωτούσαν τους τότε υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας για τα εξής:
* Γιατί επελέγη η διαδικασία της οικειοθελούς «φορολόγησης» των εφοπλιστών αντί της υποχρεωτικής φορολόγησης, όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες.
* Με ποια διοικητική πράξη (Προεδρικό Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση) συστάθηκε το Γραφείο Υποδοχής Εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιρειών, ποιες είναι οι αρμοδιότητές του και αν λειτουργεί αυτοτελώς.
* Πόσες εφοπλιστικές εταιρείες δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν οικειοθελώς στα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου, πόσα πλοία αντιστοιχούν σε αυτές τις εταιρείες και ποιο είναι το ποσό που έχει δηλωθεί πως θα καταβληθεί από τη διαδικασία εθελοντικής συνεισφοράς που έχει επιλεγεί.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης