Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Οι μοιραίες αρχαιολογικές ανασκαφές και η δραματική προειδοποίηση των εργαζομένων για την επικείμενη καταστροφή

Οι μοιραίες αρχαιολογικές ανασκαφές και η δραματική προειδοποίηση των εργαζομένων για την επικείμενη καταστροφή
Με επιστολή του στα τέλη του 2012 ο σημερινός πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης προειδοποιούσε τον τότε υπουργό Πολιτισμού για το ενδεχόμενο κατολίσθησης λόγω των διαδικασιών με τις οποίες υλοποιούνται οι αρχαιολογικές έρευνες στο ορυχείο
Σε τελικό στάδιο βρίσκεται τις ημέρες αυτές η προκήρυξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φλώρινας για την πρόσληψη 426 ατόμων επιστημονικού και ειδικευμένου προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου διάρκειας από 4 έως 6 μήνες.
Η διαδικασία πρόσληψης προφανώς και θα ολοκληρωθεί, όμως οι προσληφθέντες δεν θα έχουν που να δουλέψουν, αφού σύμφωνα με την προκήρυξη θα απασχολούνταν στο Ορυχείο Πεδίου Αμυνταίου.
Δηλαδή, στο ορυχείο της ΔΕΗ που κατέρρευσε το περασμένο Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, θάβοντας κάτω από τόνους χώματος, μηχανολογικό εξοπλισμό τεράστιας αξίας, το ίδιο το ορυχείο και τα υποκείμενα κοιτάσματα λιγνίτη, αλλά και τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που επί χρόνια γίνονται στο μέτωπο εξόρυξης της πρώτης τομής του ορυχείου.
Οι συγκεκριμένες σωστικές ανασκαφές με την επωνυμία Ανάργυροι ΧΙ και Ανάργυροι ΙΧ ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2011 και ήδη το Νοέμβριο του ίδιου έτους, φαίνεται ότι προκάλεσαν προβλήματα και κινδύνους στην ομαλή λειτουργία του ορυχείου, όπως είχε προειδοποιήσει με αλλεπάλληλες επιστολές προς τους εκάστοτε υπουργούς Πολιτισμού ο Σπάρτακος, το μεγαλύτερο από τα σωματεία της ΔΕΗ που εκπροσωπεί τους εργαζομένους της Δυτικής Μακεδονίας.
Πλέον χαρακτηριστική είναι η επιστολή του τότε προέδρου του Σπάρτακου και σημερινού προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τζαβάρα.

Η «προφητική» επιστολή Αδαμίδη

Η επιστολή έχει ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου του 2012 και ο Γιώργος Αδαμίδης μοιάζει να περιγράφει τα όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο.
Συγκεκριμένα γράφει:     
«Εξαιτίας της αδυναμίας συνεννόησης που φαίνεται πως υπήρχε και υπάρχει ανάμεσα στην τοπική εφορία αρχαιοτήτων (ΚΘ΄ΕΠΚΑ) και στη ΔΕΗ Α.Ε. – έτσι όπως προκύπτει και από την σχετική αλληλογραφία-, τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί διακοπές στη λειτουργία του εκσκαφέα του πρώτου μετώπου εξόρυξης (αρκετές φορές μάλιστα ), με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί οι προπορείες των υπερκείμενων εκσκαφέων, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας των άλλων λιγνιτικών εκσκαφέων εγκυμονεί κινδύνους κατολισθήσεων, αφού (σύμφωνα με τον κώδικα μεταλλευτικών εργασιών σε ό,τι αφορά τις κλήσεις που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των βαθμίδων εκμετάλλευσης από την πρώτη τομή των υπερκειμένων έως την τελευταία) αυτή τη στιγμή το Ορυχείο λειτουργεί οριακά».
Και η επιστολή του Γιώργου Αδαμίδη συνεχίζει:  
«Εξυπακούεται ότι οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη ή πιθανή κατολίσθηση θα είναι τραγικές αφού θα έχουμε:
Απώλεια κοιτάσματος για την τροφοδοσία των τριών λιγνιτικών σταθμών (ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα). Απώλεια πιθανών αρχαιολογικών ευρημάτων που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα. Καταστροφή του πάγιου εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις.
Κυρίως όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει κινδύνους για πιθανή απώλεια εργαζομένων, κινδύνους για τους οποίους καθιστούμε τους εμπλεκόμενους (κυβέρνηση, ΔΕΗ και Αρχαιολογική Υπηρεσία) αποκλειστικά υπεύθυνος έναντι της δικαιοσύνης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε  άλλο σημείο της επιστολής διευκρινίζεται ότι «Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ουδέποτε εναντιώθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στις εργασίες όπου και αν αυτές έγιναν και ουδέποτε είχε την πρόθεση να παραγνωρίσει τον μόχθο των ειδικευμένων επιστημόνων και εργατών, αλλά ούτε και το πλήθος των ευρημάτων. Ενίσταται όμως στις διαδικασίες που επιλέγονται στην συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να περαιωθούν αυτές οι εργασίες, δημιουργώντας τριγμούς που φθάνουν στα θεμέλια της εθνικής μας οικονομίας, ενώ εκτιμά ότι η πολιτιστική κληρονομιά έχει πραγματική αξία και ουσία όταν αξιοποιείται σωστά και δεν «θάβεται» σε δωμάτια, τη στιγμή που γίνεται τόσος κόπος και δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να έρθουν στην επιφάνεια».
Οι φόβοι των εργαζόμενων της ΔΕΗ δεν εισακούστηκαν και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.
Έτσι οι 426 επιστήμονες που προσλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού και θα πληρώσει η ΔΕΗ, τελικώς δεν θα εργαστούν στις σωστικές ανασκαφές «Ανάργυροι IX» και «Ανάργυροι XI», αφού πλέον το ορυχείο απλώς δεν υπάρχει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης