Διεθνή

Matthew Bryza: Ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας μπορεί να γίνει πριν την επίλυση του Κυπριακού

Matthew Bryza: Ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας μπορεί να γίνει πριν την επίλυση του Κυπριακού
Επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ούτε η Κύπρος, ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει τον αγωγό μιας άλλης χώρας.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν μέλος του Δ.Σ. της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας Turcas Petrol, Matthew Bryza.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αγωγός αυτός μπορεί μεν να περνάει από την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, όμως σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ούτε η Κύπρος, ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει τον αγωγό μιας άλλης χώρας.
Συμπληρώνει δε, ότι μόνο αν διασχίζει τη χώρα αυτή, τότε έχει το δικαίωμα να παρέμβει ρυθμιστικά στο έργο, τον σχεδιασμό του και την κατασκευή του, επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Υπενθυμίζεται, ότι σε μια συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας, οι υπουργοί Ενέργειας Τουρκίας και Ισραήλ, συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον αγωγό φυσικού αερίου.
Ήδη όπως αναφέρει το Anadolu, Τουρκικές και Ισραηλινές εταιρείες συζητούν για την πιθανή μεταφορά προμηθειών φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Ο Bryza υποστηρίζει, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συσχετίσει την πρόοδο του έργου με την έκβαση της πολιτικής διευθέτησης στο νησί.
Ο αμερικανός διπλωμάτης πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος, ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έρθουν πιο κοντά μετά τις μεταξύ τους συζητήσεις στην Ελβετία και ως εκ τούτου όπως υποστηρίζει «αυτό το έργο μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να λένε, ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο των ελληνοκυπρίων, όσο και των τουρκοκυπρίων».
Έθεσε δε ως δέλεαρ προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις στην Μεγαλόνησο, την κατασκευή σε αυτήν ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου ή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Η Τουρκία είναι το «διαμάντι στο στέμμα» του Ισραήλ

Ο Bryza αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς Ισραηλινού φυσικού αερίου, επισημαίνει ότι ένας χερσαίος τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου στο έδαφος του Ισραήλ είναι ανέφικτος, λόγο των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας σε αυτό το ενδεχόμενο.
Η λύση θα ήταν η υγροποίηση σε πλωτό σταθμό στα θαλάσσια ύδατα, ειδικά σήμερα που οι τιμές αυτών των εξοπλισμών έχουν πέσει, σημειώνει ο Bryza.
Ωστόσο, εκτιμά ότι η καλύτερη λύση για το Ισραήλ είναι η κατασκευή ενός αγωγού απευθείας από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς την Τουρκία.
Υποστηρίζει δε, ότι «αν δεν κατασκευαστεί αυτός ο αγωγός, το Ισραήλ θα χάσει μια μεγάλη ευκαιρία να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες του για εξαγωγές φυσικού αερίου και να επανορθώσει τις σχέσεις με τους γείτονές της».
«Η Τουρκία είναι το “διαμάντι στο στέμμα” για το Ισραήλ από την άποψη του στρατηγικού εταίρου» τονίζει ο αμερικανός διπλωμάτης και προσθέτει, ότι «έτσι, αν κάποιος σκέφτεται μόνο τα χρήματα, τότε η ισραηλινή πλευρά μπορεί να σκεφτεί ως λύση έναν πλωτό τερματικό σταθμό, αλλά είναι κρίμα να μην εξετάσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι το στρατηγικό ενεργειακό όφελος ενός αγωγού στην Τουρκία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης