Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Η διασύνδεση του Κατάρ με το Ιράν στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, η αιτία της κρίσης στον αραβικό κόσμο;

Η διασύνδεση του Κατάρ με το Ιράν στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, η αιτία της κρίσης στον αραβικό κόσμο;
Η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου παγκοσμίως κοιτάσματος LNG που ανήκει από κοινού σε Κατάρ και Ιράν ενδεχομένως αποτελεί την πραγματική αιτία της κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στις αραβικές χώρες
Τα θεμελιώδη στην αγορά του πετρελαίου, δηλαδή η υπερπροσφορά και οι χαμηλές τιμές, εξακολουθούν να είναι πιο ισχυρά από τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Έτσι, ενώ σε άλλες συγκυρίες η διπλωματική κρίση που ξέσπασε στην καρδιά της παγκόσμιας πετρελαιοπαραγωγής θα είχε προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις και εκτίναξη των τιμών, είδαμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.  
Οι αγορές έδειξαν να αγνοούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους που εγκυμονεί η κρίση στις χώρες της Μέσης Ανατολής μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου με το Κατάρ, ενισχύοντας τις καθοδικές τάσεις στις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες αργά το βράδυ η τιμή αργού υποχώρησε στα 47,90 δολάρια το βαρέλι και του Βrent στα 49,82 δολάρια το βαρέλι.
Το μάτι των αγορών είναι στραμμένο στην πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός του καρτέλ για συνέχιση μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και στην εκτίμηση ότι δεν θα καταφέρει να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης των τιμών του αργού.
Όλες οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η διπλωματική κρίση στις χώρες του Κόλπου δεν θα επεκταθεί για δύο λόγους:
•    Ο πρώτος συνδέεται με την εκτίμηση ότι δεν είναι εύκολο να απομονώσεις το Κατάρ δεδομένου ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως LNG (45% της παγκόσμιας αγοράς) με συνολική ετήσια παραγωγή 163 δισ. κυβικών μέτρων.
•    Ο δεύτερος με την εκτίμηση ότι ο δυτικός κόσμος και οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγους, το αντίθετο μάλιστα, να στείλουν το Κατάρ στην αγκαλιά του Ιράν. Ισως μάλιστα τα πραγματικά αίτια της διπλωματικής κρίσης που ξέσπασε με αφορμή την δημοσιοποίηση στοιχείων που φέρουν το Κατάρ να έχει άμεση εμπλοκή στην χρηματοδότηση τρομοκρατικών ισλαμιστικών ομάδων να στοχεύουν στην αποδυνάμωση των σχέσεων Κατάρ - Ιράν.

Κοίτασμα LNG πίσω από την κρίση;

Δημοσίευμα της ισραηλινής Ηaaretz αναφέρει ως πιθανό λόγο του διπλωματικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, την ανάπτυξη του μεγαλύτερου παγκοσμίως κοιτάσματος LNG κοινής ιδιοκτησίας Κατάρ και Ιράν.  
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τον Απρίλιο του 2017 το Κατάρ ήρε έναν περιορισμό που είχε βάλει στην ανάπτυξη αυτού του κοιτάσματος.
Το 2005 το Κατάρ είχε κηρύξει ένα μορατόριουμ προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να μελετήσει τις επιπτώσεις από την εκμετάλλευση αυτών των αποθεμάτων στην εγχώρια παραγωγή και την παγκόσμια αγορά.
Το Ιράν, που υποφέρει από σοβαρή έλλειψη αερίου, προχώρησε σε ταχεία αύξηση της παραγωγής και υπέγραψε με την γαλλική Total το 2016 προκαταρκτική συμφωνία για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου ενώ ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου τον Μάρτιο δήλωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή στο δικό του τμήμα του πεδίου που μοιράζεται με το Κατάρ.
Αν και αξιωματούχος της Qatar Petroleum, δήλωσε ότι η άρση του μορατόριουμ από το Κατάρ δεν υπαγορεύεται από τα σχέδια του Ιράν να αναπτύξει το δικό του κομμάτι, το δημοσίευμα εκτιμά ότι η ανάπτυξη αυτού του κοινού πεδίου φυσικού αερίου με το Ιράν βρίσκεται πίσω από τον διπλωματικό πόλεμο στην Μέση Ανατολή.
Το νέο αυτό κοίτασμα θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του Κατάρ στην παγκόσμια αγορά LNG ανακόπτοντας την δυναμική πορεία των ΗΠΑ που η εκμετάλλευση του Shale gas την έχει καταστήσει εξαγωγέα, αλλά και τα σχέδια της Ρωσίας για ενίσχυση στην αγορά του LNG.
Oι επόμενες ημέρες θα ρίξουν σε κάθε περίπτωση φως στην όλη υπόθεση.

Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ

Σε ότι αφορά στις εμπορικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η χώρα μας με το Κατάρ, σύμφωνα με τα στοιχειά του Πανελληνίου Συνδέσου Εξαγωγέων η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς το εμιράτο ανέρχονταν το 2016 στα 41,7 εκατ. ευρώ ενώ οι εισαγωγές μας είναι της τάξης των 45 εκατ. ευρώ.
Το Κατάρ βρίσκεται στην 67η θέση στη λίστα των χωρών που εξάγουμε και στην 61η θέση των χωρών από τις οποίες εισάγουμε προϊόντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων το πρώτο προϊόν στη λίστα των εξαγόμενων ειδών μας προς το συγκεκριμένο προορισμό είναι τα μάρμαρα, ενώ ακολουθούν τα σχοινιά – σπάγγοι, τα βιβλία, το επεξεργασμένο πετρέλαιο, τα ασανσέρ και τα κοσμήματα, τα κρουαζιερόπλοια, αλουμινένιες ράβδοι και ηλεκτρικές λάμπες.
Από την άλλη πλευρά, το 62% των εισαγωγών μας από τη χώρα αυτή είναι πετρέλαιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης