Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Wood Mackenzie: Θετική βραχυπρόθεσμα, προβληματική μακροπρόθεσμα η επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ

Wood Mackenzie: Θετική βραχυπρόθεσμα, προβληματική μακροπρόθεσμα η επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ
Ο Άλαν Τζέντερ επεσήμανε, ότι απρόβλεπτα γεγονότα είναι αυτά που μπορεί να εκτροχιάσουν το στόχο της μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Η χρονική επέκταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των ξρατών-μελών του ΟΠΕΚ και των συνεργαζόμενων με αυτόν χωρών θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, σύμφωνα με τον εκ των αντιπροέδρων της Wood Mackenzie, Άλαν Τζέλντερ.
"Αναμένουμε ότι η επέκταση των περικοπών θα εξασφαλίσει την μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων κατά το β΄ εξάμηνο του 2017 και ένα μετριοπαθές απόθεμα κατά το α΄ τρίμηνο του 2018, δεδομένου ότι πρόκειται για το τρίμηνο, στο οποίο παραδοσιακά η ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο" επισημάινει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Trend ο Τζέλντερ.
Συμπλήρωσε δε, ότι "θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη θα υποστηρίξει τις τιμές κατά το β΄ εξάμηνο του 2017 και θα μειώσει την πτωτική πίεση στις τιμές το α΄ τρίμηνο του 2018".
Επεσήμανε ωστόσο, ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι, ότι η πρωτοβουλία του ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση, καθώς η επέκταση της συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής παρέχει περαιτέρω στήριξη στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, μειώνοντας έτσι την ευελιξία του ΟΠΕΚ να επιστρέψει με τη λήξη της συμφωνίας σε πλήρη παραγωγή, χωρίς να υποστεί σημαντική πτώση των τιμών.
"Μια μακροπρόθεσμη καίρια πτυχή είναι, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις μας η ετήσια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί, λόγω της βελτίωσης της αποδοτικότητας των καυσίμων των οχημάτων, με αποτέλεσμα η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου να καθοδηγείται περισσότερο από τις εξελίξεις στον εφοδιασμό".
Σημείωσε ακόμη, ότι η Wood Mackenzie αναμένει, ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης των συμμετεχόντων στη συμφωνία με τις προτεινόμενες περικοπές κατά τη διάρκεια της επέκτασης της συμφωνίας, καθώς υπάρχει μια τεχνική επιτροπή υψηλού επιπέδου, επικεντρωμένη στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι γύρω από την ισχυρότερη ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς και στη Νιγηρία και τη Λιβύη, οι οποίες είναι εκτός συμφωνίας.
Καταλήγοντας επεσήμανε, ότι απρόβλεπτα γεγονότα είναι αυτά που μπορεί να εκτροχιάσουν το στόχο της μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων και όχι τόσο η χρονική επέκταση ή η εμβάθυνση των ορίων παραγωγής της συμφωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης