Αναλύσεις

Τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου - Έκρηξη από παγιδευμένο φάκελο στο αυτοκίνητο που επέβαινε

Τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου - Έκρηξη από παγιδευμένο φάκελο στο αυτοκίνητο που επέβαινε
Στην Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός, ενώ έχει αποκλειστεί η περιοχή
(Upd) Σε χειρουργικό καθαρισμό των τραυμάτων του υποβάλλεται στον Ευαγγελισμό αυτήν την ώρα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε στο όχημα που μετέφερε τον ίδιο, τον οδηγό του και άλλον έναν άντρα.
Η κατάστασή του κ. Παπαδήμου είναι  σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν.
Ο κ. Παπαδήμος είναι εκτός κινδύνου και έχει καλή επικοινωνία με τους γιατρούς.
Ο κ. Παπαδήμος θα νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου  αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο χειρουργικός καθαρισμός των δερματικών εκδορών.
Η νοσηλεία στη ΜΕΘ κρίνεται απαραίτητη από τους γιατρούς, προκειμένου να παρακολουθηθεί το εισπνευστικό έγκαυμα, που προκλήθηκε στον 60χρονο οικονομολόγο από την έκρηξη.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει τραυματιστεί ελαφρά στα χέρια, τα πόδια και την κοιλιακή χώρα από την έκρηξη παγιδευμένου φακέλου που άνοιξε μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στη διαστάυρωση των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, λίγο πριν τις 6μιση το απόγευμα.
Ο κ. Παπαδήμος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό, όπως επίσης ο οδηγός του και ένας ακόμα άντρας της συνοδείας του που επίσης τραυματίστηκαν ελαφρότερα.
Στη συνέχεια οι γιατροί, τον μετέφεραν στο χειρουργείο για να καθαρίσουν τα τραύματά του.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία για να καταγραφεί η κατάσταση των τραυμάτων του.
Στην Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός, ενώ έχει αποκλειστεί η περιοχή.
Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στην κάμερα του Alpha για την ισχυρή έκρηξη στο αμάξι του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ανέφερε πως τα ασθενοφόρα έκαναν περίπου 25 λεπτά να φτάσουν στο σημείο.
«Ήρθε πρώτα η πυροσβεστική, μετά η αντιτρομοκρατική και μετά τα ασθενοφόρα».
Στη συνέχεια ανέφερε πως είδε δύο τραυματίες, τον Λουκά Παπαδήμο και τον έναν από τους δύο άνδρες που βρισκόταν στο αμάξι.
«Εμένα μου φάνηκαν ελαφρά τραυματίες», συμπλήρωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.
Τέλος ο άνδρας συμπλήρωσε πως «η έκρηξη ήταν ισχυρή. Τρίξανε τα τζάμια».
«Ενώ πήγαινα με τη μηχανή μου και κατευθυνόμουν προς την 3ης Σεπτεμβρίου άκουσα μία πολύ δυνατή έκρηξη και ξαφνικά κόσμο να τρέχει προς 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη.
Φοβήθηκα να πλησιάσω πολύ κοντά, αλλά είδα από απόσταση ένα σκούρο αυτοκίνητο με εμφανή τα σημάδια έκρηξης. Αργότερα πλησίασα περισσότερο και είδα τραυματισμένους ανθρώπους, πλημμυρισμένους στα αίματα».

Το ιατρικό ανακοινωθέν

«Στις 18:10  διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του  ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός».
Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη  σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.
Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του  δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής  υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία.
Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους».

Ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

Με τη διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκου επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των τραυματιών.
Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να μεταφέρουν στον κ. Παπαδήμο και στους τραυματίες συνοδούς του , τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

Ο πρωθυπουργός

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

O Mario Draghi

«Oι σκέψεις μας είναι με τον Λουκά, την οικογένεια του και τους συναδέλφους του» τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi  .
«Λυπούμαστε για την επίθεση κατά του πρώην συναδέλφου μας, Λουκά Παπαδήμου, ενός γενναίου δημόσιου λειτουργού της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Θα επιθυμούσα να πω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της ΕΚΤ: οι σκέψεις μας είναι με τον Λουκά, την οικογένεια του και τους συναδέλφους του.
Παλιοί και σημερινοί συνάδελφοι από το Εκτελεστικό Συμβούλιο θέλουν να εκφράσουν τα βαθιά τους αισθήματα για τον Λουκά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος  και δήλωσε για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου.
Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η κατάσταση του κ. Παπαδήμου είναι σταθερή και υποβάλλεται σε όλες τις εξετάσεις.
Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι  η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την τρομοκρατική επίθεση.


«Περαστικά στον Λουκά Παπαδήμο και στους ανθρώπους που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας ότι «αποτελούν πλήγμα στη δημοκρατία τέτοιες ενέργειες»

Ο διοικητής της ΤτΕ

Άνανδρη επίθεση δεν θα κάμψει το ηθικό μας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μετέβη στον Ευαγγελισμό προκειμένου να επισκεφθεί τον κ. Παπαδήμο.

Ο Κ. Μητσοτάκης


«Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση.
Καλώ, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση και τις αρχές Ασφαλείας να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες. Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Στ Θεοδωράκης

«Την συμπαράσταση μας στον Λουκά Παπαδήμο. Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά και  αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης για την έκρηξη που ταυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.


Νωρίτερα

Έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγο στη συμβολή των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνης, σε όχημα στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και δυο ακόμα άτομα της προσωπικής του φρουράς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε φάκελλο που περιείχε εκρηκτική ύλη, και τραυματίστηκε τόσο αυτός όσο και δυο ακόμα άτομα.
Ο Λουκάς Παπαδήμος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό και όπως μετέδωσε η ΕΡΤ έχει τραυματιστεί στον θώρακα, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι βαριά τραυματισμένος.
Το σημείο έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ επιτόπου έχουν σπεύσει 4 πυροσβεστικά οχήματα.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης