Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΣΕΒΕ: Επενδύσεις, ρευστότητα και μικρότερη φορολογία για έξοδο από την κρίση

ΣΕΒΕ: Επενδύσεις, ρευστότητα και μικρότερη φορολογία για έξοδο από την κρίση
Παρά τη θετική εικόνα για τις εξαγωγές, οι ομιλητές στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ επεσήμαναν, ότι η ελλιπής ρευστότητα και η υπερφορολόγηση είναι μερικά από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές.
Στοιχεία όσον αφορά στον τομέα των εξαγωγών, σύμφωνα με τα οποία αυτές αυξήθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση το 2016 εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και κατά 6,4% το α΄ τρίμηνο του 2017 σε ετήσια βάση εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρουσιάστηκαν στην 42η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες παρά τη θετική αυτή εικόνα επεσήμαναν, ότι η ελλιπής ρευστότητα και η υπερφορολόγηση είναι μερικά από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης στην ομιλία του τόνισε τη μεγάλη σημασία βελτίωσης των υποδομών, όπως είναι η αξιοποίηση του λιμανιού και του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, αλλά και των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας, ενώ επεσήμανε τις μεγάλες προοπτικές που μπορεί να έχει η απόφαση της Κίνας να επενδύσει στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι «αφού όλοι συμφωνούμε στη σημασία του λιμανιού, θα πρέπει αυτό να κοινοποιηθεί και να γίνει εθνικός στόχος η επίσημη αναφορά της Θεσσαλονίκης στο κινέζικο σχέδιο για το νέο δρόμο του μεταξιού ως ένα σημαντικό hub».

Ν.Βέττας (ΙΟΒΕ): Επενδύσεις «στα όρια του ανέκδοτου» το 2016

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καθηγητής Νίκος Βέττας σημείωσε, ότι στα χρόνια της κρίσης «θεωρήσαμε πιο εύκολο να μικρύνουμε την οικονομία μας, να πάμε στην ύφεση, παρά να την αλλάξουμε».
Πρόσθεσε ότι «αν δεν αλλάξουμε, θα μείνουμε με αυτό το (σημερινό) εισόδημα στην τσέπη», γιατί «αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που παράγουμε» και για να αλλάξουμε «πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις σε εποχή που υπάρχει τεράστια ρευστότητα διεθνώς, και να βάλουμε στην παραγωγή το ένα εκατομμύριο των ανέργων».
Ο κ.Βέττας τόνισε, ότι για να αλλάξει η οικονομία χρειάζονται νέα κεφάλαια και επενδύσεις, γιατί τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε «μια αδιανόητα μεγάλη αποεπένδυση».
Κατά τον κ. Βέττα, το 2016 οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έφθασαν μόλις στα 20 δισ. ευρώ, ποσό «στα όρια του ανέκδοτου» -όπως είπε- όταν το 2007 ήταν 65,5 δισ. ευρώ.
Όπως είπε, για να προσκαλέσουμε επενδυτές «κάποιοι από μας θα πρέπει να ξεβολευτούμε».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΟΒΕ, στο σύστημα της αγοράς οι κρίσεις εξακολουθούν να έρχονται.
«Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να φτιάξουμε την οικονομία με βάση την προηγούμενη κρίση, αλλά την επόμενη» σχολίασε.

Ν. Μαρίου (ΣΙΔΕΝΟΡ): «Αν η κατάσταση δεν γίνει καλή, ας γίνει προβλέψιμη»

Από την πλευρά του ο Νίκος Μαρίου, γενικός διευθυντής του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, σημείωσε ότι «στη σημερινή συγκυρία, που δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε σε υπεραξίες ή θέσεις στο δημόσιο, ας συνεννοηθούμε σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα για τη βιομηχανία, ώστε τουλάχιστον να μειώσουμε το ρίσκο των πολιτικών αλλαγών».
Όπως είπε, «αν δεν γίνει καλή η κατάσταση, τουλάχιστον ας γίνει προβλέψιμη».
Κατά τον κ. Μαρίου, η χαλυβουργία, ένας από τους κλάδους που επλήγησαν σφοδρότερα από την κρίση, χρειάζεται ανταγωνιστικό ενεργειακό και μεταφορικό κόστος για τις εξαγωγές.

Στ. Γώγος (Εurobank): Ανάπτυξη 3,3% στην επόμενη δεκαετία για να φθάσουμε στο ΑΕΠ του 2007

«Για να φτάσουμε στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2007, η οικονομία θα πρέπει να "τρέχει" με ρυθμό για 3,3% για 10 χρόνια, ή 2% για 15 χρόνια ή 1,5%  για 20 χρόνια», επισήμανε από την πλευρά του ο Στέλιος Γώγος, οικονομικός αναλυτής της Eurobank.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική εξυγίανσης, η ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, η εφαρμογή διαρθρωτικών ρυθμίσεων και η πολιτική συναίνεση αναφορικά με τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδος ως μέλος της ΕΕ και της ΟΝΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη.

Δύσκολη η επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα προ κρίσης

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε απ’ την πλευρά του, ότι «η κρίση δεν ξεκίνησε τυχαία ή από θαύμα.
Ξεκίνησε επειδή έφτασε στο τέλος του ένα μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης.
Για να προχωρήσουμε πρέπει να βρεθεί ένα μίνιμουμ επίπεδο συνεννόησης.
Το πρόβλημα είναι ότι σε ένα τραπέζι συμφωνούμε όλοι, αλλά όταν βγαίνουμε επισήμως, κάνουμε τα ανάποδα».
Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία θα κλείσει και θα είναι συνολική» και υποστήριξε ότι «η διεθνής αγορά το έχει προεξοφλήσει για αυτό και τα μηνύματα είναι θετικά».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποδομών και ακόμη ειδικότερα της ενέργειας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε, ότι «το κόστος ενέργειας είναι υψηλό» σημειώνοντας ότι «έχουμε 33 αυτόνομα συστήματα, που δε τα έχουμε ακόμα διασυνδέσει και πληρώνουμε το μαζούτ και τη μεταφορά του».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης