Αναλύσεις

«Ρουλέτα» το σημερινό (22/5/2017) Eurogroup για το ελληνικό χρέος – Μικρές οι πιθανότητες για λύση

«Ρουλέτα» το σημερινό (22/5/2017) Eurogroup για το ελληνικό χρέος – Μικρές οι πιθανότητες για λύση
Πολλά τα σενάρια που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες
Όσοι είχαν προεξοφλήσει ότι η σημερινή σύνοδος των 19 θα καταλήξει με συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα - ιδίως μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή - μάλλον έπεσαν παταγωδώς έξω μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Bild.
Τι ακριβώς είπε ο απόλυτος κυρίαρχος αυτού του παιγνιδιού; «Η Γερμανία στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους», συμπληρώνοντας ότι «τόσο η επιμήκυνση όσο και η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) απορρίπτονται από το Βερολίνο».
Ωστόσο, στο παρασκήνιο η επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων και η παράταση της περιόδου χάριτος βρίσκονται υπό συζήτηση.
Αντιθέτως, η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά το «πάγωμα» των επιτοκίων και ο  Βόλφανγκ Σόιμπλε θα επιχειρήσει να περιορίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, βασιζόμενος σε αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη (περί το 3% μεσομακροπρόθεσμα).
Μετά τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα η μάχη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του  ελληνικού χρέους αναμένεται είναι σκληρή από τη στιγμή που και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μέτρων προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι πιθανότητες  εξεύρεσης λύσης στη σημερινή συνεδρίαση 22 Μαίου του 2017 του Eurogroup είναι περιορισμένες ενώ η έκβαση των  συζητήσεων θα κριθεί εν πολλοίς από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που θα γίνουν από νωρίς το πρωί μεταξύ των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group), αλλά και υψηλόβαθμων εκπροσώπων των δανειστών.
Τα θέμα του χρέους θα εξεταστεί και σε επίπεδο Washington Group σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει ΔΝΤ και Βερολίνο για το θέμα.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκονται από χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, ελπίζοντας ότι οι προκαταρκτικές συναντήσεις που έχουν με ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχουν κάποιο αίσιο αποτέλεσμα.

Σενάρια επί σεναρίων

Τα σενάρια που κυκλοφορούν από χθες στις Βρυξέλλες είναι πολλά.
Υπάρχουν αισιόδοξες φωνές, ιδίως από την πλευρά της Κομισιόν, ότι οι 19 θα καταλήξουν τελικά σε συνολική συμφωνία και άλλοι υποστηρίζουν ότι θα βρεθεί μία μεσοβέζικη λύση για το χρέος (αναβολή της συζήτησης για μερικές εβδομάδες ή για ένα χρόνο, φυσικά με απλόχερες υποσχέσεις στην ανυπόμονη Αθήνα και «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης).
Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα του χρέους αλλά και στη χρονική διάρκεια επίτευξης ετήσιων πλεονασμάτων ύψους 3,5%.
Το Βερολίνο προτείνει ετήσια πλεονάσματα 2,5% μετά την περίοδο 2018 - 2022, αλλά κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα γίνει μετά.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα ετήσια πλεονάσματα δεν πρέπει να υπερβούν το 1,5 - 2% και φαίνεται να έχει στο πλευρό του την Κομισιόν.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης