Αναλύσεις

Με 153 ψήφους περνάει το «4ο μνημόνιο» των 5 δισ. ευρώ με τα θεωρητικά αντίμετρα - Τι θα πουν Τσίπρας και Μητσοτάκης

Με 153 ψήφους περνάει το «4ο μνημόνιο» των 5 δισ. ευρώ με τα θεωρητικά αντίμετρα - Τι θα πουν Τσίπρας και Μητσοτάκης
Στο επίκεντρο η «μάχη» στη Βουλή μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη
Με τις 153 ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται να υπερψηφιστεί σήμερα (18/5/2017) το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» με τα μέτρα και τα αντίμετρα που περιλαμβάνει η συμφωνία Αθήνας – δανειστών.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί για ακόμα μία φορά στις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος ουσιαστικά προετοίμασε την κυβέρνηση να έχει μικρό καλάθι όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup τις 22ας Μαΐου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία που είχε χθες (17/5/2017) με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για άμεση λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους.
«Αυτά που ακούμε είναι τόσο θετικά που μας κάνουν να ανησυχούμε, σε βαθμό που θα αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα» είπε μεταξύ άλλων.

Οι άξονες ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για καλλιέργεια κλίματος καταστροφολογίας.
Στη συνέχεια θα κάνει εκτενή ανάλυση της συμφωνίας εστιάζοντας στο τι αυτή περιλαμβάνει, ενώ θα προχωρήσει και σε σύγκριση με το τι ζητούσαν αρχικά οι δανειστές και ακριβώς ίσχυε σε παλαιότερα Προγράμματα.
Επίσης ο κ. Τσίπρας θα κάνει αναλυτική περιγραφή και των αντιμέτρων, εστιάζοντας στο γεγονός ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.

Στην αντεπίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναφερθεί στη διάρκεια της ομιλίας του «στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης με θύμα την ελληνική κοινωνία η οποία παρακολουθεί την πατρίδα μας να μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας».
Θα επισημάνει δε πως αν δεν είχαν έρθει στην εξουσία ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος «η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη».
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στον λογαριασμό Τσίπρα - Καμμένου ο οποίος περιλαμβάνει «14,2 δισ. πρόσθετα βάρη για τους Ελληνες, δηλαδή 9,5 φορές περισσότερα από το e-mail Χαρδούβελη και 4,5 φορές περισσότερο από όσα ζητούσε το ΔΝΤ το 2014, δέσμευση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου για 99 χρόνια και εκχώρηση της αρμοδιότητας για το χρόνο εφαρμογής των όποιων μέτρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου

Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που θα ψηφιστεί σήμερα τα μεσάνυχτα, στη Βουλή.
Νωρίτερα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία σε μια σειρά από επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, με στόχο να καταγραφεί το «Ναι» των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Πρόκειται για τα άρθρα που αφορούν στις περικοπές των συντάξεων, στα ειδικά μισθολόγια, τη μείωση αφορολόγητου και το άρθρο που προβλέπει ότι για την ενεργοποίηση των θετικών αντίμετρων χρειάζεται η έγκριση του ΔΝΤ.
Ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα-αντίμετρα του πολυνομοσχεδίου θα καταθέσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χριστίδης.
Ξεκαθάρισε ακόμα, ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταψηφίσουν όλα τα άρθρα εκτός από δύο, τη μείωση του κόστους από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.

Συναινέσεις σε δυο συγκεκριμένα άρθρα

Πάντως, όμως μετέδιδε χθες (18/5/2017) το bankingnews.gr η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου αναμένεται να προκαλέσει συναινέσεις που θα αφορούν δύο συγκεκριμένα άρθρα.
Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε κατά την διαδικασία της συζήτησης τόσο τις συναρμόδιες Επιτροπές, όσο και στην Ολομέλεια οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα υπερψηφίσουν το άρθρο 71 που καταργεί το περίφημο Ζ' Ψήφισμα, δηλαδή το προνόμιο των βουλευτών να απολαμβάνουν το προνόμια του αφορολόγητου.
Η επίμαχη ρύθμιση όπως επισημάνθηκε κατά την ακρόαση των φορέων συμπαρασύρει και την αντίστοιχη μείωση της αποζημίωσης των δικαστών, ο μισθός των οποίων ακολουθεί αυτό του βουλευτή.
Εκτός από την εξίσωση στο φορολογικό καθεστώς, υπάρχει κι ένα ακόμα άρθρο για το οποίο γίνεται ευρύτερη συζήτηση. άρθρο 70 που μειώνει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% το οποίο μάλιστα περιλαμβάνεται και στην τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ.
Υπέρ του άρθρου δήλωσαν ήδη και από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων ενώ αναμένεται να το υπερψηφίσει και η ΝΔ.
Κατά τα άλλα η Νέα Δημοκρατία αλλά και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολιτεύσεως θα καταψηφίσουν και τα μέτρα και τα θετικά αντίμετρα.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης