Αναλύσεις

Τριετή παράταση της διακοψιμότητας, χωρίς συσχέτιση με μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ζητά η ΕΒΙΚΕΝ – Επιστολή προς Γ. Σταθάκη

Τριετή παράταση της διακοψιμότητας, χωρίς συσχέτιση με μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ζητά η ΕΒΙΚΕΝ – Επιστολή προς Γ. Σταθάκη
Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η μελέτη επάρκειας του συστήματος, την οποία ολοκλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ και ήδη απέστειλε σε ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας
Την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας για τρία χρόνια και οπωσδήποτε έως την έναρξη εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ζητεί η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με χθεσινή (17.5.2017) επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η οποία κοινοποιείται επίσης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τους επικεφαλής της ΡΑΕ Νίκο Μπουλαξή και του ΑΔΜΗΕ Γιάννη Καμπούρη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (ΣΒΑΠ) ανακοίνωσε δυο μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα παράτασης της διακοψιμότητας, το οποίο ζητούν εδώ και μήνες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς και ότι θα μειωθεί κατά 50% το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ των ΑΠΕ) για τη βιομηχανία, στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχετικών Κατευθυντηρίων Γραμμών της ΕΕ.     
Εν όψει λοιπόν της διαμόρφωσης του φακέλου του ελληνικού αιτήματος για την παράταση της διακοψιμότητας και σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν πρόσφατα εκπρόσωποι της με τον κ. Σταθάκη, η ΕΒΙΚΕΝ υπέβαλε γραπτώς τις προστάσεις για το θέμα.

Αυτοτελής η αίτηση για την παράταση του μέτρου

Τα δυο κύρια ζητήματα που θέτει η ΕΒΙΚΕΝ με την επιστολή της είναι, ότι το ελληνικό αίτημα θα πρέπει οπωσδήποτε να αφορά σε τριετή παράταση του μέτρου καθώς και ότι η υποβολή του θα πρέπει να είναι αυτοτελής, ώστε να μην συσχετιστεί με το αίτημα για παράταση του προσωρινού μηχανισμού επάρκειας ισχύος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφιστάμενος μηχανισμός διακοψιμότητας που λήγει το Νοέμβριο, είχε εγκριθεί για τρία χρόνια και τελικώς λειτούργησε μόνο για ενάμιση χρόνο, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη εφαρμογής του.
Με βάση αυτό το δεδομένο η ΕΒΙΚΕΝ επιχειρεί να προλάβει το ενδεχόμενο το αίτημα που θα υποβληθεί από το υπουργείο να προβλέπει παράταση ενός έτους, ή όσου χρόνου απομένει από την αρχική έγκριση.
Μάλιστα τονίζει ότι η παράταση της διακοψιμότητας θα πρέπει να τεθεί αυτοτελώς έτσι ώστε να μην συσχετιστεί με το αίτημα για παράταση του προσωρινού μηχανισμού επάρκειας ισχύος και να έχει ελάχιστη διάρκεια τριών ετών ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης, αλλά και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του μηχανισμού, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση τη διατήρηση και την αύξηση της απασχόλησης, καθώς ο ορίζοντας του ενός έτους δεν ευνοεί αποφάσεις για νέες βάρδιες και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα σχεδιασμό επενδύσεων.
Στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ υπενθυμίζει ότι η διακοψιμότητα εφαρμόζεται σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε αντίστοιχο μηχανισμό στη Γερμανία με ισχύ έως το 2022.
Σημειώνει ακόμη ότι ο ισχύον μηχανισμός συνέβαλε καθοριστικά στην εξασφάλιση της στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση του Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της οποίας το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έφθασε στα όρια του black out.
Σε ότι αφορά τη μείωση του κόστους του μέτρου πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των προτάσεων της βιομηχανίας είναι η εξαίρεση από αυτό των ορυχείων της ΔΕΗ, καθώς η πρόσφατη εμπειρία της ενεργειακής κρίσης απέδειξε ότι τα ορυχεία δεν μπορούν να σβήσουν σε περίοδο ανεπάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος αφού θα πρέπει να λειτουργούν για να τροφοδοτούν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Έτοιμη η μελέτη του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια συστήματος

Βεβαίως απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να δοθούν από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρώσει, μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, τη μελέτη επάρκειας του συστήματος που του έχει ζητηθεί από τη ΡΑΕ.
Η μελέτη αυτή, από την οποία εξαρτάται και ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος, εστάλη αυτή την εβδομάδα στη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πληροφορίες σχετικά με το τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη μελέτη, αναφέρουν ότι στα σενάρια που εξετάζει δεν περιλαμβάνει ενεργειακή κρίση παρόμοια με αυτή που εκδηλώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο - Ιανουάριο.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης