Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσίπρας: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουμε «επενδυτικό τσουνάμι» - Θα φορέσω και... γραβάτα

Τσίπρας: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουμε «επενδυτικό τσουνάμι»  - Θα φορέσω και... γραβάτα
Αναφερόμενος στην επαφή του με την κα Merkel, ο πρωθυπουργος υπογράμμισε ότι η Καγκελάριος είναι on board στη διαδικασια των διαπραγματεύσεων
«Με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας, το επόμενο διάστημα, θα έχουμε επενδυτικό τσουνάμι», εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, σε συνομιλία με δημοσιογράφους.
Κατά την αρχή της συζήτησης, ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε στο ταξίδι στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ώριμες επενδύσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, σε ιδιαίτερα σημαντικές διμερείες επαφές που αποδεικνύουν ότι το διεθνές status της χώρας είναι υψηλό, αλλά και στο Μνημόνιο συνεργασιας που υπεγράφη στο πλαίσιο της στρατηγικής επενδύσεων ύψους 1 τρις τα επόμενα χρόνια εκ μέρους της Κίνας καθ' όλο το μήκος του δρόμου του μεταξιού.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα του χρέους, στο πλαίσιο της συζήτησης του πρωθυπουργού και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde.
Ο κ. Τσιπρας σημείωσε ότι «το Ταμείο εννοεί αυτά που λέει» και εκτίμησε ότι η 22α Μαϊου θα είναι μια δύσκολη νύχτα.
Ο κ. Τσιπρας σημείωσε οτι η κα Lagarde στο Πεκίνο ανέφερε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή διαπραγματευτική σύγκρουση με τον Wolfgang Schaeuble, ενώ, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, η Αθήνα διαμήνυσε ότι χωρίς το χρέος δεν εφαρμόζει τα μέτρα που ψηφίζονται αυτές τις μέρες στη Βουλή.
Πάντως, ο πρωθυπουργος τόνισε ότι όσα ακούει είναι «too good to be true» και προσεθεσε πως...μπορεί να χρειαστεί το επόμενο διάστημα να φορέσει και γραβάτα.
Τόνισε, όμως, εκ νέου ότι η διαπραγμάτευση είναι υπαρκτή ανάμεσα σε ΔΝΤ και Schaeuble και άρα η Ελλάδα βγαίνει από το κάδρο, γιατί έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Αναφερόμενος στην επαφή του με την κα Merkel, ο πρωθυπουργος υπογράμμισε ότι η Καγκελάριος είναι on board στη διαδικασια των διαπραγματεύσεων, εννοώντας πως δεν αυτή δεν έχει εκχωρηθεί πλήρως στον κ. Schaeuble, ενώ προσεθεσε πως όσο λιγότερα είναι τα χρόνια με υψηλά πλεονάσματα, τόσο πιο ουσιαστική θα είναι η απομείωση του χρέους το επόμενο διάστημα.
Αναφορά έγινε και στην έξοδο στις αγορές, με τον κ. Τσιπρα να σημειώνει πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή, μιας και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ προσεθεσε πως η ένταξη στο QE ουσιαστικά θα πρέπει να προηγείται της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές.
Ακόμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργου, η ψηφοφορία για τα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντική και έχει de facto χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσυνης στην κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι φέρνει τροπολογίες για τα αντίμετρα, όπερ σημαίνει ότι αποδέχεται την εφαρμογή των μέτρων ως έχει, ενώ η κυβέρνηση τη συνδέει με τη λύση για το χρέος.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τσιπρα, οι προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος θα είναι η απασχόληση, οι επενδύσεις και η καθημερινότητα του πολίτη, ώστε να επεδωθεί ουσιαστικά το αίσθημα της σταθερότητας.

Δ.Α.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης