Επιχειρήσεις

Δάνειο από την Εθνική Τράπεζα εξετάζει ο ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας

Δάνειο από την Εθνική Τράπεζα εξετάζει ο ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας
Οι συνολικές οφειλές της μητρικής ΔΕΗ ανήλθαν το 2016 στα 427,7 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας οικονομική στενότητα στην εταιρία
Στην… κόψη του ξυραφιού ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) εξαιτίας της μητρικής εταιρείας ΔΕΗ, η οποία όμως εμφανίζεται ως κακοπληρωτής έναντι της θυγατρικής της.
Η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό σημείο για τη ΔΕΗ και τη θυγατρική της εταιρεία, καθώς πολλά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ετήσιου ισολογισμού του για την περσυνή χρονιά.
Συγκεκριμένα, ο ισολογισμός του 2016 κρούει το κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι υπάρχει ζήτημα ρευστότητας που συνδέεται με την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση της λειτουργίας και ανάπτυξης της εταιρείας.
Ο βασικός υπεύθυνος για την κακή οικονομική κατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ είναι η ΔΕΗ, καθώς υπάρχει ταμειακή εξάρτηση μεταξύ των δύο εταιρειών.
Οι συνολικές οφειλές της μητρικής ΔΕΗ ανήλθαν σε 427,7 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2016 έναντι 257,8 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 65,9%.  
Οι οφειλές αυτές προέρχονται κυρίως από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ.  

Δάνειο από την Εθνική Τράπεζα

Η σανίδα σωτηρίας για το ΔΕΔΔΗΕ θα είναι ο άμεσος δανεισμός από το τραπεζικό σύστημα, μιας και αυτός είναι μηδενικός και ενδείκνυται ως η μόνη λύση  για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ρευστότητας.
Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ χτύπησε ήδη την πόρτα της Εθνικής Τράπεζας, ζητώντας ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει εκταμίευση.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή πίστωσης από την Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν μόλις 5,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2016, ποσό που ήταν μειωμένο κατά 74% μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών.  
Πάντως για τις οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, παρενέβει η ΡΑΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.   
Η ΔΕΗ ως επιχείρημα ισχυρίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι πολύ λιγότερες από αυτές που δηλώνει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η ΡΑΕ ή η ΔΕΗ δεν λαμβάνουν υπόψη το ετήσιο ισολογισμό του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος φέρει και την υπογραφή του ορκωτή λογιστή.
Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 2 δις. ευρώ το 2016 και τα καθαρά κέρδη προ φόρων σε 13,8 εκατ. ευρώ, έναντι 39,4 εκατ. ευρώ το 2015 σημειώνοντας πτώση 64%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης