Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

FT: Ο πολιτικός κατακερματισμός στη Γερμανία επισπεύδει τη στροφή στην πράσινη ενέργεια

FT: Ο πολιτικός κατακερματισμός στη Γερμανία επισπεύδει τη στροφή στην πράσινη ενέργεια
Ρόλο-«κλειδί» σύμφωνα με τον ίδιο θα παίξει το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο τάσσεται αναφανδόν υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017 θα μπορούσαν να επισπεύσουν την στροφή στην ενεργειακή πολιτική της χώρας και πέρα από αυτή, λόγω του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού, όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στην Financial Times ο καθηγητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής Kings της Μεγάλης Βρετανίας Nick Butler.
Όπως επισημαίνει, η επόμενη μέρα των εκλογών είναι πολύ πιθανό, όχι μόνο να μην αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά να βρει αποδυναμωμένα τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, το CDU και το SPD, σε σημείο που να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού όπως σήμερα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με σημείο αιχμής την μεταναστευτική πολιτική ενισχύονται δημοσκοπικά τα μικρότερα κόμματα, των Πρασίνων, της Αριστεράς, των Φιλελευθέρων, αλλά και το ακροδεξιό AfD, το οποίο πιθανότατα όπως εκτιμά, θα μπει στο Κοινοβούλιο.
Ήδη, όπως επισημαίνει, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τα πλησιέστερα ιδεολογικά μικρότερα πολιτικά κόμματα, διερευνώντας τις πιθανότητες μετεκλογικών συνεργασιών.
Ρόλο-«κλειδί» σύμφωνα με τον ίδιο θα παίξει το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο τάσσεται αναφανδόν υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το οποίο συζητά τόσο με το Σοσιαλιστικό SPD, όσο και με το Χριστιανοδημοκρατικό CDU.
Όπως επισημαίνει, αν και πιο κοντά ιδεολογικά στο SPD, δεν αποκλείεται η συνεργασία του με το δεξιό CDU, καθώς ο Πράσινος Winfried Kretschmann που εκλέχθηκε πρωθυπουργός στη Βάδη-Βυρτεμβέργη με περισσότερο από 30%, είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής της Angela Merkel στο προσφυγικό.
Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Butler, στην ατζέντα των συζητήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι αναπόφευκτα και η ενέργεια, κάτι που αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα στην πολιτική των Πρασίνων, οι οποίοι μάλιστα πιέζουν, ώστε το ψήφισμα της Bundesrat, της Άνω Βουλής της Γερμανίας, με το οποίο καλείται η ΕΕ να διασφαλίσει, ότι μόνο από το 2030 θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη μόνο αυτοκίνητα που δεν θα εκπέμπουν ρύπους, να αναθεωρηθεί και να προβλέπει ότι σε 15 χρόνια δεν θα κυκλοφορεί κανένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Επιπλέον όπως τονίζει, οι Πράσινοι υποστηρίζουν την πολιτική της Angela Merkel ως προς την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια.
Αντιθέτως, επισημαίνει, το πιο κοντινό τους ιδεολογικά SPD έχει ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία άνθρακα και είναι πιθανό να προσπαθήσει να την διατηρήσει τουλάχιστον για τώρα ως πάροχο ενέργειας, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι Πράσινοι.
Έτσι, εκτιμά ότι η αλλαγή ενεργειακής πολιτικής περνά μέσα από τα μικρότερα κόμματα και κυρίως αυτό των Πρασίνων και ενδεχομένως η συμμετοχή του σε μία μελλοντική κυβέρνηση θα αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο των παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά ίσως και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης