Αναλύσεις

Το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα «τρέχει» να ψηφίσει η κυβέρνηση πριν το Eurogroup στις 22 Μαΐου

Το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα «τρέχει» να ψηφίσει η κυβέρνηση πριν το Eurogroup στις 22 Μαΐου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι  οι δανειστές απαιτούν οι ασφαλιστικές εισφορές να μην εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα από το 2017 και μετά κάτι για το οποίο δεν συμφωνεί η ελληνική πλευρά.
Κατατίθενται τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή, με την μορφή πολυνομοσχεδίου, τα μέτρα και τα αντίμετρα της διετίας 2019 - 2020 που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, τα οποία στο Eurogroup της 22άς Μαΐου θα «ξεκλειδώσουν» μία πολιτική δέσμευση των μεσοπρόθεσμων αποφάσεων για το χρέος και εν συνεχεία μίας ακόμα δόσης  ύψους 7,5 δισ ευρώ από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών «σβήνουν και γράφουν» τα τελευταία κείμενα του εφαρμοστικού νόμου με όλα τα προαπαιτούμενα του «πακέτου» της  δεύτερης αξιολόγησης ευελπιστώντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα θέσει νέα προσκόμματα, όπως είναι η αλλαγή της διάταξης για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι  οι δανειστές απαιτούν οι ασφαλιστικές εισφορές να μην εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα από το 2017 και μετά κάτι για το οποίο δεν συμφωνεί η ελληνική πλευρά.
Ακόμη κι αν οι πιστωτές, το ΔΝΤ δηλαδή, κάνει πίσω σε αυτή την πρόταση δεν σημαίνει ότι δεν έχει επικρατήσει στα υπόλοιπα σημεία της διαπραγμάτευσης, ο «λογαριασμός» της προκαταρκτικής συμφωνίας είναι ιδιαίτερα βαρύς και θα ξεπεράσει τα 4 δις. ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Μόνο με την εφαρμογή των αντίμετρων (μείωση πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20% και μηδενισμός εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ) -τα οποία τελούν υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα πιάσει τον στόχο του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα- θα υποχωρήσουν οι μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις που θα προκαλέσει η μείωση κατά περίπου 3.000 ευρώ στο αφορολόγητο ποσό από το 2020.
Οι πρόσθετοι φόροι τους οποίους θα πληρώσουν  οι φορολογούμενοι από το νέο κούρεμα στο αφορολόγητο είναι αυξημένοι έως και 650 ευρώ τον χρόνο.
Για παράδειγμα, μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ ή με 714 ευρώ τον μήνα σήμερα πληρώνει φόρο 300 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου η επιβάρυνσή του εκτοξεύεται στα 950 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 650 ευρώ. Εάν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα.
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα επωφεληθεί μόνο από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% καθώς και σήμερα εξαιρείται από την εισφορά αλληλεγγύης και η φορολογική επιβάρυνσή του θα περιοριστεί μεν στα 750 ευρώ, αλλά θα πληρώσει επιπλέον φόρο 450 ευρώ σε σχέση με σήμερα.
Αντίθετα κερδισμένοι των αντίβαρων θα είναι όσοι αποκτούν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ οι οποίοι θα δουν τον φορολογικό λογαριασμό τους να μειώνεται έως και 701 ευρώ τον χρόνο.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ που σήμερα πληρώνει φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 6.176 ευρώ, εάν ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα (μείωση φορολογικού συντελεστή στο 20% και μηδενισμός εισφοράς αλληλεγγύης) θα πληρώσει φόρο 5.750 ευρώ, δηλαδή 426 ευρώ λιγότερα.

Στους κερδισμένους των αντίμετρων στην περίπτωση που αυτά εφαρμοστούν θα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% και τον μηδενισμό ή τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα εισοδήματά τους.

Οπως προκύπτει από την προκαταρκτική συμφωνία, η έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται ως εξής:

• Σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά. Το έμμεσο αφορολόγητο μειώνεται στα 5.682 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα.

• Σε 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να διαμορφώνεται στα 5.910 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα.

• Σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά, με το αφορολόγητο να περιορίζεται στα 6.136 ευρώ από 9.090 ευρώ.

• Σε 1.450 ευρώ από 2.100 για τους φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά, για τους οποίους το έμμεσο αφορολόγητο προσγειώνεται στα 6.591 ευρώ από 9.545 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

Απώλειες έως και 18% στις συντάξεις

Μειώσεις έως και 18% τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις φέρνει από το 2019 η επικαιροποίηση του νέου μνημονίου. Βάσει της συμφωνίας, οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν σε ποσοστό ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%.
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%.
Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.

 Εργασιακά

 Στο εργασιακό μέτωπο συμφωνήθηκε η κατάργηση της προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις (το όριο παραμένει στο 5%), ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος την 1η Σεπτεμβρίου 2018 θα επανέλθουν εν μέρει οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων.
Δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lock out που ζητούσε κυρίως το ΔΝΤ.
Ο έλεγχος της διαδικασίας για τις ομαδικές απολύσεις περνάει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης