Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα … όπλα οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά για την παράταση της διακοψιμότητας

Στα … όπλα οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά για την παράταση της διακοψιμότητας
Το κόστος της μεθόδου επιβαρύνει με ποσοστό 3,6% τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όταν το αντίστοιχο ποσοστό επιβάρυνσης για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας είναι μόλις 0,2%
Έντονη ανησυχία και υποβόσκουσες αντιδράσεις μεταξύ των εταιριών παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταικά έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη πρόσθεση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, να υποβάλει τελικώς προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον φάκελο του αιτήματος επέκτασης του μέτρου της διακοψιμότητας για μια ακόμη τριετία.
Οι εταιρίες παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταικά (Φ/Β) έχουν δηλώσει σε όλους του τόνους την αντίθεση τους στο συγκεκριμένο μέτρο και μάλιστα έχουν θέσει το θέμα στον κ. Σταθάκη ζητώντας να μην προωθήσει το αίτημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας στην Κομισιόν.
Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο κ. Σταθάκης φέρεται να είχε υποσχεθεί ότι δεν θα το κάνει, αν και πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος δήλωσε ότι σύντομα θα ληφθούν μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία.   
Η αντιπαράθεση μεταξύ παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταικά και βιομηχανίας οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος της διακοψιμότητας, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο μετακυλίεται μεν σε όλους τους παραγωγούς ρεύματος, μέσω του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού, αλλά το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα Φ/Β.

Πως επιβαρύνονται τα φωτοβολταϊκά

Συγκεκριμένα, ενώ η επιβάρυνση για την συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι 0,2%, η παραγωγή από αιολικά επιβαρύνεται με ποσοστό 1,8% και η παραγωγή από Φ/Β με ποσοστό 3,6%.
Έτσι όπως τονίζουν παράγοντες του κλάδου εάν το σύνολο του κόστους της διακοψιμότητας κατ’ έτος είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ, από αυτά, τα 36 εκατ. ευρώ επιβαρύνουν απευθείας τα φωτοβολταικά.
Αυτό συμβαίνει, διότι η διακοψιμότητα εφαρμόζεται ως μέτρο διασφάλισης του ομαλού εφοδιασμού του συστήματος και βαρύνει τους παραγωγούς αντιστρόφως ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ασφάλεια εφοδιασμού.
Έτσι η παραγωγή από ΑΠΕ λόγω της στοχαστικότητας που τη χαρακτηρίζει επιβαρύνεται περισσότερο από τη συμβατική παραγωγή ενέργειας και τα Φ/Β περισσότερο από τα αιολικά, λόγω του sunset effect που μπορούν να προκαλέσουν στο σύστημα, καθώς «σβήνουν» ταυτόχρονα με τη δύση του ήλιου.
Πάντως από την πλευρά τους οι παραγωγοί ενέργειας από Φ/Β υποστηρίζουν ότι η συμβολή της διακοψιμότητας στην ασφάλεια εφοδιασμού είναι περιορισμένη και επικαλούνται τα απολογιστικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι από τα απολογιστικά στοιχεία καταναλωτών υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ φαίνεται πως κατά την ενεργειακή κρίση στις 23-24 Δεκεμβρίου 2016, όταν ενεργοποιήθηκε η διακοψιμότητα, οι διακοπτόμενοι καταναλωτές περιέκοψαν μόλις 150 MW κατά μέσο όρο συνολικά κάθε ώρα σε σχέση με το επίπεδο καταναλώσεων που είχαν τις υπόλοιπες ημέρες των εορτών χωρίς διακοψιμότητα.
Ομοίως η διακοψιμότητα την περίοδο 10-11/1/17 που ενεργοποιήθηκε και πάλι, συνεισέφερε κάθε ώρα περί τα 200-250 MW την πρώτη ημέρα (10/11/17) και περίπου τα μισά  την δεύτερη (11/1/17).  
Εξάλλου οι ίδιοι παράγοντες του κλάδου των Φ/Β σημειώνουν πως επειδή ο Κανονισμός Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου του ΑΔΜΗΕ επιτρέπει να δημοπρατούνται φορτία έως και πέντε φορές μεγαλύτερα από τις πραγματικές τρέχουσες εκτιμώμενες δυνατότητες περικοπών των συμμετεχόντων στο μέτρο βιομηχανικών καταναλωτών, υφίσταται η περίπτωση οι εντολές περικοπών του διαχειριστή λ.χ. κατά 300 MW να αποδίδουν νομότυπα έως και μόλις 60 MW πραγματική περικοπή φορτίου σε ωριαία βάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης