Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

FT: Η ΕΕ πιέζει την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 7 δισ. - Το 2018 το χρέος

tags :
FT: Η ΕΕ πιέζει την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 7 δισ. - Το 2018 το χρέος
Οι Βρυξέλλες ασκούν πιέσεις στην  Ελλάδα να νομοθετήσει σε λίγες μέρες μέσα στον Μάιο 2017 δεκάδες αμφισβητούμενα  μεταρρυθμιστικά μέτρα, ώστε το Eurogroup στις 22 Μαΐου να ξεκλειδώσει τη δόση περίπου 7 δισ.ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας, όπως γράφουν οι Financial Times
Οι μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν επίσης το δρόμο στις συνομιλίες με την Αθήνα για νέα μέτρα με στόχο την ελάφρυνση του χρέους, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν πως δεν θα γίνουν επίσημα βήματα μέχρι να λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.
Παρά την πρόοδο της Ελλάδας στους στόχους του τρίτου προγράμματος, αξιωματούχοι ανέφεραν  πως η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών επέφερε πλήγμα στην οικονομία της χώρας.
Η πρόβλεψη της ανάπτυξης για το 2017, που θα δημοσιευθεί στις 11 Μαΐου 2017, θα αναθεωρηθεί από 2,4% σε περίπου 2%, δήλωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Ελλάδα και οι θεσμοί συμφώνησαν νωρίτερα την Τρίτη 2/5/2017 για να εφαρμόσουν δέσμη 140 ξεχωριστών δράσεων σε αντάλλαγμα για τις νέες δόσεις βοήθειας από το Ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά απαιτείται νέος νόμος για την εκτέλεση περίπου 60 δράσεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αύξηση της ανεξαρτησίας της αρχής φορολογικών εσόδων, τη θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Η δέσμη περιλαμβάνει επίσης δύο πρόσθετα φορολογικά μέτρα από το 2019 - περικοπές στις συντάξεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης-, το καθένα από τα οποία ισούται με το 1% του ΑΕΠ, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Αυτά μπορεί να αντισταθμιστούν από πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες εάν η Ελλάδα συνεχίσει να υπερβαίνει τον στόχο της για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, χωρίς να περιλαμβάνεται η εαποπληρωμή του χρέους.
Η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμόσει όλα αυτά σε μια τα μέτρα με μία  νομική πράξη μέχρι τις 18 Μαΐου 2017, ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί τέσσερις ημέρες πριν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάσουν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Αθήνα (22/5/2017).

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης