Διεθνή

Η ενέργεια στο επίκεντρο της ομάδας εργασίας οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας-Ιαπωνίας

Η ενέργεια στο επίκεντρο της ομάδας εργασίας οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας-Ιαπωνίας
Συζητήθηκε η παραγωγή, μεταφορά και επεξεργασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου
Η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Hiroshige Seko με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Alexander Novak στο πλαίσιο της συνεδρίασης της νεοσύστατης Ρωσο-Ιαπωνικής Ομάδας Εργασίας στη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες συζήτησαν την παραγωγή, μεταφορά και επεξεργασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ιαπωνίας από τη Ρωσία.
Όπως είπε ο Ιάπωνας υπουργός «η ενεργειακή στρατηγική της Ιαπωνίας έχει ως στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μέση Ανατολή και την διαφοροποίηση των προμηθευτών της ενέργειας».
Στο πλαίσιο αυτό το Τόκιο δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου τροφοδοσίας μήκους 40 χλμ., το οποίο θα συνδέει τον Ρωσικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας RusGidro στη Σαχαλίνη της ανατολικής Σιβηρίας με την βορειότερη πόλη της Ιαπωνίας Wakkanai.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση ελπίζει, ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε παράλληλα να βοηθήσει στην επίλυση της εδαφικής διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών για τα Νότια Κιριλικά Νησιά, κάτι το οποίο αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ του Ιάπωνα Πρωθυπουργού Shinzo Abe με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin κατά τη συνάντησή τους στις 15 Δεκεμβρίου στο Τόκιο.
Παράλληλα, η Ιαπωνία ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή στη Νότια Σαχαλίνη της ανατολικής Σιβηρίας μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 6 δισ. δολάρια και η ενέργεια από το οποίο θα παρέχεται στην χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου».
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα, όπως η πυρηνική ενέργεια και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ιαπωνικών Σπουδών του Ινστιτούτου της Άπω Ανατολής Valeriy Kistanov, η Μόσχα θέλει να πάει πολύ πέρα από την απλή εξαγωγή ενέργειας στην ενεργειακή συνεργασία με το Τόκιο.
«Ο στόχος είναι να επεκταθεί η συμμετοχή της Ιαπωνίας στην ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία θέλει να μετατοπιστεί από τις εξαγωγές στην άμεση παροχή πιο προηγμένων ενεργειακών προϊόντων».
Διευκρίνισε δε, ότι «η Ιαπωνία μπορεί να λάβει μέρος στη δημιουργία υποδομών πετροχημικών στην περιοχή», τονίζοντας ότι «ο κύριος στόχος είναι να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, ιδίως για το μέλλον».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης