Αναλύσεις

«Κλείδωσαν» Ενέργεια και Υγεία - Παραμένει το «αγκάθι» του συνταξιοδοτικού στις διαπραγματεύσεις

tags :
«Κλείδωσαν» Ενέργεια και Υγεία - Παραμένει το «αγκάθι» του συνταξιοδοτικού στις διαπραγματεύσεις
Μόνο με νομική δέσμευση του Eurogroup η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ε.Κ.Τ....
 Ολοκληρώθηκαν περί τις 22:00 οι σημερινές (28 Απριλίου 2017) συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου ξεκίνησαν από τις 16:00 το μεσημέρι, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει πως έχουν «κλειδώσει» τα θέματα Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας, ενώ στα δημοσιονομικά παραμένει ανοικτό το θέμα της μείωσης των συντάξεων, που αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν το πακέτο των μέτρων - αντίμετρων.
«Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα θέματα εκτός από το πακέτο των συντάξεων που δεν είναι μόνον τεχνικό έχει και πολιτικές πτυχές.
Στο φορολογικό πακέτο υπάρχει συμφωνία, ενώ στα χρηματοοικονομικά συζητήθηκαν και θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης», τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως στα «κόκκινα» δάνεια υπάρχει πολιτικό ζήτημα, χωρίς να διευκρινίσει.
«Δεν έγινε τελικά συζήτηση για τα εργασιακά και για το ποιο μέρος του πλεονάσματος 4,2% είναι μόνιμου και ποιο προσωρινού χαρακτήρα.
Θα γίνει όμως», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η πρώτη συνάντηση που έγινε στις 16:00 είχε ως θέμα τα δημοσιονομικά, ενώ στις 18:30 ακολούθησε νέος γύρος συζητήσεων για τα χρηματοπιστωτικά.
Στη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών προσήλθε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο του αναμενομένου, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει η συνάντηση για τα εργασιακά, που είχε προγραμματιστεί για τις 19:30.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο 29 Απριλίου, μετά τις 15:00 το μεσημέρι.
Ωστόσο, τη στιγμή που στο Χίλτον βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, κυβερνητικός παράγοντας αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει και νέα θέματα που εγέρθηκαν από το Δ.Ν.Τ.
«Στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το Δ.Ν.Τ., καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια» επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος .
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σε ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ για το 2016.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εξεταστεί τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα μέτρα θα έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Πρωτομαγιά, ενώ όπως μετέδιδε και νωρίτερα το bankingnews.gr από τα προσχέδια των δύο Μνημονίων που θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στην δημοσιότητα προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά έκανε τεράστιες υποχωρήσεις σε όλα τα μεγάλα μέτωπα: από τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και βαθύ «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020, το οποίο όμως μπορεί και να εφαρμοστεί νωρίτερα, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Επιπλέον, αποδέχθηκε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ισχύον μνημονιακό πλαίσιο για την αγορά εργασίας, με εξαίρεση το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, όπου το υφιστάμενο υπουργικό βέτο θα καταργηθεί.
Οι δανειστές έχουν ακόμα συμπεριλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο την απαίτηση για απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Στην τεχνική συμφωνία (SLA) θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019, με ανώτατο όριο περικοπών το 22%, με παράλληλο «κούρεμα» στις επικουρικές συντάξεις ώστε να καταστεί εφικτή εξοικονόμηση ποσού ίσου με το 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ.
Το κούρεμα όλων των συντάξεων ικανοποιεί το Δ.Ν.Τ. αφού πέτυχε ότι ήθελε από τα μέτρα λιτότητας που ζητούσε παρά το γεγονός ότι για αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή» για την (αριστερή) κυβέρνηση.

Χωρίς νομική δέσμευση από το Eurogroup της 22ας Μαϊου η Ελλάδα δεν εντάσσεται στο QE τον Ιούλιο 2017

Για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) η ΕΚΤ επιθυμεί νομικά κείμενα για το χρέος από το Eurogroup στις 22 Μαΐου 2017 και όχι πολιτικές δηλώσεις, σύμφωνα με ανώτερη τραπεζική πηγή.   
Η ίδια πηγή, εκτιμά ότι εάν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ, η χώρα μπορεί να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ε.Κ.Τ. τον Ιούλιο 2017.
Ο ίδιος παράγοντας δεν διαβλέπει ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια επιζητείται να δημιουργηθεί μια καλή και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά.
Εκτίμησε πως μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ εφέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1,9%- 2%.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης