Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τεχνική Συμφωνία με του Θεσμούς μέχρι την Κυριακή 30/4 βλέπουν πηγές του Υπ. Οικονομικών

Τεχνική Συμφωνία με του Θεσμούς μέχρι την Κυριακή 30/4 βλέπουν πηγές του Υπ. Οικονομικών
Ποιές απαιτήσεις προβάλει μέχρι το τέλος το ΔΝΤ
«Η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ, ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και σε άλλα μέτωπα…».
(upd) «Υπάρχουν πολλά και μικρά ανοικτά ζητήματα – εμμονές που προέρχονται κυρίως από το Δ.Ν.Τ. – τα οποία, όμως, δεν μπορούν να ανατρέψουν μία τεχνική συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή (30/4)».
Αυτό δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος προηγουμένως μετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο (είχαν ξεκινήσει στις 14:00), στο Χίλτον.
Σήμερα καθορίστηκε η ατζέντα των συζητήσεων κι από αύριο, στη νέα συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, θα ξεκινήσει το «χτένισμα» των κειμένων των δύο Μνημονίων.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, πρόοδο σε πολλά σημεία του ευρωπαϊκού μνημονίου για τα οποία η ελληνική πλευρά είχε διατυπώσει ενστάσεις σημειώθηκε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Αντίθετα, δεν συνέβη το ίδιο με το τεχνικό κείμενο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου υπήρξαν τριβές και αστερίσκοι σε μια σειρά από διατάξεις που είχαν ως επίκεντρο τα εργασιακά.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών με γνώση του 5σελίδου Μνημονίου που έχει αποστείλει το ΔΝΤ.... στην Αθήνα, αναφέρει ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά για το τι θα ισχύσει μετά το τέλος του προγράμματος στο σκέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου προσπάθησαν τεχνηέντως να αποφύγουν οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό το θέμα τη στιγμή που επιδίωξης της κυβέρνησης  είναι να καταγραφεί στο κείμενο της συμφωνίας ότι μετά το 2018 θα επανέλθουν έστω και υπό προϋποθέσεις οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να ενσωματώσει στο Μνημόνιο που θα υπογράψει με το ΔΝΤ και τις δικές της θέσεις πάνω στα εργασιακά.
Ηδη, χθες κατάφερε να ξεπεράσει τον κάβο των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση του ποσοστού στο 10% από 5% που είναι σήμερα.
Αν και στο τελικό κείμενο που θα δει το φως της δημοσιότητας άλλες πηγές μιλούν για οριακή αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων στο 6%.
Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων άρχισε στις 14:00 και αφορά τα δημοσιονομικά και το «ψαλίδι» που θα υποστούν, μέσω της προσωπικής διαφοράς, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 με πλαφόν 22%, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.
Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην κάνει δεκτό αυτό το «ταβάνι προστασίας», το οποίο αν δεν εφαρμοστεί θα πλήξει περισσότερους από 900.000 συνταξιούχους.
Το Ταμείο επιμένει στο γεγονός ότι αν μπει πλαφόν 22% στις συντάξεις τότε δεν συρρικνώνεται κατά 1,8 δισ. ευρώ το μισθολογικό κονδύλι στις συντάξεις που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας αλλά πολύ λιγότερο.
Έτσι απειλεί ότι αν μπει αυτό το «ταβάνι» θα πρέπει και το 2019 να τρέξει το μέτρο με το νέο μειωμένο αφορολόγητο που κανονικά έχει συμφωνηθεί να ισχύσει από το 2020.
Ας σημειωθεί ότι στα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια «νωπό» είναι ακόμη το μήνυμα από τις προηγούμενες συναντήσεις που είχαν με τα αντίστοιχα του ΔΝΤ:
«Η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ, ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και σε άλλα μέτωπα…».
Σε ανώτερο επίπεδο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος παραμένει ψύχραιμος και αισιόδοξος ότι η σύναψη μιας συνολικής συμφωνίας για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα είναι εφικτή μέχρι τις 22 Μαΐου, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από ευρωπαίους αξιωματούχους είναι ότι από την επόμενη σύνοδο της Ευρωζώνης ο Έλληνας υπουργός θα φύγει με μία πολιτική δήλωση που θα κάνει το Eurogroup ότι «η Ελλάδα θα λάβει χωρίς αστερίσκους τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους».
Πηγη: Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης