Αναλύσεις

Κατάλογο των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ θέλουν οι Θεσμοί, ώστε να «κλείσουν» τη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά

Κατάλογο των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ θέλουν οι Θεσμοί, ώστε να «κλείσουν» τη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά
Στόχος των τεχνικών κλιμακίων να γεφυρωθούν μέχρι την Παρασκευή (28/4) οι εναπομείνασες διαφορές
Με τρόπο που αφήνει στην κυβέρνηση καλύτερα περιθώρια πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης δείχνει να κλείνει τελικά το πακέτο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, με την πλευρά του υπουργείου να δηλώνει ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει οριστικοποιηθεί το σχετικό κείμενο.
Ωστόσο η απαίτηση που έθεσαν οι δανειστές για την υποβολή εκ μέρους της ΔΕΗ μέχρι αύριο 28/04/2017 ενός αναλυτικού καταλόγου με τις προς πώληση μονάδες παραγωγής και ορυχεία λιγνίτη περιπλέκει σε ένα βαθμό την κατάσταση, ιδίως από τη στιγμή που η δημόσια επιχείρηση αρνείται να ετοιμάσει και να παραδώσει άμεσα τη σχετική λίστα.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του World Energy News, η ΔΕΗ έχει προτείνει να παραδώσει τον κατάλογο που της ζητούν οι θεσμοί μέσα στον επόμενο μήνα, κάτιπου είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δεχτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.  
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και του υπουργείου Ενέργειας δουλεύουν από χθες πυρετωδώς με στόχο να γεφυρωθούν οι μικροδιαφορές για τις οποίες έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με το πέρας της συνάντησης με τους θεσμούς.

Τα θέματα που «κλείδωσαν»…

Από τα όσα μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει στα εξής:
1.    Στην πώληση ποσοστού περίπου 40% των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ, με την ελληνική πλευρά αφού πέτυχε την ελαστικότητα του ορίου να επιδιώκει μέσω των διαπραγματεύσεων περιορισμό στο 30%. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το market test με σκοπό τον Δεκέμβριο του 2017 να ξεκινήσει ο διαγωνισμός ο οποίος θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
2.    Δεν φαίνεται να μπαίνει δέσμευση της χώρας για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Η υποχώρηση αυτή των επενδυτών συνδέεται με το ότι θεωρούν δεδομένο ότι το θέμα θα ανοίξει από την DCcomp μόλις ολοκληρώσει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη περί πιθανής κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ. Το έδαφος εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζεται ήδη και δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού ότι και να μην υπήρχε μνημόνιο είμασταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, όπως και στην πώληση λιγνιτικών μονάδων λόγω ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό θα είναι και το επιχείρημα όταν έρθει η ώρα της απόφασης της DGcomp για την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
3.    Δημοπρασίες ΝΟΜΕ: Συμφώνησαν στη διάθεση του 16% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος το 2017, ποσοστού 19% το 2018 και 22% το 2019. Οι θεσμοί υποχώρησαν στην αρχική τους πρόταση για ποσοστό 20% το 2017, 33% το 2018 και 33% το 2019.  

…και όσα αναμένεται να «κλειδώσουν»

Στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά ως προς μικροδιαφορές περιλαμβάνονται:
1.    Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τη ΔΕΗ μέχρι το τέλος του έτους. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ περίπου.
2.    Την εκκαθάριση του λογαριασμού των ΥΚΩ από το 2012 και μετά και την πλήρη ανάκτησή τους σε χρονοδιάγραμμα που μένει να συμφωνηθεί με την κυβέρνηση να επιδιώκει ορίζοντα τριετίας για να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση στα τιμολόγια ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ το προς ανάκτηση ποσό ξεπερνάει τα 735 εκατ. ευρώ.
3.    Την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης