Ενέργεια

O τρόπος υπολογισμού της χρηματιστηριακής αξίας του ΑΔΜΗΕ - Στην Κομισιόν ο φάκελος πιστοποίησης

O τρόπος υπολογισμού της χρηματιστηριακής αξίας του ΑΔΜΗΕ - Στην Κομισιόν ο φάκελος πιστοποίησης
Σε εξέλιξη οι τελευταίες θεσμικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ
Με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή που είχε η μετοχή της ΔΕΗ στις 17 Ιανουαρίου 2017, δηλαδή 2,92 ευρώ ανά μετοχή, θα προσδιοριστεί η τιμή εξαγοράς του 25% του ΑΔΜΗΕ από το ελληνικό δημόσιο μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.
Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικαλούμενες την τροπολογία του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες.
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πάντως ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην τροπολογία, αλλά ότι εμμέσως προκύπτει ως βάση για τον προσδιορισμό της τιμής εξαγοράς του 25% ΑΔΜΗΕ η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της ΔΕΗ κατά την ημέρα έγκρισης της απόσχισης του.
Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία της 17ης Ιανουαρίου 2017 είναι αυτή κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ  για την έγκριση της διαδικασίας μεταφοράς του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην εταιρία «Ενεργειακή Συμμετοχών».
Στην ίδια τροπολογία ορίζεται ακόμη ότι μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον οίκο Deloitte, θα αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, είτε άπαξ είτε διαδοχικά έως του ποσού της αποτίμησης με την καταβολή μετρητών ή με την εισφορά σε είδος, ή σε συνδυασμό και των δύο.
Η εισφορά σε είδος μπορεί να πραγματοποιηθεί με εκχώρηση απαιτήσεων του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και φορολογικών απαιτήσεων, υπαρχόντων ή μελλοντικών έναντι της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Στην Κομισιόν ο φάκελος της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Επίσης η τροπολογία ορίζει ότι το ελληνικό δημόσιο για την άσκηση των μετοχικών του δικαιωμάτων στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα εκπροσωπείται από τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας και όχι από τον υπουργό Οικονομικών, όπως κατά κανόνα συμβαίνει με τις εταιρίες του δημοσίου.
Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι ο έλεγχος επί του ΑΔΜΗΕ θα ασκείται από διαφορετικό φορέα του δημοσίου σε σχέση με τον φορέα που ασκεί τον έλεγχο στη ΔΕΗ  ή άλλη επιχείρηση στη δραστηριότητα παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ανεξαρτησία και ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Η πιστοποίηση της ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να γίνει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η ΡΑΕ έχει στείλει ήδη το σχετικό φάκελο προς έλεγχο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ μεταβιβάζεται το σύνολο των μετοχών επί της Εταιρίας Συμμετοχών που κατέχουν το ελληνικό δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, ως μέτοχοι της ΔΕΗ.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το δημόσιο.
Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί το περίπλοκο σχέδιο πλήρους διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και διατήρησης υπό δημόσιο έλεγχο του 51% των δικτύων, είναι όπως προαναφέρθηκε, η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν και η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της εξαγοράς από τους μελλοντικούς μετόχους, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο και την κινεζική State Grid, η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 25% του ΑΔΜΗΕ από την εταιρία του ελληνικού δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 24% από την State Grid και η είσοδος της Ενεργειακής Συμμετοχών στο ΧΑ.
Πρόκειται για ορισμένες από τις τελευταίες θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύπλοκο project του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η περίοδος των 60 ημερών από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ χωρίς να εγείρουν ενστάσεις οι πιστωτές για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίο της ΔΕΗ και τη διανομή στους μετόχους της του 100% της «Ενεργειακής Συμμετοχών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης