Αναλύσεις

FT: Ακατόρθωτο το αίτημα του Eurogroup για πλεόνασμα 3,5% στην Ελλάδα για 15 χρόνια

FT: Ακατόρθωτο το αίτημα του Eurogroup για πλεόνασμα 3,5% στην Ελλάδα για 15 χρόνια
Ακόμα κι αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, οι πιθανότητες να το διατηρήσει για ακόμα 15 χρόνια είναι μηδενικές, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Peterson Institute σχετικά με την Ελλάδα -για το εάν χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και αν ναι πόσο- οι Financial Times καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι είναι ανέφικτη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει αυτόν τον στόχο το 2018, δεν θα μπορέσει να κάνει το ίδιο για τα επόμενα 15 χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει τη δημοσιονομική πολιτική που ζητάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble -πλεόνασμα του προϋπολογισμού 3,5% για 16 χρόνια- δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε καμία περίπτωση, ακόμα κι αν η Ελλάδα μπορούσε να παράγει ένα πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.
«Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, οι πιθανότητες να το διατηρήσει για ακόμα 15 χρόνια είναι μηδενικές» επισημαίνουν οι Financial Times.
Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε ένα δεδομένο έτος, αλλά ο μέσος όρος του πλεονάσματος κατά τη διάρκεια της πλήρους περιόδου.
Και τα στοιχεία από την έκθεση του Peterson Institute δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά.
Οι πιθανότητες επιτυχίας της Ελλάδας κυμαίνονται μεταξύ 15% και 20%.
«Τα διεθνή στοιχεία δεν υποστηρίζουν την πορεία προσαρμογής που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% για περισσότερα από τρία με τέσσερα χρόνια σε συνεχόμενη βάση και για περισσότερα από επτά χρόνια κατά μέσον όρο» επισημαίνεται στην ανάλυση του Peterson Institute.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης