Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

JP Morgan: Φως στο ελληνικό τούνελ - Συμφωνία για την αξιολόγηση στις 22/5

JP Morgan: Φως στο ελληνικό τούνελ - Συμφωνία για την αξιολόγηση στις 22/5
Το καλοκαίρι του 2017 η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
To Eurogroup της Παρασκευής (7 Απριλίου 2017) έδωσε ένα πολύ θετικό σήμα για την Ελλάδα, δείχνοντας ότι μπορεί να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αυτό διαπιστώνει η JP Morgan στην τελευταία 7σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece: light at the end of the tunnel" (Ελλάδα: Φως στο τέλος του τούνελ), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία επισημαίνει ότι η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για την ελληνική αξιολόγηση την (ή πριν) 22α Μαΐου, στο επόμενο δηλαδή Eurogroup.
Σύμφωνα με την JP Morgan, μπορεί να έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες από το ασαφές Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ωστόσο όλοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χάρη σε μια πολιτική συμφωνία υψηλού επιπέδου.
Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο των διασταυρούμενων πυρών μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, μια διαδικασία που προκάλεσε πολλές καθυστερήσεις.
Ωστόσο, η αυξανόμενη αίσθηση του επείγοντος από την ελληνική πλευρά, βοήθησε το Eurogroup του Απριλίου, αίροντας πολλά από τα εμπόδια που καθυστερούσαν την πρόοδο τους προηγούμενους μήνες, ενώ βελτίωσαν την εμπιστοσύνη για μια θετική επίλυση του αδιεξόδου.
Στο κεντρικό της σενάριο, η JP Morgan, θεωρεί ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή των τεχνικών ομάδων στην Ελλάδα, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές για μια συμφωνία (SLA).
Μόλις το SLA επιτευχθεί, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα.
Μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο, το Eurogroup θα είναι σε θέση να συζητήσει και να οριστικοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους, ενώ αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων.
Πιθανά αποτελέσματα στην Ελλάδα
Η JP Morgan θεωρεί ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα: το κακό, το καλό και το άσχημο.
Ωστόσο, αποδίδει μεγάλη πιθανότητα στο καλό σενάριο που θέλει μια συμφωνίας έως το Eurogroup της 22 Μαΐου.
Αν και αποδίδει μικρή πιθανότητα στα πιο δυσμενή σενάρια, η JP Morgan συνεχίζει να θεωρεί ότι ένα ατύχημα Grexit είναι ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο.
Μάλιστα, διατηρεί μια μεσοπρόθεσμα εποικοδομητική άποψη για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ ο κίνδυνος έναντι ανταμοιβής εξακολουθεί να είναι σε ελκυστικά επίπεδα.

Το καλό σενάριο έχει 85% πιθανότητες να συμβεί

Αυτό προβλέπει μια συμφωνία για την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και πιθανώς νωρίτερα.
Αυτό το σενάριο θα είναι πάρα πολύ θετικό για την Ελλάδα, δεδομένου του ότι η οικονομία της έχει υποφέρει σημαντικά από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την JP Morgan περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα φέρουν κανένα όφελος στη χώρα και θα ήταν αντιπαραγωγικές, καθώς θα θέσουν σε κίνδυνο τους τρέχοντες μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους πέρα από ένα σημείο όπου η συνολική συμφωνία θα πρέπει να επανασχεδιαστεί.
Επίσης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, φαίνεται προτιμότερο να έχουμε μια συμφωνία πριν από το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (στις 7 Μαΐου), γιατί μια νίκη έκπληξη από τη Le Pen θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και ακόμη εκτροχιάσει τη δομή των πιστωτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να φέρουν ουσιαστική πρόοδο, με την εξής χρονολογική σειρά:
- υπογραφή του SLA,
- κοινοβουλευτική έγκριση των συμφωνηθέντων μέτρων, και,
- ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Σε αυτό το σενάριο, αναμένουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται επιλέξιμη από την ΕΚΤ για την ένταξή της στην ποσοτική χαλάρωση από το καλοκαίρι.
Η JP Morgan αποδίδει πιθανότητα 85% σε αυτή την πορεία των γεγονότων.

Το κακό σενάριο έχει 12% πιθανότητες να συμβεί

Αυτό θα είναι μια συμφωνία - ντέρμπι έως την ύστατη ώρα, δηλαδή μια κατάσταση όπου οι συνομιλίες θα παραταθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, κλείνοντας την αξιολόγηση τον Ιούλιο.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν είναι σε θέση να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ή / και αν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθούν ξαφνικά να ψηφίσουν για τα ζητούμενα μέτρα.
Είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί με σαφήνεια αυτό το σενάριο, αλλά θα σκεφτείτε μια κατάσταση κατά την οποία
οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αναφέρει η JP Morgan.
Η άποψη της JP Morgan είναι ότι τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τα μέτρα, τα οποία θα λάβουν τη μορφή ενός take-it-or-leave-it, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το σενάριο αυτό, παρά το τελικό θετικό αποτέλεσμα, θα είναι πολύ επιζήμιο για την οικονομία.

Το άσχημο σενάριο έχει 3% πιθανότητες να συμβεί

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας τον Ιούλιο, όπως το καλοκαίρι του 2015, επαναφέροντας τους φόβους για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Σε αυτό το σενάριο, θα υπάρξουν εκλογές στη χώρα, με μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Ωστόσο οι οικονομικές συνέπειες θα είναι θλιβερές.
Το σενάριο αυτό συνδέεται με μια κατάσταση όπου η πλειοψηφία καταρρέει τελικά γύρω από τη λήξη των ομολόγων του Ιουλίου και δεν υπάρχει προθυμία από την αντιπολίτευση να βοηθήσει την κυβέρνηση για το καλό της χώρας.
Κατά την άποψη της JP Morgan, η χρεοκοπία δεν θα συμβεί ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ενώ ένα Grexit θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα δάνειο - γέφυρα της τελευταίας στιγμής από τους ευρωπαϊκούς πιστωτές, σε αντάλλαγμα της ισχυρής δέσμευσης από τη νέα κυβέρνηση.
Ωστόσο, η οικονομία θα είναι σε ελεύθερη πτώση και πάλι, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να φτάνει στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2015 (περίπου 20% απόδοση).

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης