Αναλύσεις

Ν.Χριστοδουλάκης: "Εξωφρενικό ότι για να κλείσει η συμφωνία πρέπει η ΔΕΗ να πωλήσει μονάδες"

Ν.Χριστοδουλάκης:
«Οι Ευρωπαίοι αγαλλιάζουν με την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης
Αναφορά στο ζήτημα της ΔΕΗ σχετικά με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος τόνισε πως είναι "εξωφρενικό" για να κλείσει η συμφωνία να ζητείται πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κ.Χριστοδουλάκης είπε χαρακτηριστικά για το θέμα της ΔΕΗ:
"Ουκ ολίγοι Ευρωπαίοι αγαλλιάζουν με την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, γιατί τους δίνει το πρόσχημα να παρουσιάζουν την Ελλάδα αναξιόπιστη και έτσι να ανοίγουν συνεχώς νέα θέματα.
Για παράδειγμα, είναι εξωφρενικό ότι για να κλείσει η συμφωνία πρέπει η ΔΕΗ να προχωρήσει στην πώληση μονάδων.
Αν κάτι δεν πάει καλά με την αγορά ηλεκτρισμού, αρμόδια είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι η τρόικα.
Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί μερικούς βουλευτές, θα προκαλέσει τελικά μια πρωτοφανή απαξίωση στη μεγαλύτερη και καλύτερη επιχείρηση της χώρας. Δύσκολα το λες αυτό σοβαρή διαπραγμάτευση".

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, εξάλλου, συμμερίζεται τους φόβους που εξέφρασε πρόσφατα ο Κώστας Σημίτης για ατύχημα με τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν ήδη γίνει πολλά ατυχήματα με την καθυστέρηση και τώρα απομένει το ερώτημα μήπως γίνει το μοιραίο».
Ο κ.Χριστουλάκης τόνισε δε πως αν δεν κλείσει σύντομα η συμφωνία θα χάσουμε τους συμμάχους μας στη Γερμανία: «Ο Schaeuble θα κάνει και πάλι το ελληνικό ζήτημα κεντρικό προεκλογικό θέμα στη Γερμανία εάν η συμφωνία δεν κλείσει σύντομα. Έτσι, θα ανάγκαζε και τον Schulz να δηλώσει ότι ούτε αυτός συμφωνεί με τις διαρκείς απαιτήσεις της Ελλάδας αφήνοντάς μας τον Σεπτέμβριο χωρίς συμμάχους» είπε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
«Κάθε μέρα που περνά και διαχέεται ξανά η εικόνα της αναξιόπιστης χώρας οι πιο συντηρητικοί πιστωτές κερδίζουν πόντους για την επιβολή μακροχρόνιων απαιτήσεων για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση έκανε το μοιραίο λάθος και έβαλε ξανά το ΔΝΤ στο προσκήνιο επειδή νόμισε ότι θα την υποστηρίξει στο θέμα του χρέους» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομίας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι μπορεί ακόμα και τώρα να βρεθεί λύση αν ξεχωρίσει η κυβέρνηση δυο-τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις και τις προχωρήσει χωρίς αναβολές.
Τη μείωση του αφορολόγητου αν συνδυαστεί με την μείωση άλλων φορολογικών συντελεστών και τη μείωση της προσωπικής διαφοράς σε χαριστικές συντάξεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης