Αναλύσεις

New York Times: Η επίθεση στη Συρία θα καθορίσει τις συζητήσεις Tillerson και Putin και τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις

New York Times: Η επίθεση στη Συρία θα καθορίσει τις συζητήσεις Tillerson και Putin και τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις
Η αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνουν οι New York Times, μπορεί να ζητήσει από τη Ρωσία να συγκρατήσει τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ ή να τον απομακρύνει, υπογραμμίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα κλιμακώσει γρήγορα την αμερικανική στρατιωτική δράση αν δεν υπάρξουν ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας
Η επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, θα καθορίσει τις συζητήσεις στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνουν οι New York Times, μπορεί να ζητήσει από τη Ρωσία να συγκρατήσει τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ ή να τον απομακρύνει, υπογραμμίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα κλιμακώσει γρήγορα την αμερικανική στρατιωτική δράση αν δεν υπάρξουν ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας.
Οταν όμως περάσει η άμεση ικανοποίηση από το γεγονός ότι ο Ασαντ πλήρωσε για τις βάρβαρες πράξεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι να αποτύχει η προσπάθεια συνεννόησης με τον Ρώσο πρόεδρο. Προεκλογικά, ο Πούτιν είχε δείξει σαφή προτίμηση στον Τραμπ αντί της Χίλαρι Κλίντον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσει σε κάτι που απειλεί την επιρροή του στη Συρία και θέτει σε αμφιβολία το βασικό του έρεισμα στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι η κύρια ρωσική στρατιωτική βάση έξω από τα ρωσικά σύνορα βρίσκεται στη Συρία.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να υποσκάψει ο Τραμπ τον κύριο στόχο του  στην περιοχή, που είναι η νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους. Αν η Συρία καταρρεύσει, μπορεί να γίνει ορμητήριο τρομοκρατών και να δημιουργηθεί η κατάσταση που ο Τραμπ προσπαθεί να αποτρέψει. Οπως σημειώνει ο στρατηγός Πετρέους, ένα από τα διδάγματα της προηγούμενης δεκαετίας είναι ότι, αν δημιουργηθεί στην περιοχή ένα κενό εξουσίας, θα το εκμεταλλευθεί κάποια απόχρωση ισλαμιστών εξτρεμιστών.
Ο τρίτος κίνδυνος οφείλεται στο ότι ο Τραμπ δεν έχει πραγματικό σχέδιο ειρήνευσης στη Συρία. Οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας με αμερικανική καθοδήγηση έχουν καταρρεύσει και ο Τίλερσον δεν φαίνεται διατεθειμένος να ξεκινήσει καινούργιες.
Οπως πολλοί από τους προκατόχους του, έτσι κι ο Τραμπ δεν διάλεξε ο ίδιος τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην πρώτη σημαντική χρήση βίας. Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η νέα, άπειρη ομάδα, διχασμένη ως προς το πώς και πότε πρέπει η Αμερική να χρησιμοποιεί βία, μπορεί να μετατρέψει την επέμβαση στη Συρία σε κάτι περισσότερο από συμβολική επίδειξη δύναμης.

Γερουσιαστής των ΗΠΑ στο ρωσικό Sputnik: "O Πρόεδρος των ΗΠΑ έσπασε την προεκλογική υπόσχεση"

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump με την επίθεση στη Συρία έσπασε τις προεκλογικές υποσχέσεις του, όπως η αποχή από το να προχωρήσει σε περιττές στρατιωτικές επεμβάσεις, είπε ο  αμερικανός γερουσιαστής από τη Βιρτζίνια, Richard Black,  στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Ο Black τόνισε ότι η στάση του Trump κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας περιελάμβανε την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία και την ανάσχεση των προσπαθειών για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.
Οταν ρωτήθηκε αν ο Trump "έσπασε" την προεκλογική υπόσχεσή του είπε «τώρα υποτίθεται ότι πρέπει να πιστέψουμε, πως επειδή κάποιος έδειξε στον Trump μια εικόνα ενός παιδιού που είχε πνιγει, εκείνος ξαφνικά αποφάσισε να εκτοξεύσει 5.000 πυραύλους".
Υπενθυμίζεται, ότι δηλώσεις νωρίτερα για την επίθεση στη Συρία έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson, ο οποίος σημείωσε ότι η αντίδραση της Ρωσίας στο "τιμωρητικό" πλήγμα των ΗΠΑ στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν "πολύ απογοητευτική".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης