Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Για «κίνδυνο χρεοκοπίας» της ΔΕΗ το 2017 κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας

Για «κίνδυνο χρεοκοπίας» της ΔΕΗ το 2017 κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας
Όπως υποστηρίζει «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ συνεχίζει την ανεύθυνη πολιτική και στον τομέα της ενέργειας»
Για «κίνδυνο χρεοκοπίας» της ΔΕΗ εντός του 2017 κάνει λόγο σε ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη ο βουλευτής και τομεάρχης Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.
Όπως υποστηρίζει «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ συνεχίζει την ανεύθυνη πολιτική και στον τομέα της ενέργειας», με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζει «η χρεοκοπία να χτυπάει τώρα και την πόρτα της  ΔΕΗ».
Μεταξύ άλλων αναφέρει, τον διπλασιασμό τα τελευταία 2 χρόνια των ανείσπρακτων υπολοίπων στα 3 δισ. ευρώ, τον τριπλασιασμό των επισφαλειών που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, τις ζημίες ύψους 106,6 εκατομμυρίων ευρώ που κατέγραψε για πρώτη φορά το 2015 η επιχείρηση και τη μείωση έως και 600 εκατομμύρια ευρώ του περιθωρίου κέρδους λόγω συρρίκνωσης του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και της έκπτωσης του 15% που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό.
Επιπλέον, όπως αναφέρει, ο ΛΑΓΗΕ υπολογίζει για το 2017 χρέωση προμηθευτών για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» ύψους 372 εκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει επιπλέον μείωση περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ κατά 300 εκατομμύρια.
Επίσης, όπως επισημαίνει, οι δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2017 ανέρχονται σε 787 εκατομμύρια ευρώ.
Προσθέτοντας δε τις συμβολαιοποιημένες πληρωμές σε προμηθευτές για το 2017, που ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, που τον Σεπτέμβρη του 2016 ανέρχονταν στα 302 εκατομμύρια ευρώ, τότε οι συνολικές ανάγκες για χρηματοδότηση της ΔΕΗ το 2017, σημειώνει, ανέρχονται τουλάχιστον στα 1,789 δισ. ευρώ.
Ακόμη, σημειώνει ότι το επιτόκιο του 3ετούς ομολόγου της επιχείρησης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ εκτινάχθηκε από το 4,75% το 2014 στο 9,5% σήμερα και του 5ετούς ομολόγου της εταιρείας ύψους 500 εκατομμυρίων από το 5,50% το 2014 στο 13,5% σήμερα.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας καταποντίστηκε στα 682 εκατομμύρια ευρώ το 2016, όταν το 2014 ήταν στο 1,52 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σκρέκας επισημαίνει, ότι «μία πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ θα έχει άμεσο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς θα έχει ολέθριες  επιπτώσεις στον παραγωγικό  ιστό της χώρας, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά στους αδύναμους και ανήμπορους».
Ρωτά δε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
- Ποιο το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό πλάνο για το άμεσο μέλλον αλλά και για την πενταετία, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ;
- Ποια είναι η συνολική ζημιά που  έχει επέλθει στη ΔΕΗ τους τελευταίους 20 μήνες;
- Με ποια εσωτερική διαδικασία της ΔΕΗ ενημερώθηκαν τα αρμόδια τμήματα, μεταξύ των οποίων και η μηχανογράφηση, ώστε να ενσωματώσουν τη νέα διαδικασία πιστωτικού ελέγχου στο μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας που εφάρμοζε «πλαφόν», δηλαδή ανοιχτό πιστωτικό όριο έως του ποσού των 1.000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της εταιρείας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ιδιότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης