Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σε προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας στην Μάλτα και αποφάσεις για χρέος - πλεόνασμα στην Ουάσιγκτον στοχεύει η κυβέρνηση

Σε προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας στην Μάλτα και αποφάσεις για χρέος - πλεόνασμα στην Ουάσιγκτον στοχεύει η κυβέρνηση
O Τσακαλώτος και η ομάδα του θα δουν Πιέρ Μοσκοβισί, Γερούν Νταϊζελμπλουμ και Μπενούαρ Κερέ της ΕΚΤ
Σχέδιο προσυμφωνίας με τους δανειστές και κυρίως με το ΔΝΤ που εξακολουθεί να βάζει προσκόμματα, θα επιδιώξει η κυβέρνηση ως το άτυπο Eurogroup της Μάλτας που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 7 Απριλίου στην Βαλέτα της Μάλτας.
Σε αυτό το πλαίσιο - και όπως αποκάλυψε το «bankingnews»  - κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε η Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει σήμερα το βράδυ 4/4/2017 στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να δοθεί συνέχεια στην δεύτερη αξιολόγηση και να εξαλειφθούν τα μεγάλα «αγκάθια» σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Για το λόγο αυτό μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα συνταξιδέψουν στις Βρυξέλλες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Εκεί θα τους περιμένουν ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Νταϊζελμπλουμ και ο Μπενούαρ Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον οποίο η ελληνική ομάδα θα συζητήσει και το θέμα της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης (QΕ) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Από το 2020 θέλει τις περικοπές συντάξεων η κυβέρνηση

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η ελληνική αποστολή κομίζει νέα πρόταση για τον χρόνο περικοπής των συντάξεων καθώς πρόκειται για ένα θέμα που απέτρεψε τη συμφωνία στο EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης 30 Μαρτίου του 2017.
Και αυτό γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 και σε μία δόση, ενώ η κυβέρνηση θέλει να επεκταθεί χρονικά η περικοπή τουλάχιστον σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από το 2020 και όχι από το 2019 που αποτελεί εκλογική χρονιά.
Προηγήθηκαν εντατικές τηλεδιαπραγματεύσεις με τους θεσμούς γύρω από αυτό το θέμα ώσπου η ελληνική πλευρά βλέποντας τον κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία ή τουλάχιστον πρόοδος σε αυτό θέμα που τίναζε την αξιολόγηση στον αέρα ζητώντας την σύγκλιση ενός νέου Brussels Group όπου σε συνδυασμό με τις κινήσεις του Πρωθυπουργού να υπάρξει  λύση σε υψηλότερο επίπεδο πριν από την Παρασκευή.
Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει το Ταμείο σε αυτό το νέο γύρο επαφών...

Οι κυβερνητικές επιδιώξεις

Ένα προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας στην Μάλτα θα ήταν το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση η οποία σε δεκατέσσερις ημέρες θα πήγαινε στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21 - 23 Απριλίου) στην Ουάσιγκτον  διεκδικώντας χαμηλότερους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2021 και γενναιόδωρα  μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η συνέχεια έπεται με ένα έκτακτο Εurogroup στις 28 Απριλίου, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την επικαιροποίηση του τρίτου Μνημονίου και την είσοδο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.
Και επειδή εκτός από το καλό υπάρχει και το κακό σενάριο που ήθελε την διαπραγμάτευση να σύρεται έως τον Ιούλιο, όταν η πίεση για την αποπληρωμή ομολόγων 7 δις. ευρώ  θα ανάγκαζε την κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο χρεοκοπίας να αποδεχτεί όλες τις παράλογες και εμμονικές απαιτήσεις των δανειστών.
Όσο για το θέμα του χρέους μάλλον θα έμπαινε στο συρτάρι…

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης