Επιχειρήσεις

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Το αλαλούμ ασυνεννοησίας στην κυβέρνηση οδηγεί στην εκποίηση την ΔΕΗ

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Το αλαλούμ ασυνεννοησίας στην κυβέρνηση οδηγεί στην εκποίηση την ΔΕΗ
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα καταθέσει αύριο (4/4) προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διεκδικώντας την αναγνώριση της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ λόγω του παλαιότερου καθεστώτος ασφάλισης τους στον εργοδότη.
Ενημερωτική καμπάνια σε όλες της πόλεις της Ελλάδας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ προγραμματίζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 7 Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Δυτική Μακεδονία.
Η ΓΕΝΟΠ θεωρεί, ότι είναι απολύτως βέβαιη η πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς δεν θα επιτύχει το market test του Σεπτεμβρίου και κατηγορεί την κυβέρνηση για αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, αλλά και απόλυτη έλλειψη συνεννόησης μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της διοίκησης της ΔΕΗ και του Μεγάρου Μαξίμου, που έχει οδηγήσει στο σημερινό αλαλούμ και στην απαίτηση των δανειστών για πώληση μονάδων, όταν στις 9/3/2017 ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δήλωνε, ότι «η αξιολόγηση τέλειωσε και έχουν μείνει μόνο τα εργασιακά».
Επίσης, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα καταθέσει αύριο (4/4) προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διεκδικώντας την αναγνώριση της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ λόγω του παλαιότερου καθεστώτος ασφάλισης τους στον εργοδότη, που σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αξιοποιούνταν για την πραγματοποίηση επενδύσεων της επιχείρησης.
Ακόμη, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εκτιμά ότι η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων δεν θα προκαλέσει ενδιαφέρον από την αγορά και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει η πώληση και των υδροηλεκτρικών «εκτός» όπως είπε ο κ. Αδαμίδης «αν πουληθούν οι καλύτερες (πιο σύγχρονες) μονάδες, που είναι η Μεγαλόπολη 3, ο Αγ. Δημήτριος 5, η Μελίτη και η υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5, κάτι που» κατά τον ίδιο «επισύρει ποινικές ευθύνες».
Θέση της ΓΕΝΟΠ είναι, ότι η ΔΕΗ μπορεί να παραμείνει ως έχει και το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με ανάθεση της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών πεδίων σε ιδιωτικές (Βεγόρα, Δράμα, Ελασσόνα, Βεύη).
Κατά την Ομοσπονδία, αν η ενέργεια φύγει από το δημόσιο έλεγχο, θα καταρρεύσει η οικονομία.
Η ΓΕΝΟΠ τονίζει ακόμη, ότι η απελευθέρωση της αγοράς δεν λειτούργησε προς όφελος του καταναλωτή, ούτε στην Ευρώπη, αλλά γίνεται για εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Οι συνδικαλιστές θεωρούν, ότι αν η αξιολόγηση είχε κλείσει μέχρι το Μάρτιο, δεν θα είχε τεθεί ζήτημα πώλησης μονάδων, αναφέροντας ότι «από την πώληση της μικρής ΔΕΗ περάσαμε στη μισή ΔΕΗ».
Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Αντώνης Καρράς ζήτησε από την πλευρά του την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανόλη Παναγιωτάκη.

Αρχική δημοσίευση: 03/04/2017 13:21

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης