Επιχειρήσεις

Ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων ξύλου το 2016, μετά τη ραγδαία πτώση των προηγούμενων ετών

Ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων ξύλου το 2016, μετά τη ραγδαία πτώση των προηγούμενων ετών
Η μεγάλη μείωση της ζήτησης για προϊόντα ξυλείας που επέφερε η οικονομική κρίση οδήγησε σταδιακά σε συρρίκνωση τον εγχώριο κλάδο παραγωγής και εμπορίας, με αποτέλεσμα σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης να καλύπτεται από εισαγωγές φθηνότερων προϊόντων, είτε ξύλου, είτε απομιμήσεών του
«Φρένο» στην κατακόρυφη πτώση που εμφάνισε τα τελευταία πέντε χρόνια έβαλε πέρυσι η εγχώρια παραγωγή προϊόντων ξυλείας, καθώς κατά τους 11 πρώτους μήνες του 2016 παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 5,3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.
Η ανοδική αυτή πορεία τροφοδοτήθηκε από τον τομέα ειδών τεχνητής ξυλείας, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε μελέτη της εταιρίας InfoBank HellaStat – IBHS που εκπονήθηκε από τον Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst Αλέξη Νικολαΐδη και την οποία παρουσιάζει το World Energy News.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραγωγή προϊόντων ξυλείας έχει απωλέσει σε σχέση με τη χρονιά που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση και η οποία επηρέασε αρνητικά τον κλάδο, περί των 68,6% της δυναμικότητάς της.  
Η εξέλιξη αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της μεγάλης κάμψης του όγκου παραγγελιών για προϊόντα ξύλου που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές και γενικότερα στον κατασκευαστικό τομέα, δεδομένης της σοβαρής υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας που υπήρξε λόγω της οικονομικής κρίσης.  
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, όπως εκφράζεται με τον αριθμό αδειών, υποχώρησε την τελευταία δεκαετία κατά 86%.
Πάντως, το τελευταίο έτος καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης, με αποτέλεσμα η ζήτηση για είδη ξυλείας να ομαλοποιηθεί, μετά τους αρκετά πιο έντονους ρυθμούς πτώσης προηγούμενων ετών.
Επισημαίνεται πως κατά τη διάρκεια του 2015 ολοκληρώθηκε η κατασκευή μόλις 4.618 οικοδομών, όταν το 2008 είχαν κατασκευαστεί περισσότερες από 34.000 οικοδομές.
Αναφορικά με το 2016, τους πρώτους 9 μήνες η οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε επιτάχυνση του ρυθμού υποχώρησης σε 7% σε ετήσια βάση, στις 9.045 άδειες, με το απόθεμα αδιάθετων ακινήτων να μην περιορίζεται ιδιαίτερα.

Μείωση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων   

Την ύφεση της κτηματαγοράς αποδεικνύει και η διαρκής μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 σημειώθηκε περαιτέρω πτώση κατά 23,3%, στο 1,5 δισ. ευρώ, καθώς τα γεγονότα που μεσολάβησαν από την αρχή του έτους (διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, διενέργεια δημοψηφίσματος και επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων) διατήρησαν το κλίμα αβεβαιότητας, μην επιτρέποντας στην κτηματαγορά να ανακάμψει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι συγκριτικά με το 2007 προκύπτει σωρευτική κάμψη της τάξης του 94%.
Η σημαντική υποχώρηση των τελευταίων ετών προκλήθηκε και από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, γεγονός που κατέστησε εταιρείες και ιδιοκτήτες περισσότερο διστακτικούς αναφορικά με τη διενέργεια επενδύσεων.
Η πτωτική πορεία εξακολούθησε και το 2016, καθώς το πρώτο εξάμηνο προέκυψε περαιτέρω μείωση κατά 20,4%, στα 657 εκατ. ευρώ.
Επομένως, η ζήτηση για τα προϊόντα του ξυλείας τροφοδοτείται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τις ανακαινίσεις, καθώς οι κατασκευές νέων κατοικιών είναι περιορισμένες εξαιτίας της υποχώρησης της αγοράς ακινήτων.

Ανοδική η παραγωγή επίπλων

Την γενικότερη πτωτική πορεία της αγοράς προϊόντων ξυλείας ακολούθησε μέχρι και το 2013 η παραγωγή επίπλων, η οποία μειώθηκε σχεδόν κατά 72% σε σχέση με το επίπεδο παραγωγής που είχε το 2008.
Ωστόσο, τα τρία τελευταία χρόνια κατάφερε να εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα τους πρώτους 11 μήνες του 2016 η ποσοστιαία αύξηση να ανέλθει στο 10,6% σε ετήσια βάση, έναντι μικρής αύξησης κατά 0,9% που πέτυχε το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αρνητικά στην εγχώρια παραγωγή επίπλων επέδρασαν οι διαρκώς αυξανόμενες εισαγωγές έτοιμων προϊόντων από πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ακολουθούν ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, το μειωμένο εισόδημα και η έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Σε ότι αφορά γενικότερα στον κλάδο παραγωγής ειδών ξυλείας, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών των Ιανουάριο του 2015, η αβεβαιότητα για την έκβαση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη προκάλεσαν βαθμιαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τάση που εντάθηκε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς με την τραπεζική αργία και την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
Το δυσμενές αυτό κλίμα, όπως αναφέρεται στη μελέτης της IBHS, επέδρασε αρνητικά στον κλάδο, η παραγωγική δραστηριότητα του οποίου τους πρώτους 11 μήνες υποχώρησε κατά 4,3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους, μείωση πάντως αρκετά πιο περιορισμένη συγκριτικά με το 2014.
Επισημαίνεται πως η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2015 με 27,4% σε ετήσια βάση, όταν τα capital controls εμπόδισαν την ομαλή διενέργεια της διαδικασίας παραγωγής των περισσοτέρων επιχειρήσεων, αλλά και τη διεκπεραίωση των συναλλαγών με προμηθευτές πρώτων υλών και πελάτες.
Παρ’ αυτά, η άνοδος που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο μετρίασε την απότομη αυτή υποχώρηση.
Η παραγωγική δραστηριότητα το 2015 ήταν μειωμένη στους εξής επιμέρους τομείς της αγοράς ξυλείας:
•    Μοριοσανίδων (νοβοπάν), ινοπλακών, κόντρα πλακέ, καπλαμά και παρόμοιας επικολλητής ξυλείας κατά 8,8%
•    Ξύλινων κουφωμάτων και άλλων ξυλουργικών προϊόντων οικοδομής κατά 14,4%
•    Ειδών συσκευασίας όπως κιβωτίων, καφασιών και παλετών - επίπεδων πλαισίων στοιβασίας υλικών κατά 2,3%.
Αντίθετα, αυξήθηκε η παραγωγή επεξεργασμένης ξυλείας (πριόνισμα, πλάνισμα, εμποτισμός κ.λπ.) κατά 6,5%.
Ακολούθως, κατά τη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών του 2016 ο δείκτης παραγωγής του κλάδου εμφάνισε αύξηση της τάξης του 5,3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.
Αναφορικά με τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων ξύλου, κατά το εν λόγω διάστημα επηρεάστηκαν ιδιαίτερα δυσμενώς οι τομείς επεξεργασίας ξυλείας και προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή, η παραγωγή των οποίων υποχώρησε κατά 27% και 23% αντίστοιχα, ενώ μικρή κάμψη εντοπίστηκε στα είδη συσκευασίας κατά 3,7%.
 Αντιθέτως, στις μοριοσανίδες, κόντρα πλακέ κ.λπ. παρατηρήθηκε σημαντική ανάκαμψη 24,3%.
Οι αρνητικές συνθήκες που διέπουν το γενικότερο τομέα της οικοδόμησης και κατασκευών αποτυπώνονται στη διακοπή δραστηριότητας αρκετών επιχειρήσεων του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, τόσο μεγάλου όσο και μικρομεσαίου μεγέθους.
Η αποχώρηση της Shelman και άλλων σημαντικών παραγωγικών μονάδων, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές από αυτές που συνεχίζουν τη λειτουργία τους δημιούργησε κενό, το οποίο καλύφθηκε από εισαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις.
Η τάση αυτή αποτυπώνεται εξάλλου και στην άνοδο των εισαγωγών την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης πλέον να καλύπτεται από εισαγωγές φθηνότερων προϊόντων, είτε ξύλου, είτε απομιμήσεων. Ιδιαίτερα έντονος ανταγωνισμός από εισαγόμενα είδη εντοπίζεται στον τομέα της μοριοσανίδας, παρά την υψηλή ποιότητα και προσιτές τιμές της εγχώριας παραγωγής.

Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του κλάδου

Με βάση τη μελέτη της IBHS, η οποία λαμβάνει υπόψη της τα μεγέθη των 127 μεγαλύτερων εταιρειών επεξεργασίας και εμπορίας ξυλείας, ο κύκλος εργασιών του κλάδου κατά τη διάρκεια τους 2015 διαμορφώθηκε στα 276,69 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Επισημαίνεται πως το 2009 τοι αντίστοιχο ποσό ξεπερνούσε τα 400 εκατ. ευρώ.
Η κάμψη αυτή προήλθε από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τα έσοδα των οποίων μειώθηκαν κατά 2,3%, ενώ ο κύκλος εργασιών των εμπορικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων παρέμειναν σταθερά.
Συνολικά, μείωση πωλήσεων εμφάνισε το 57% των εταιρειών, γεγονός που μεταφράστηκε σε μέση πτώση ανά εταιρεία 4,4%.
Αρνητική παράμετρος αποτέλεσε και η επιδείνωση των λειτουργικών και προ φόρων αποτελεσμάτων του δείγματος.
Αναλυτικά, το 2015 κατεγράφησαν λειτουργικά κέρδη 9,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8,2% έναντι του 2014, ενώ οι προ φόρων ζημιές αυξήθηκαν στα 27,17 εκατ. ευρώ από 23,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Το 67% των εταιρειών εμφάνισαν λειτουργικά κέρδη, με τις περισσότερες όμως (46 από τις 85) να υπόκεινται σε μείωση.
Αναφορικά με τα προ φόρων αποτελέσματα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εξακολούθησαν να είναι ζημιογόνες σε ποσοστό 57,5%, με τις περισσότερες από αυτές (36 από τις 73) να αυξάνουν τις ζημιές τους, ενώ 25 εμφάνισαν βελτίωση και 12 προήλθαν από κερδοφόρο χρήση.
Επίσης, οι 28 από τις 54 κερδοφόρες εταιρείες σημείωσαν πτώση των προ φόρων κερδών του 2014, ενώ άλλες 19 κατέγραψαν αύξηση.
Έτσι, οι επιχειρήσεις του κλάδου το 2015 διαμόρφωσαν μέση μείωση σε ότι αφορά στα κέρδη προ φόρων 14,4%, έναντι μόλις 1% που ήταν η αντίστοιχη ποσοστιαία πτώση στο σύνολο των εταιρειών της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης