Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Energean: Στο ΥΠΕΝ προς έγκριση το Σχέδιο Ανάπτυξης Πεδίου για το κοίτασμα στο Δυτικό Κατάκολο

Energean: Στο ΥΠΕΝ προς έγκριση το Σχέδιο Ανάπτυξης Πεδίου για το κοίτασμα στο Δυτικό Κατάκολο
Η δυναμικότητα του κοιτάσματος υπολογίζεται στα 35 - 40 εκατομμύρια βαρέλια, εκ των οποίων ως απολήψιμα εκτιμώνται περί τα 10 εκατομμύρια βαρέλια
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση της επένδυσης ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, για την έρευνα και εκμετάλλευση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων του Δυτικού Κατακόλου πραγματοποίησε η εταιρία  Energean Oil & Gas, καταθέτοντας προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Σχέδιο Ανάπτυξης Πεδίου (Field Development Plan) και την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Έτσι πλέον η εταιρία αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις, που θα εκδοθούν κατά πάσα πιθανότητα έως το Μάιο, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου που θα εκπονήσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Κατά πάσα πιθανότητα την εκπόνηση της μελέτης θα αναλάβει η εταιρία συμβούλων LDK η οποία έχει εκπονήσει την αντίστοιχη μελέτη και για το κοίτασμα Ε στην περιοχή του Πρίνου το οποίο επίσης εκμεταλλεύεται η Energean Oil & Gas.
Η εκπόνηση της μελέτης θα χρειαστεί περίπου 10 μήνες και εν συνεχεία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το υπουργείο ΠΕΝ, όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία σύμφωνα με το νόμο θα διενεργήσει και δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής.

Το 2018 η οριστικοποίηση της επένδυσης, ένα χρόνο αργότερα η γεώτρηση

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Energean Oil & Gas, αναμένεται να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση με βάση και τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά πετρελαίου, περί τα τέλη του 2018 προκειμένου η γεώτρηση να ξεκινήσει το χειμώνα του 2019.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Οκτώβριο (2016) «τρέχει» η  25ετούς διάρκειας, συμφωνία της Energean Oil & Gas, με την ελληνική πολιτεία η οποία μετέτρεψε την άδεια έρευνας στο θαλάσσιο κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου σε άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης.
Με βάση τη συμφωνία:
- Η Περιοχή Εκμετάλλευσης έχει οριστεί σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης του Κατακόλου.
- Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση (περιοχή Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου Ηλείας) για την δημιουργία εγκαταστάσεων και τη διενέργεια γεωτρήσεων (οριζόντιων) μέσω των οποίων θα προχωρήσει η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος.
- Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης δεν εντάχθηκε η περιοχή του Λιμένος Κατακόλου και η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτήρι Κατακόλου – Κυπαρισσία) .
Η Energean εκτιμά την δυναμικότητα του κοιτάσματος σε 35 με 40 εκατομμύρια βαρέλια, εκ των οποίων θεωρεί ως απολήψιμα τα περίπου 10 εκατ. βαρέλια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης