
Ο κρίσιμος ρόλος της στη διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου
Καθώς το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αυξάνεται στα ενεργειακά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, οι εισροές ενέργειας στο δίκτυο γίνονται πιο μεταβλητές, ασκώντας πίεση στα τοπικά συστήματα, προκαλώντας αστάθεια των τιμών και απειλώντας ακόμη και την ενεργειακή ασφάλεια.
Η διατήρηση των ενεργειακών δικτύων (σταθερά και αξιόπιστα) μέσω της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια θα απαιτήσει μνημειώδη επέκταση των δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας (BESS) και τεχνολογικές προόδους για νέες μεθόδους αποθήκευσης ενέργειας.
«Ολοένα και πιο ανταγωνιστικές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ιδιαίτερα τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα αιολικά) μεταμορφώνουν ταχέως τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως», ανέφερε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) επισήμανε ότι «Καθώς αυξάνεται το μερίδιο των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι πολιτικές που διασφαλίζουν τις επενδύσεις σε όλες τις μορφές ευελιξίας καθίστανται ζωτικής σημασίας.
Οι λύσεις περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ευελιξίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, το ξεκλείδωμα της διαχείρισης από την πλευρά της ζήτησης, την υποστήριξη της αποθήκευσης ενέργειας και τη βελτίωση της υποδομής του δικτύου.
Ως αποτέλεσμα, η αποθήκευση ενέργειας ετοιμάζεται να γίνει η επόμενη επιχείρηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων της καθαρής ενέργειας».
Εκτιμήσεις σε βάθος 10ετίας
Σύμφωνα με την Dimension Market Research (ερευνητικό γραφείο με έμπειρους ειδικούς), η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας προβλέπεται να φτάσει τα 204,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2033, από 58,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2024. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν εκρηκτικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 14,8%.
Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες ΑΠΕ παγκοσμίως.
Αμφότερες είναι μεταβλητές πηγές ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα παραγωγής τους ποικίλλουν ανάλογα με εξωτερικούς και μη ελεγχόμενους παράγοντες (καιρός, ώρα ημέρας και εποχές).
Η αναπόφευκτη εσφαλμένη ευθυγράμμιση της μεταβλητής παραγωγής ενέργειας και των προτύπων ζήτησης των καταναλωτών επιβαρύνει σημαντικά τα ηλεκτρικά δίκτυα που έχουν σχεδιαστεί για μια σταθερή και εύκολα χειριζόμενη παροχή ορυκτών καυσίμων.
Αυτό έχει οδηγήσει σε πολύπλοκα ζητήματα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ακόμη και σε αρνητικές τιμές ενέργειας σε μέρη όπου ο άνεμος ή/και η ηλιακή ενέργεια κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα.
Οι αρνητικές τιμές της ενέργειας αν και καλές για τους καταναλωτές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή για τους επενδυτές στην επέκταση των ΑΠΕ.
«Αυτό μειώνει τις δυνατότητες κερδών άμεσης αγοράς για τους παραγωγούς και υπογραμμίζει την ανάγκη για συμπληρωματικές επενδύσεις σε ευελιξία και χωρητικότητα αποθήκευσης», σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
Δημιουργώντας πρόσθετη πολυπλοκότητα, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχει ηλιακούς συλλέκτες για οικίες, καθιστώντας τους παραγωγούς και καταναλωτές ενέργειας με αμφίδρομη ροή σε δίκτυα που κατασκευάζονται με γνώμονα μόνο την εκροή.
Από την άλλη πλευρά, η διευρυμένη οικιακή ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ένα ανεκτίμητο πεδίο δοκιμών για startups αποθήκευσης ενέργειας.
Η διορατικότητα της Vaulta
Η Vaulta (αυστραλιανή εταιρεία αποθήκευσης μπαταριών), συνειδητοποίησε πρόσφατα ότι ο ταχέως αναπτυσσόμενος ενεργειακός τομέας εκτός δικτύου της χώρας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς πακέτων μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP).
«Το Offgrid είναι μια μεγάλη αγορά για εμάς και μαθαίνουμε πολλά από τους πελάτες στον χώρο επειδή είναι κρίσιμης ισχύος – αν δεν λειτουργεί, δεν έχουν ισχύ.
Είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος για εμάς», δήλωσε πρόσφατα στο PV Magazine ο Dominic Spooner (Διευθύνων Σύμβουλος της Vaulta).
Μερικές από τις πιο κρίσιμες εξελίξεις στα LFP της Vaulta είναι η καλύτερη ικανότητα μέτρησης της διάρκειας ζωής μιας μπαταρίας και τα κομπλιμέντα που επιτρέπουν την αφαίρεση, την επισκευή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των εσωτερικών στοιχείων.
Η δημιουργία μιας πιο κυκλικής οικονομίας LFP είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα επικίνδυνα απόβλητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με αυτό το είδος μπαταρίας.
BESS με το βλέμμα στο μέλλον
Οι πρακτικές βελτιώσεις στην τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια.
Επί του παρόντος, η αποθήκευση μπαταριών αποτελεί τη μερίδα του λέοντος στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα αποθήκευσης ενέργειας.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα.
Ο τομέας αποθήκευσης ενέργειας είναι εξαιρετικά κατακερματισμένος και ανταγωνιστικός, με ποικίλες τεχνολογίες που συναγωνίζονται να διαταράξουν την αγορά.
Μέχρι στιγμής, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου κυριαρχούν, αλλά έχουν βασικά μειονεκτήματα. Είναι σε θέση να αποθηκεύουν ενέργεια μόνο για σύντομες χρονικές περιόδους σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση βαρύτητας και η αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια.
www.worldenergynews.gr