
Αυξημένη η ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών
Το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ/MWh κατέρριψε χθες η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω πανευρωπαϊκών ανησυχιών για τον ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια νέα ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, της αυξημένης ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και της περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ.
Παρά το γεγονός ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινείται σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ελληνική αγορά που έκλεισε στα 204,82 ευρώ/MWh είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη μετά από αυτή της Ουγγαρίας η οποία έκλεισε στα 205 ευρώ/MWh.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι τιμές χονδρικής είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες σε όλες της χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με τις αγορές της Ελλάδας της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας να διαμορφώνονται στα 204,82 ευρώ/MWh. Η αγορά της Αυστρίας έκλεισε στα 180 ευρώ/MWh, της Πολωνίας στα 177,75 ευρώ/MWh, της Γερμανίας στα 172,12 ευρώ/MWh, της Ιταλίας στα 170,59 ευρώ/MWh, της Γαλλίας στα 150,63 ευρώ/MWh προφανώς λόγω της παραγωγής από τα πυρηνικά ενώ και στις χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία που έχουν μεγάλη παραγωγή από ΑΠΕ η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 130,98 ευρώ/MWh.
Οι τιμές στην Σκανδιναβία
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές στις Σκανδιναβικές χώρες. Έτσι στην Φινλανδία η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 79,96 ευρώ/MWh στη Σουηδία (που έχει τέσσερις ζώνες τιμών) η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 89,1 ευρώ/MWh, ενώ στη νοτιότερη ζώνη έφθασε στα 146,66 ευρώ/MWh. Τέλος στη Νορβηγία που επίσης έχει τέσσερις ζώνες τιμών η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 97,43 ευρώ/MWh, ενώ στη νοτιότερη ζώνη έφθασε στα 134,79 ευρώ/MWh.
Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλές τιμές ειδικά για τις σκανδιναβικές χώρες με τη Νορβηγία μάλιστα, να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος προσδιορίζοντας το στις 400 κορόνες/MWh δηλαδή 34,32 ευρώ/MWh.
Έχει ενδιαφέρον η σύγκριση της ελληνικής λιανικής αγοράς ρεύματος με αυτή της Νορβηγίας, καθώς οι δυο χώρες θεωρητικά ανήκουν στην ενιαία ευρωπαϊκή ενέργειας.
Στην Ελλάδα η αποδεκτή τιμή και ο στόχος της κυβέρνησης μετά τις επιδοτήσεις όπως κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης είναι τα 150 ευρώ/MWh όταν οι Νορβηγοί σχεδιάζουν να επιβάλουν πλαφόν στα 34,32 ευρώ/MWh.
Περιορισμένη η συμμετοχή των ΑΠΕ
Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών αναδεικνύει τα όρια της πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση, αλλά και από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρη εξάρτηση του ηλεκτρικού συστήματος της Ευρώπης και βεβαίως της Ελλάδας από τις ΑΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος ανέβηκε σήμερα κατά 12,47% στα 204,82 ευρώ/MWh καθώς η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα ήταν μόλις 20,73% λόγω της συννεφιάς. Έτσι το φυσικό αέριο συμμετείχε στο μείγμα κατά 56,32%, ενώ αυξημένη ήταν και η συμμετοχή του λιγνίτη στο 9,83%. Και όλα αυτά κυρίως για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς αφού οι εξαγωγές έφθασαν μόλις στο 8,38% και τις 15.584 MWh ενώ οι εισαγωγές ήταν στο 6,71% και τις 12.475 MWh.
Στην άνοδο των τιμών βεβαίως συμβάλει και η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας που τις προηγούμενες ημέρες έφθασε σε υψηλά διετίας ενώ χθες έκλεισε στα 56,040 ευρώ/MWh με μείωση 2,98%.
Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιδοτήσει και τους λογαριασμούς του Μαρτίου. Άλλωστε τον Νοέμβριο όταν επανήλθε η πολιτική των επιδοτήσεων η μέση χονδρική τιμή ήταν στα 137,42 ευρώ/MWh, ενώ τις πρώτες 13 ημέρες του Φεβρουαρίου η μέση χονδρική τιμή έχει διαμορφωθείς στα 146,17 ευρώ/MWh.
www.worldenergynews.gr